Помощ! Мама и бебе търсят велосипед!

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ! Мама и бебе търсят велосипед!

Мнениеот Nadicako » Сря Мар 21, 2012 11:31 pm

Здравейте!
Не ми се искаше да започвам нова тема, но след четене на няколко подобни, не намерих нужната информация... и така... ако някой може да ме насочи в избора, ще съм много благодарна!
Бюджет: 200-250лв
По-склонна съм да взема втора употреба, но да е нещо по-стабилно (ако може да се намери за тази цена). Не държа да е дамско, но задължително трябва да има възможност за монтаж на детско столче! Смятам да карам предимно в градски условия (засега). Не съм начинаеща, но не съм и про. Висока съм 176, тежа към 60кг, а бебока е 12кг с памперса! :D
Гледах DRAG HACKER 26" 2009 и 2010, каква е разликата между по-новия и по-стария модел? В характеристиките пише, че става за по-низки колоездачи, което тотално ме обърка (аз не знам към коя група спадам!). Все още не съм намерила време да ходя по магазините, затова реших първо да направя проучване.
Моля за мнения и препоръки относно марки и модели! :peace:
Аватар
Nadicako

Рейтинг: 1220

Re: Помощ! Мама и бебе търсят велосипед!

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 21, 2012 11:40 pm

четири теми под твоята...
viewtopic.php?f=30&t=109397
:)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Nadicako » Чет Мар 22, 2012 12:18 am

Да, това вече го прочетох... както и няколко други. Дамата търси дамско колело за 400лв., за разлика от мен, а доколкото разбирам и ръста е от значение при избора! :) И все пак, зададох въпрос относно конкретен модел. Другия въпрос, който изникна е: тези 26" какво означават? Размер на велосипедната рамка ли е? http://www.niko-bikes.com/blog/?page_id=564

Ако въпросите, които задавам са твърде елементарни, преместете темата в "забавачница"! LOL
Обичам предизвикателствата!
Аватар
Nadicako

Мнениеот Bolverk » Чет Мар 22, 2012 12:54 am

Така ще пробвам да бъда кратък и ясен :) Което обикновенно ми е трудно.
1. Бюджетът ти е като за втора ръка. Нов велосипед за тези пари е доста осакатено колело дори в добрият случай.
2. Столче за дете (да се има в предвид, че повечето са до 15 кг.) се слага отзад (има и предни, но са за по-малки деца) на колелото по два начина. На самата рамка (за целта рамката трябва да е без задно окачване и с стандартен профил на седалковата тръба - да се разбира кръгъл) или на багажник (да има такъв монтиран на колелото)
3. 26", 28" са размери на каплите на велосипедите. Тези два размера (това са основните) отговарят на стандартните капли като за голям човек (размерът се определя според употребата му). От друга страна има размери и на рамките на велосипедите. Те вече се определят според височината на колоездача. За твоят ръст 17-18 инчова рамка или М/L размер би бил подходящ. Казвам го общо поради това, че различните производители имат различни определения за M/L размер така, че е по-добре да се търси по някакви мерни единици (инчове или милиметри).

Надявам се да съм помогнал. Ако имаш въпроси питай смело все някой, ще се намери да ти отговори.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот eternal_cycle » Чет Мар 22, 2012 8:52 am

:deal: Добре е също да прочетеш и тази тема, и особено коментара на did! :)
Аватар
eternal_cycle

Рейтинг: 1315

Мнениеот Nadicako » Чет Мар 22, 2012 9:38 am

Благодаря за включването! :) Разбира се, всички мнения и съвети са ценни за мен, тъй като се опитвам да се образовам в нета, но не разполагам с много свободно време!

eternal_cycle, точно защото се страхувам от подобни произшествия, реших да потърся мнение от хора с опит и знания! :agree:

Това пролетно време ме зове и ми се иска от другата седмица вече да бръмча!!! :eyebrow:

Кой е най-големия пазар за втора употреба, където мога да намеря нещо за тази сума с която разполагам? И какво ще кажете за този Drag Hacker? Някъде във форума прочетох добри неща за него. Имайки предвид коментара на Did, нищо свестно няма да мога да намеря за по-малко от 500лв, независимо от производителя! :look:
Аватар
Nadicako

Мнениеот eternal_cycle » Пет Мар 23, 2012 9:16 am

За да направиш добър избор втора употреба е необходимо да имаш добър консултант до себе си.
Мисля че най-добре за теб е да си вземеш нов велосипед.
Ползваш гаранция и новото си е ново.
Погледни тези моделчета долу, аз бих се насочил към тях!
Обърни внимание рамката да бъде с подходящ за ръста ти размер!
Успех с избора и побързай, защото времето е наистина прекрасно за каране :beer:
http://bikesport.bg/bg/products/153-spr ... %BA%D0%B8_

http://bikesport.bg/bg/products/101-%D0 ... %BD%D0%B8_

http://www.crosscycle.com/products/view/91/gravita
Аватар
eternal_cycle

Рейтинг: 1315

Мнениеот Nadicako » Пет Мар 23, 2012 9:38 am

Благодаря много! :)
Точно проверявам по магазините каква наличност има... жалко, че няма консултант... но като за първ сезон колоезда с бебе, ще видя как ще потъргнат нещата и ако ни хареса и на двете, догодина ще се ориентирам навреме! :) Друг проблем е, че още не знам къде ще държа това колело... но за това ще мисля по-късно! :D
Аватар
Nadicako

Мнениеот electricbuild » Нед Апр 01, 2012 9:39 am

Здравей. В нашето семейство аз съм този дето вози бебока (на 2,5 год) седалката съм я купил втора ръка от един магазин. Колелото съм го купел също втора ръка. Много съм доволен от резултата и всички сме щасливи.
Пазар за колелета втора ръка в София има на стадион Юнак зимата е за ски а лятото за колела. Има страхотни колелета на много добра цена.
Ако искаш мога да ти направя някоя снимка на колелото със седелката и захващането.
electricbuild

Мнениеот Nadicako » Нед Апр 01, 2012 9:22 pm

Благодаря за информацията! :) Ако не представлява проблем, ще се радвам да видя снимки! А когато зимата реши да си замине окончателно, ще отида да разгледам какво се прелага на пазара. :lol: Някакви съвети отн. това за какви неща трябва да внимавам при избора?
Аватар
Nadicako

Мнениеот hooliganm » Пон Апр 09, 2012 2:59 am

Не че нещо ама с тея столчета за деца...ако стане нещо и паднеш няма ли да претрепеш детето?
Аз тука в Германия досега не съм видял някой да си вози детето в столче.За сметка на това пък,е пълно с велосипедисти,както и майки с малки деца.
Обаче закачат една количка -нещо като каручка и го влачи зад велосипеда.Тая количка си е удобна,красива,и най-вече е покрита и няма възможност детето да се простуди или намокри евентуално.
Казвам само какво наблюдавам в цивилизования свят пък кой както ще така да експериментира.
hooliganm

Рейтинг: 1200

Мнениеот mrdaka » Пон Апр 09, 2012 11:49 am

Специално за Германия, виждам столчета всеки ден. Може да направя някоя сномка за потвърждение :) Въпросните багажници са по-скъпи, но може да поемат повече товар. Справка тук. Повечето немци явно предпочитат тях с оглед на това, че не променя баланса на колелото и може да носи повече багаж.

Като работих в София, шефа ми си водеше детето на детска градина със столче. Дъщеря му се побъркваше от кеф на колелото. Малко нестандартен избор, но определено си заслужава. Отностно бюджета ти, ще е по-добре да се насочиш към нещо втора ръка. При ниският клас велосипеди е изключително важно да се подържа добре и всякакви проблеми да се поправят бързо, с цел да се избегне задълбочаване. Аз също съм карал евтино колело и все още карам едно 15 годишно. С подходящата настойка и подръжка, дори и нисък клас велосипед може да ти е верен приятел. :lol: В този форум има много информация как да се грижиш за велосипеда си. В едно типично българско семейство, подобна задача би поел мъжа. Все пак нищо не пречи и ти да се научиш. :clap:
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот Nadicako » Пон Апр 09, 2012 1:54 pm

@ hooliganm: Човек, не смятам да експериментирам със собственото си дете! :D Карала съм доста години сама, а имам и малко опит със столче (не с мой велосипед), но така или иначе до инциденти не се е стигало! То в София не е лесно да пресечеш и на пешеходна пътека и не е гаранция за живота! :praying: (Напоследък, за голяма скръб, все за такива случаи чувам по медиите!) :crazy: Откачено е знам, но моя опит показва, че повече път ми дават когато съм качена на велосипеда, отколкото когато пресичам на светофар с детето на ръце или с количка!
А идеята за столчето е, да закарам детето си до градина или евентуално почивните дни на разходка в парка. Не смятам да карам по булевардите и честно казано, не мисля, че тази двуколка ще оцелее по софийските улици, дори и да имаше (свестни) тротоари, място между паркиралите коли и задърстените пътища! :roll2: Изглежда хубаво и съм сигурна, че върши чудесна работа там където движението е добре регулирано. Но за тук ми се струва абсурдно... първо си представям, че движението е доста тромаво (имам предвид няма да можем да избягваме дупките), второ на мен няма да ми спокойно да държа детето на разстояние от велосипеда. През цялото време ще си мисля дали няма да изхвърчи я дете, я колело на поредната дупка! :lol:
Единствените ми притеснения са, не че аз ще падна с детето и поради тази причина ще се пребием, а че някой може да ни отнесе! Просто трябва много да се внимава, дори и когато човек се движи според правилата! А за София важи само едно: ДПГ - Дай Предимство на Глупака!
Аватар
Nadicako

Мнениеот Nadicako » Пон Апр 09, 2012 2:09 pm

mrdaka написа: Все пак нищо не пречи и ти да се научиш. :clap:

Ами ще се уча! :look: При екстремни условия, човек се научава да живее екстремно... :lol: не че е голяма философия или пък на мъжете им се отдава повече! Въпрос на интереси!
Аватар
Nadicako

Мнениеот hooliganm » Вто Апр 10, 2012 12:21 am

Е аз просто споделих какво виждам по улиците тук...
Наистина пътищата и движението са много по-различни от БГ,това не съобразих,а и тук си имат специална лента за велосипедисти където никой не припарва,дори и да е по средата на улицата,така че може би аз съм в грешка.
hooliganm

Рейтинг: 1200

Мнениеот DaGamma » Сря Апр 11, 2012 5:51 am

Между другото да спомена в TCM-а до градината на Кристал продават детско столче за велосипед.
DaGamma

Рейтинг: 1205

Мнениеот Nadicako » Сря Апр 11, 2012 1:37 pm

Благодаря на всички за включването! :) Някой може ли да направи сравнение между тези два модела:

http://brosbg.com/SPRINT-KAROLINA-ECO-2 ... oduct-3832

http://bikesport.bg/bg/products/153-spr ... %BA%D0%B8_

понеже аз не виждам съществена като ги сравнявам, освен едното ЕКО в названието. Със сигурност се дължи на нещо...
Аватар
Nadicako

Мнениеот electricbuild » Съб Апр 21, 2012 7:15 am

Според мен са еднакви
electricbuild

Мнениеот Nadicako » Пон Май 14, 2012 12:44 pm

Благодарско на всички за помощта! Победителят е Drag ZX1! :8D: Навъртях няколко десетки километри и засега съм доволна!
Аватар
Nadicako

Мнениеот valjordan » Пон Май 14, 2012 6:32 pm

АКО ОЩЕ НЕ СИ ПОЧНАЛА ДА СЕ ДВИЖИШ СЪС СТОЛЧЕ, БИХ ТИ ДАЛ ЕДИН СЪВЕТ. След като го монтираш вържи в столчето една 10 литрова бутилка с вода и тогава покарай половин-един час. Обърни внимание при слизане от тротоар и особено - при качване от платното на тротуар. Тогава задницата на велосипеда от тежестта така рязко се усуква, че ако не си наясно, ще се проснеш и ти, че и детето. Никога не слизай и не се качвай под ъгъл различен от 90 градуса спрямо тротоара.
Това пиша от личен опит, всеки ден карам дете на ясла, понякога из парковете и по улиците.
valjordan

Рейтинг: 1230

Мнениеот Nadicako » Пон Май 14, 2012 11:00 pm

Това е полезна информация! Ще пробвам, благодаря за съвета! :agree:
Аватар
Nadicako

Мнениеот valjordan » Пет Май 18, 2012 11:25 am

Има и други тънкости, очаквах някой друг също да се включи. Например, когато буташ колело с дете в седалката, винаги го води с една ръка кормилото, а с другата - някъде около седалката на удобно за теб место. Никога не с двете ръце на кормилото.
Избягвай да даваш на детето играчки, или ги връзвай. При мен след изпускане на играчка на пътя щяхме да се проснем насред движението, изненада ме рязкото накланяне на детето на една страна, при което много леката предница на колелото за малко не се отдели от пътя.
valjordan

Мнениеот Nadicako » Пет Май 18, 2012 12:34 pm

:peace: Супер много благодаря, това ще го запомня! Моето дете изобщо не обича да седи на едно място и да бездейства! :D Мисля, че на този етап ще се возим заедно само до яслата или магазина!
Аватар
Nadicako

Мнениеот bb_king » Пет Май 18, 2012 12:53 pm

valjordan написа:Има и други тънкости, очаквах някой друг също да се включи.

Ами 70% от форума са тийнове-даунхилъри :lol: ,другата част сме ерген ганчовците и малък процент " женени с деца бащици",които нещо си траят наистина,но явно на повечето не им се тегли непослушен товар и си ги возят завързани с два колана в колата :lol: Иначе адмирации за смелостта и волята да превозвате децата по този нестандартен начин.За мен като дете беше истинско приключение да се возя отзад на багажника.От тогава без колело не съм оставал. :D
Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот Nadicako » Пет Май 18, 2012 9:57 pm

Ами напоследък, за съжаление, толкова сме се откъснали от природата и всичко до такава степен е автоматизирано и машинизирано, че от непопулярно направо си се превърна в нестандартно превозно средство! :dontknow:
Аватар
Nadicako

Мнениеот Plamen_EM » Съб Май 19, 2012 12:21 am

Колкото и да обичаш предизвикателствата, това ти начинание си е бая амбициозно. Нямаш велосипед, не си наясно къде ще го държиш целият този ансамбъл...
Аз ти препоръчвам ремарке, което ти по-горе отхвърли, защото било трошливо. Ми не са трошливи, но пък са доста по-скъпи. Иначе почти не ти затрудняват колоезденето. Има джоб за багаж. Много лесно е поставянето на детето в него.
Защото самото качване и сваляне на детето от столчето си е едно приключение. Със сигурност тези столчета, които се закрепват към рамката с едни пружини не стават. Защото по дупките столчето се клати и опира в задното колело. Демек трябва да се сложи много високо, което толкова ти измества центъра на тежестта, че става почти некараемо. Има едни столчета, които се закрепват върху една стойка, подобна на заден багажник за велосипед. Те по-стават, защото детето е по-ниско. Но пък са и по-скъпи. И пак, задължително трябва да се пробва преди да се купи. Защото столчетата са универсални, а рамките няма една с една еднакви. Например възможно е краката на детето да ти пречат да въртиш педалите.
Аз моето столче го ползвах два пъти. Първият за да разбера, че не става и после още един път за да съм сигурен. Купих ремарке и не го откачих от велосипеда два сезона.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот valjordan » Съб Май 19, 2012 10:50 am

Даколкото видях, има Drag ZX1. За опирането в задна гума - може и да не опира. За ремаркетата - някой ми каза, че струва 60 лева в магазин за германски стоки на цар Борис 3 някъде в района на хотел "Славия". Там видях едно ремарке, но беше 120 или 110 лева. Значи има различни модели.
valjordan

Мнениеот Nadicako » Съб Май 19, 2012 11:15 am

За мен купуването на колело не е чак койзнае какво начинание или предизвикателство... купих го, карам вече, намерих му и подходящо място. Доволна съм от това как се справям и затова съм уверена. Не мисля, че една жена може да пренебрегне майчинския инстинкт и да постави детето си в рискова ситуация, когато не се чувства сигурна в това, което прави. По пътя до яслата минаваме поне на три пешеходни пътеки т.е. слизаме и се качваме на тротоари. Предвид, че тротоарите не са занижени, как ще слизаме и ще се качваме с ремаркето? Иначе не съм против ремарке, но също ме притеснява, че ако тръгне да се разкопчава, няма да разбера!
Аватар
Nadicako

Мнениеот valjordan » Нед Май 20, 2012 12:23 pm

В Ибей видях това http://www.ebay.co.uk/itm/FRONT-FORWARD ... 0321832516
При цялата симпатичност, бих предположил, че тази седалка ще те затрудни страшно много при спиране, преминаване, слизане/качване. Аз съм със задна седалка и при всякакви ситуации стъпването ми на земята с двата крака е бързо.
Не бих теглил каручка в града! Не и с дете.
valjordan

Мнениеот Plamen_EM » Пон Май 21, 2012 12:22 am

valjordan написа:За опирането в задна гума - може и да не опира.
Може ли, как става?

Аз съм имал ето това столче задно:
http://screambikes.eu/bg/detski-stolcheta/1795-predno-stolche-za-velosiped-bellelli-rabbit.html
И това ремарке:
http://screambikes.eu/bg/remarketa-i-kolichki/1265-detsko-remarke-za-velosiped-bellelli-b-taxi.html
Няма място за сравнение между едното и другото. Единствен плюс на столчето е цената.
Не знам защо приемате, че столчето е по-безопасно от ремаркето. Според мен не е така. Ако паднеш - детето пада с теб, ако е в ремарке - ти си падаш на детето нищо му няма. Един път самото ремарке има рамка, втори път детето е вързано вътре с 5 точкови колани. Детето НЕ може да си откачи само колана. Никакъв проблем не са за ремаркето бордюрите. Велосипедист с ремарке се вижда много по-добре, отколкото със столче.
:D Като баща, съответно не притежавам майчински инстинкт, един път, на една пътека, с доста висока скорост, обърнах ремаркето от един дънер. Ми ... нищо.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти