След няколко години прекъсване , реших да си купя велосипед. Старият ми все още е във форма, но просто е морално остарял. Иска ми се нещо ново. Особено след като попрочетох малко как е напреднала техниката (а може би винаги си е била такава , но просто не е била за масовия купувач

Да си кажа и критериите:
-цена до 500 лв. Максимум 600 лв.
-все още се двоумя дали да има и заден амортисьор, но преден със сигурност ще има.
-Аз тежа 100кг. с тенденция да ги намаля до 85
-задължително дискови спирачки
-особено много ми харесват плоските спици групирани по 4 или някоя от другите по-специфични групировки пак със плоски спици. Може да се каже че почти държа да са такива.
-за леко тегло на велосипеда не се боря- все пак аз самият не съм лек .Старото ми колело беше 24 килограма- железни капли,железни калници, че даже и багажник. Ползвах го и за товарно

Никога не съм се увличал по екстремни карания- по планини , по пътеки и прочие. Единственият екстремизъм който практикувам е лудото каране. Винаги карам с газ до дупка. Харесва ми високата концентрация при такова каране. Натоварвам велосипеда доста яко. Ускорявам много и карам с висока скорост.
Не ме привличат шосейните велосипеди, защото са някак си хилави. Те са по-скоро за високи скорости по равен участък. Без ускоряване, без резки спирачки и без резки завои. Това не е по моята част

Затова съм се насочил към нещо с дебели гуми и здрави компоненти.
Задължително искам рамката да е здрава, движенията да са капсуловани и по възможност да е лесно за реглаж , за разглобяване и въобще- не желая да се занимавам с детайли и възли които създават проблеми.
Старото си колело като го купих и веднага го разпарчосах на съставните му части. В магазина който го е сглобявал не му вярвам. Сам си сглобих всичко и даже се наложи да сменям механиката на жилото на предния дерайльор, защото така както беше направено трябваше да сменям жило на няколко месеца.
Сега като чета какви централни има, как тресчотката на задната зъбчатка е в главината... всичко това е страшно удобно и... трябва да го имам

Мина ми през главата да си купя някоя рамка и да си сглобя велосипеда . Ще си накупя части и готово. Не знам дали обаче ще е това най-удачният вариант.
Ако втора ръка излезе нещо, също съм навит. Поне ще е нещо добро.
Проблемът е че ще трябва да изчета доста неща за да знам че няма да си взема нещо което няма да ми допадне,ще е с остаряла стандартизация и прочие. (старото ми колело така и не можах да му намеря вилка когато неговата се скъса та се наложи да се заварява).
Но пък аз каквото и да реша да купувам , винаги чета по темата няколко дни и ставам един малък експерт в областта и тогава следва покупката, така че... нищо ново

Ако имате някакви бързи препоръки ще се радвам да ги кажете. Аз все пак ще чета каквото мога, но не става бързо.
Ще ползвам велосипеда в градски условия, в междуградски също:) Понякога и по черни пътища може би. Но аз и предишния съм го карал извън асфалта.
Както винаги не бих се задоволил точно с това което би ми паснало ,винаги бих искал нещо по-добро ей така за презастраховка.
Но все пак в рамките на разумното