от azzmaster » Пет Апр 13, 2012 7:24 pm
От доста време чета подобни мнения и теми как е безсмислено да се ползва мека рамка от начален клас. Честно казано го вярвам, но наскоро ми попадна една рамка "Крос ендуро " и реших че си е добре да го видя и почуствам, отколкото да се осланям на многобройните чужди мнения. Освен това незнам точно колко от тези хора, които пишат, че не са ефективни евтините меки рамки, НАИСТИНА са пробвали такава.
Та, онзи ден, реших , и за час и половина си смених онтариото с крос ендуро. Последните 2 дни успях да му направя около 30-35 километра АМ/ХС каране - изкачвания и спускания, както и 3-4 км асвалт , и сега вече мога да споделя РЕАЛНИ впечатления :
Рамка - крос ендуро- алуминиева - 19 инча, с обикновен пружинен шок с дължина 155 мм.
Вилка - Manitou Mars с 80 мм ход.
Аз тежа 80 килограма, висок 1.75, и карам ХС/АМ по утъпкани и не толкова утъпкани пътеки.
Недостатъците които установих
-Леко полюшване при педалиране - по асвалт е по-голямо.
-Рамката наистина леко изхвърля нагоре, но само след ДОСТА ГОЛЕМИ препядствия, които не минавам и с ОНТАРИОТО, най-често ги заобикалям или намалявам скороста.
-Самата рамка или втулките и доста поскърцват, и за мен това е най-големия недостатък
-Загуба на енергия при педалиране , но и печелене на такава при пътеки с повечно препядствия.
ПРЕДИМСТВА - да, има такива пред нормалната нискобюджетна рамка Драг Онтарио
-По равното и при изкачвания по черни пътища рамката много помага. Открих че преодолявам клони и камъни на седалката, докато на онтариото трябваше да стана или най-малкото да спра да въртя, което ме изморяваше повече, отколкото Крос ендурото.
-Полюшкването при педалиране почти се неутрализира ако се натегне пружината на шока повече, но тогава окачването не е толкова ефективно при малки препядствия.
-Колелото е доста по стабилно в завои и като цяло по всички черни пътища - повтарям, спусках се по нормални и по-доста тежки ХС пътеки
Не мога да дам оценка за здравината на самата рамка - за 35-те километра черни пътища (около 1200-1300 м. денивелация) не се получиха никакви пукнатини и луфтове по рамката. Работи си нормално.
Честно казано, карането ми доставя по-голямо удоволствие, отколкото с онтариото. Единствената пречка е скърцането на рамката, което за мен е непоносимо, и затова и ще се върна обратно на Онтарио, не защото работата на рамката е чак толкова "ЛОША". Мисля че тези изрази са пресилени и са строго индивидуални - да, подобна рамка може би не е достатъчно здрава за АМ и тежки участъци, но в този форум пишат много хора, каращи различни стилове, и не мисля че е нормално да се даде такова заключение че този вид евтино окачване си е "ЗАБРАНЕНО". Определени хора, ако се примирят с скърцането биха могли да се радват на подобни рамки, стига да ги карат по леки пътища.
Друг е въпроса как ще работи рамката с добър ХС шок, и по-напред във времето ще го пробвам и ще дам обективно мнение - така или иначе планирам да си взема RAM XC2 та ще си купувам шок.
Колкото до теглото- рамката с шока качи теглото на велосипеда ми с около 1,5 килограма, което за мен е нормална разлика между мека и твърда рамка.
Моля да не реагирате остро срещу коментара ми, било то с минуси или текст, мисля че съм дал едно обективно мнение и всеки може да си прецени дали то е правилно или не, и как да използва написаното - (Бил съм вече на 10тина състезания, смятам себе си за средно напреднал (Intermediate) в планинското колоездене, карам от 2 години. )