със или без заден амортисьор

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

със или без заден амортисьор

Мнениеот vtec » Чет Апр 12, 2012 7:49 pm

Здравейте. Изпадна ми една рамка със заден амортисьор и много се двоума. Колело си рекох, ако ще е с заден амортисьор задължително да е крос маратон. Е изпадна една рамка и се двоума дали да я взема или рамка твърдак ? Какъв съвет ще ми дадете.
vtec

Рейтинг: 1134

Re: със или без заден амортисьор

Мнениеот Ozzie » Чет Апр 12, 2012 7:51 pm

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Апр 12, 2012 9:12 pm

vtec написа:...ако ще е с заден амортисьор задължително да е крос маратон...

Аз пък си рекох, ако ще е със заден амортисьор, задължително да НЕ е Cross Marathon :agree:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот vtec » Чет Апр 12, 2012 10:06 pm

EccentricMOTION написа:
vtec написа:...ако ще е с заден амортисьор задължително да е крос маратон...

Аз пък си рекох, ако ще е със заден амортисьор, задължително да НЕ е Cross Marathon :agree:

И аз искам да карам рам мекица, но не всички можем да си го позволим+подръжка.
vtec

Рейтинг: 1134

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Апр 12, 2012 10:53 pm

Аз не карам РАМ 'мекица', нито мечтая за такъв клас велосипед. Тук нещата не опират до пари, а до правилно решение и разумна инвестиция. Грешно е разбирането, че ще ти е по-добре с велосипед с пълно окачване. Напротив, на този ценови клас изпълненията на окачването и задните амортисьори за лоши, нефункционални, създаващи проблеми.

Пак ще повторя:
-окачването е с нискокачествени втулки, които се износват бързо, което предизвиква луфтове. 2мм луфт в ставата на окачването са 2см аксиален луфт на задницата. Не можеш да го вкараш в пътя.
-задните амортисьори от нисък клас са изпълнени без хидравлика, нямат хидравличен патрон с масло, който спомага за плавното разгъване на амортисьора, т.е. rebound. При приземяване от известна височина амортисьорът се сгъва, след това рязко се разгъва и те изхвърля по лице на плочките.
-ниския клас велосипеди не са с подходяща геометрия, конструкция на рамката, което води до затруднения при завиване, нестабилност при висока скорост, трудности при спускане по стръмни наклони;

Съпътствани са с ред други проблеми - неподходящ клас окомплектовка, нефункциониращи дискови спирачки, несъобразени размери на гуми, кормило, лапа.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пет Апр 13, 2012 1:18 am

Напълно съм съгласен и подкрепям горе написаното :peace:
Смея да добявя още два тънки и "незначителни" нюанса...

Поддръжка - един велосипед от нисък клас, в повечето случаи излиза бая скъпо - откъм ремонти и поддръжка, а окачването е поредното нещо за чупене... Да не говорим за изработката на ставите му, обикновено профилактиката е честа и досадна, луфтовете/шумовете/съмнителната работа пак са налице.

Тегло - велосипедите от нисък клас обикновено са тежички, а окачването ги прави още по тежки... Алуминиевите рамки в този клас пък са бая крехки. Може да ти се стори прекалено, но ние тук се борим за по 20 грама, колкото и да са незначителни разликите в теглото - усещат се МНОГО !

С малко по-голяма инвестиция (или търпение и късмет в пазара), компоненти от поне среден клас, твърда и лека рамка -може да си спестиш бая мъки :beer:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот azzmaster » Пет Апр 13, 2012 7:24 pm

От доста време чета подобни мнения и теми как е безсмислено да се ползва мека рамка от начален клас. Честно казано го вярвам, но наскоро ми попадна една рамка "Крос ендуро " и реших че си е добре да го видя и почуствам, отколкото да се осланям на многобройните чужди мнения. Освен това незнам точно колко от тези хора, които пишат, че не са ефективни евтините меки рамки, НАИСТИНА са пробвали такава.
Та, онзи ден, реших , и за час и половина си смених онтариото с крос ендуро. Последните 2 дни успях да му направя около 30-35 километра АМ/ХС каране - изкачвания и спускания, както и 3-4 км асвалт , и сега вече мога да споделя РЕАЛНИ впечатления :

Рамка - крос ендуро- алуминиева - 19 инча, с обикновен пружинен шок с дължина 155 мм.
Вилка - Manitou Mars с 80 мм ход.
Аз тежа 80 килограма, висок 1.75, и карам ХС/АМ по утъпкани и не толкова утъпкани пътеки.

Недостатъците които установих
-Леко полюшване при педалиране - по асвалт е по-голямо.
-Рамката наистина леко изхвърля нагоре, но само след ДОСТА ГОЛЕМИ препядствия, които не минавам и с ОНТАРИОТО, най-често ги заобикалям или намалявам скороста.
-Самата рамка или втулките и доста поскърцват, и за мен това е най-големия недостатък
-Загуба на енергия при педалиране , но и печелене на такава при пътеки с повечно препядствия.

ПРЕДИМСТВА - да, има такива пред нормалната нискобюджетна рамка Драг Онтарио
-По равното и при изкачвания по черни пътища рамката много помага. Открих че преодолявам клони и камъни на седалката, докато на онтариото трябваше да стана или най-малкото да спра да въртя, което ме изморяваше повече, отколкото Крос ендурото.
-Полюшкването при педалиране почти се неутрализира ако се натегне пружината на шока повече, но тогава окачването не е толкова ефективно при малки препядствия.
-Колелото е доста по стабилно в завои и като цяло по всички черни пътища - повтарям, спусках се по нормални и по-доста тежки ХС пътеки

Не мога да дам оценка за здравината на самата рамка - за 35-те километра черни пътища (около 1200-1300 м. денивелация) не се получиха никакви пукнатини и луфтове по рамката. Работи си нормално.
Честно казано, карането ми доставя по-голямо удоволствие, отколкото с онтариото. Единствената пречка е скърцането на рамката, което за мен е непоносимо, и затова и ще се върна обратно на Онтарио, не защото работата на рамката е чак толкова "ЛОША". Мисля че тези изрази са пресилени и са строго индивидуални - да, подобна рамка може би не е достатъчно здрава за АМ и тежки участъци, но в този форум пишат много хора, каращи различни стилове, и не мисля че е нормално да се даде такова заключение че този вид евтино окачване си е "ЗАБРАНЕНО". Определени хора, ако се примирят с скърцането биха могли да се радват на подобни рамки, стига да ги карат по леки пътища.
Друг е въпроса как ще работи рамката с добър ХС шок, и по-напред във времето ще го пробвам и ще дам обективно мнение - така или иначе планирам да си взема RAM XC2 та ще си купувам шок.
Колкото до теглото- рамката с шока качи теглото на велосипеда ми с около 1,5 килограма, което за мен е нормална разлика между мека и твърда рамка.

Моля да не реагирате остро срещу коментара ми, било то с минуси или текст, мисля че съм дал едно обективно мнение и всеки може да си прецени дали то е правилно или не, и как да използва написаното - (Бил съм вече на 10тина състезания, смятам себе си за средно напреднал (Intermediate) в планинското колоездене, карам от 2 години. )
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пет Апр 13, 2012 8:59 pm

Ще ме извинявате, ама немога да се сдържа :deal:

azzmaster написа:Освен това незнам точно колко от тези хора, които пишат, че не са ефективни евтините меки рамки, НАИСТИНА са пробвали такава ...бла,бла... карам от 2 години.

Имам такава, карам я вече 4-та година (целогодишно и всекидневно) и си сърбам попарата...
Смених повечето стандарти и компоненти със среден/висок клас за да си спестя поне част от мъките.
Знам всяка брънка на този тип окачвания, защото съм минал през всички възможни проблеми :banghead:

azzmaster написа:Та, онзи ден, реших , и за час и половина си смених онтариото с крос ендуро. Последните 2 дни успях да му направя около 30-35 километра АМ/ХС каране - изкачвания и спускания, както и 3-4 км асвалт , и сега вече мога да споделя

При мен проблемите почнаха да се забелязват сериозно след 6000 км, покарай го поне година, после ще те чуем пак :popcorn: Имал ли си опит с други мекици (съмнявам се) ?

Иначе правилно си описал бързите си впечатления, но се иска повече опит за да се стигне до общия извод - евтините меки рамки не си стуват нервите и усилията !
А относно крехкостта - имам едно приятелче, фен на Cross, на последната рамка й спука 3 от 4-те тръби на задната вилка, само от градско каране :D
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот azzmaster » Пет Апр 13, 2012 11:01 pm

Не казвам че няма недостатъци. Въпроса е че все пак има предимства за които никой не споменава. За другото сигурно си прав на основа на по-големия си опит
Все пак не говорим за КОМПОНЕНТИ, а само за рамки.....
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Апр 14, 2012 7:25 am

azzmaster написа:...колко от тези хора, които пишат, че не са ефективни евтините меки рамки, НАИСТИНА са пробвали такава

Карах една година Behemoth, клас над Cross Enduro, велосипед с пълно окачване за 1000лв. Рамката страдаше от ужасни аксиални усуквания, луфтове, липса на ефикасна работа на окачването при спускане и педалиране. Геометрията беше несъобразена с типа на велосипеда - на стръмни склонове висиш над кормилото. На велорали Черни връх, тъй като въртенето беше невъзможно го бутах до върха.
Предимства няма - тежка, неработеща с кофти геометрия. Карането при мен дойде след преминаването на рамка без задно окачване.

ПП: А тъй като темата "със или без заден амортисьор", предполагам че коментираме рамки, а не компоненти.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Metomixa » Съб Апр 14, 2012 10:17 am

И накратко да обобщим всичко от по-горе писаното СЪС ако е качествено и съответно скъпо колело и БЕЗ ако е някоя ефтина "мекица"!
Аватар
Metomixa

Рейтинг: 1072

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти