Избор на подходящ велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на подходящ велосипед

Мнениеот Fantomas23 » Нед Ное 06, 2011 12:22 pm

Здравейте!

Общо взето аз съм поредния нов член на форума, който си няма никаква представа от велосипеди, но има желание да си закупи такъв. Досега карах един Крос, който си закупих от МЕТРО преди 9 години за 120 лв. :blush: Не се смейте, но такива ми бяха възможностите тогава и общо взето, както и сега нямах никаква представа какво означава хубаво колело. Та както се предполага и от цената, Крос-а си се оказа едно боклуче. Та сега съм решил да го сменям. Попрочетох доста теми тук, поразгледах разни велосайтове и общо взето съм се спрял основно на 4 байка, а те са:

RAM HT1
Drag ZX4
Drag Ontario
Trek 3500

Подредбата не е случайна, засега най-много ми допада РАМ-а, но пак казвам, не съм на ти с велотехниката и предпочитанията ми се базират предимно на външния вид на колелото, мнения на други хора и цената разбира се. Питането ми е, кой от тези четири велосипеда ще бъде най-подходящ мен? Смея да твърдя че не съм екстремист, карам офроуд, по горски пътеки и черни пътища, но сравнително кротко, без скокове. Сравнително висок съм (186 см), тежа 78-80 кг(варираме според сезона :D ), над 80 обаче не смятам да качвам. :) HT1 и ZX4 са на една цена, затова най-много се колебая между тях, но ми се иска да чуя мнение дали си заслужава да дам 70-80 лв. повече за Онтариото или пък да си спестя малко и да взема Трек-а. И не на последно място, горе-долу какъв размер рамка да търся? Четох тази статия и си пуснах калкулатора за размер в Screambikes, та май на теория рамка от сорта на 19''-20'' ще ми пасва най-добре. На практика обаче дали ще има разлика ако примерно се спра на рамка 20'' на НТ1 или 20'' на ZX4? Много искам колелото да ми е удобно, защото с Крос-а досега определено не се чувствах комфортно и след по-дълго каране винаги ме боляха кръста и краката. И не на последно място, кой байк е по-така лекичък, тъй като имам навика да нося багажец като карам. Падам си по фотографията и често мъкна голямичък фотоапарат + 2 обектива, наред с обичайните други принадлежности, нужни за разходка сред природата, та затова искам ако е възможно да спестя малко тегло от самия байк, но без да правя компромис със здравината. Това последното само ако е възможно, ако не здраве да е. За 300-400 г повече или по-малко няма да се циганя. Става въпрос ако има разлика към кило и повече. :)

п.п. Ще се радвам да чуя повече мнения по въпроса! :)
Аватар
Fantomas23

Рейтинг: 1200

Re: Избор на подходящ велосипед

Мнениеот royalracing » Нед Ное 06, 2011 3:15 pm

Здравей,добре дошъл в форума,и 4-те велосипеди към които си се насочил са доста добри,все твърдаци(което е добре),и на които и да се спреш,няма да сгрешиш .
Относно комфорта-когато избираш велосипеда пробвай на място задължително,защото болките най-вероятно се дължат на това,според мен 18 инча рамка и по-дълго колче ще ти паснат добре.
Поясни за кое Онтарио говориш,(Комп,Про,Тийм Едишън),също така ако не се лъжа новия наследник на Онтариото е именно ZX-4(може и да е 5).
РАМ-а също е добър велосипед,лично аз също бих го записал на първо място,потърси информация и за 4-те велосипеда,не знам дали си видял търсачката горе в дясно,тя може да ти помогне много и за избора ти,точно такива теми има в изобилие :agree: .
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот Fantomas23 » Нед Ное 06, 2011 6:45 pm

Мерси за съвета, ще се поровя повече за RAM-а, тъй като засега ми е фаворит. Иначе за Онтарио имам предвид това:
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/6005-velosiped-drag-ontario-ltd-2011.html
Аватар
Fantomas23

Мнениеот darki » Нед Ное 06, 2011 7:56 pm

Аз също ще повторя, че изборът ти на варианти е много добър. По отношение на размера на рамката измери разстоянието от пода до чатала си ( http://www.niko-bikes.com/blog/?page_id=564 ) . На първо четене мисля, че 18 " рамка ще ти е ниска и къса. Късата рамка си е мъчение. Помисли за вариант RAM HT1 с рамка RAM HT2. При Drag ZX4 си спестяваш последваща инвестиция на нови главини и наплитане на клапи ако решиш да минеш на дискови спирачки при алтернативен вариант RAM HT2/1 с v-brake-ове. Погледни и Drag ZX5 (като рамка), защото тази рамка е с добра дължина на горната тръба, а РАМ HT2 19 " ми се струвам по-къса отколкото е обявена.

PS. За да не се объркаш от цялата "галимация" с размери използвай този по-подробен калкулатор: http://www.competitivecyclist.com/za/CC ... ATOR_INTRO поне за ориентир.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот rees » Нед Ное 06, 2011 8:39 pm

Вече става банално, но добре си се спрял на тези колелета. Определено най-добрите за парите си. Според мен, както и ти написа най-добре е да избереш измежду Ram Ht1 и Drag Zx4. Аз "гласувам" за рам-а, поради много причини, както спомена @ darki на драг-а ще трябват нови главини ако искаш дискове.. Всеки има мнение, но според мен диска си е диск, стига да не е ЗУУМ. Дисковата спирачка има много плюсове пред в-брейка, но само мое мнение. Въпросът с Трек, че ще спестиш си заслужава, ако нямаш каска, налакътници и наколенки. Спестявайки от байк, купуваш жизнено важна екипировка. Незнам дали имаш поне каска, но трябва да имаш. И най-лекия стил колоездене има свойте неприятни моменти. Увлякох се малко така че според мен най-удачно е Рам хт1, примерно с рамка на хт3, тъй като не се ускъпява. Като размер аз лично на твое място бих взел 18" с по-дълго колче, но ако трябва да сме точни 20" също ще ти е удобно. Отиди и опитай с 18" с вдигнато колче, а после и с 20" и прецени кое ти е най-удобно. :beer:
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Рейтинг: 1305

Мнениеот Fantomas23 » Нед Ное 06, 2011 8:55 pm

Така, изчетох и тази тема и производните и, та като цяло оставам с впечатлението, че повечето от потребителите казват добри думи за НТ1.

Иначе се измерих наново, за да нямам съмнения, височината ми е 186 см, от пода до чатала съм 86 см. Та според всички калкулатори и таблици, май 19'' или 20'' рамка ми трябва. Ще меря 19'' НТ2 и 20'' НТ1, че нали 19-ка НТ1 няма (поне с такова впечатление останах). А всъщност между НТ2 и НТ3 има ли някакви голями разлики, защото на пръв поглед изглеждат почти еднакви? :dontknow:

Колкото до дисковите спирачки, досега все си мислех че не ми трябват, тъй като не съм екстремист, ама всъщност вече се колебая. Наистина ли е необходима тази екстра?
Аватар
Fantomas23

Мнениеот darki » Нед Ное 06, 2011 9:16 pm

Fantomas23 написа:. А всъщност между НТ2 и НТ3 има ли някакви голями разлики, защото на пръв поглед изглеждат почти еднакви? :dontknow:

Долу горе зависимостта е
RAM HT2 > RAM HT3 > RAM HT1

:D
darki

Мнениеот rees » Нед Ное 06, 2011 9:25 pm

Освен цената и цветовите разлики на рамката, разликата е минимална в полза на хт2. Например Avid Juicy 3 за хт2 и Avid BB5 за хт3. Джусито е хидравлична спирачка, а ББ5 е механична. В общи линий кой знае колко голяма разлика няма, но хт2 си заслужава. Ако имаш финансовата възможност за хт2, то това е най-добрият вариант от изброените. Като вариант за тези пари е и Drag ZX-5 Team Edition, който според мен, също не е лош вариант. Малко повече ход на вилката, и малко спорни компоненти, но като цяло е хубаво.
Изображение
ХХХХХХХ написа:здравеите колеги искам да питам вилката зaшто ми оделя 3 съмтима хот на доле тяе на мало и бъздъx ие помпа до краи
Аватар
rees

Рейтинг: 1305

Мнениеот Fantomas23 » Пон Ное 07, 2011 6:41 pm

За съжаление бюджета ми е ограничен, мога да отделя максимум 800 лв. та затова ZX-5 ми идва доста. Изглежда че ще е RAM HT1.2 или ако успея да намеря същата конфигурация, но с рамка HT3 за същите пари.
Аватар
Fantomas23

Мнениеот royalracing » Пон Ное 07, 2011 7:25 pm

Fantomas23 написа:За съжаление бюджета ми е ограничен, мога да отделя максимум 800 лв. та затова ZX-5 ми идва доста. Изглежда че ще е RAM HT1.2 или ако успея да намеря същата конфигурация, но с рамка HT3 за същите пари.

:agree: Можеш да вземеш както HT1 така и HT3 без никакво оскъпяване :agree:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот Fantomas23 » Вто Ное 08, 2011 9:45 pm

Екстра! :agree: И последно питане, има ли някой представа дали в близо бъдеще (т.е. до месец) е възможно някакво смъкване на цените на въпросните байкове? Нали сега не е сезона, идват новите модели за 2012, та има ли вероятност моделите 2011 да паднат малко?
Аватар
Fantomas23

Мнениеот danielpetkov » Сря Ное 09, 2011 7:41 pm

Здравей!За намаленията не знам,но би трябвало да има.Аз началото на септември си взех рам хт1 със хт3 рамка и отпред го поръчах със авид бб7 185 ротор.Дойде ми 800 лв.Като цяло колелото за цената си мисля,че е перфектно!Според мен хт3 рамка 18,5 инча със вдигнато колче ще са ти екстра!Също сложи си поне една дискова отпред!Аз ти препоръчвам авид бб7 със 160 ротор,а отзад със В-бейкове.Ето го и моето рамче - http://danielpetkov.snimka.bg/other-spo ... 2.24855408 .И като вземеш байк чакаме тема във "Радост за окото" :beer:
danielpetkov

Рейтинг: 1198

Мнениеот Ozzie » Сря Ное 09, 2011 7:54 pm

Fantomas23 написа:Екстра! :agree: И последно питане, има ли някой представа дали в близо бъдеще (т.е. до месец) е възможно някакво смъкване на цените на въпросните байкове? Нали сега не е сезона, идват новите модели за 2012, та има ли вероятност моделите 2011 да паднат малко?

В петък (11.11.2011) ще има намаления в screambikes.eu
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Metomixa » Чет Ное 10, 2011 2:24 pm

http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... 24-bb5.htm Въпроса ми е трудно ли поддържа този заден шок? :dontknow:
Аватар
Metomixa

Рейтинг: 1072

Мнениеот darki » Чет Ное 10, 2011 2:54 pm

Metomixa написа:http://www.dimibike.com/velosipedi-koloezdene/velosipedi-planinski-full-suspension/velosiped-ramxc-24-bb5.htm Въпроса ми е трудно ли поддържа този заден шок? :dontknow:

А според теб ход на шока 3,8 см. ,от който 1 см SAG дали си струва. Тоест в боя хвърляме само едни 2.8 см. ход и възможно засукваща се с времето си "задница":D ??? Разходите по поддръжка ще са повечко ! ;-) Ако се спреш на този вариант изискай пълна информация за това дали ще ти бъдат осигурени нови втулки. лагери, кобилици и.т.н. и .т.н, защото е твърде вероятно да получиш отговор от типа: "Ами вижте тази рамка е начален клас и за нея консумативи не предлагаме" ;-) Аз лично бих се спрял на твърдаче. Ако търсиш меко трябват повечко парици :agree:
darki

Мнениеот Metomixa » Чет Ное 10, 2011 3:34 pm

Аз се колебая между този Рам и Драг ZX 4 TE и явно ще си взема драгчето :D Мерси много за отговора :beer:
Аватар
Metomixa

Мнениеот Metomixa » Чет Ное 10, 2011 4:16 pm

А спирачка Tektro IO хубава ли е ?? :dontknow:
Аватар
Metomixa

Мнениеот darki » Чет Ное 10, 2011 5:00 pm

Metomixa написа:А спирачка Tektro IO хубава ли е ?? :dontknow:

Metomixa, аз все още карам с Tektro IO. С нея съм навъртял около 3600 км. Спирачката не ме е придавала, да не кове, но пък спира доста балансирано, което се е плюс когато си с ентри левъл вилка (Suntour XCM) и най-важното с нея съм нямам никакви грижи като ремонт. С Tektro-то не успях да разлуфтя вилката макар да ми се е налагало да спирам по-екстремно. Ако търсиш по-хаплива спирачка това не е твоята спирачка, но тогава освен това как кове спирачката и колко бързо ще ти разлуфти вилката трябва и да правим анализ полэта, ако ме разбираш какво искам да кажа ; :beer:
Последна промяна darki на Чет Ное 10, 2011 5:02 pm, променена общо 1 път
darki

Мнениеот Metomixa » Чет Ное 10, 2011 5:33 pm

darki Мерси за отговова :beer: И аз не търся чак такава спирачка която като стисна предната и карам с 20 км. например да се прекатуря,а по-скоро такава която да е надеждна,да спира добре и от време на време да поизтъркам гуми с нея :D :agree:
Аватар
Metomixa

Мнениеот Metomixa » Чет Ное 10, 2011 7:47 pm

Хора СПЕШНО ми кажете магазина скриймбайкс къде се намира и на коя улица ако може :agree: Много ви се моля спешно ми трябва тази информация!!!
Аватар
Metomixa

Мнениеот darki » Чет Ное 10, 2011 8:01 pm

Metomixa написа:Хора СПЕШНО ми кажете магазина скриймбайкс къде се намира и на коя улица ако може :agree: Много ви се моля спешно ми трябва тази информация!!!

скриймбайкс e online магазин на Веломания ! ;-) Изчакай до утре да видиш дали ще има отстъпки в раздел байкове ;-)
darki

Мнениеот Metomixa » Чет Ное 10, 2011 8:28 pm

Мерси :beer:
Аватар
Metomixa

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти