Ъпгрейд или ?!

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ъпгрейд или ?!

Мнениеот kostadinnm » Съб Май 19, 2012 6:11 pm

Здравейте.
От известно време карам едно Vivelo Sky 2.0. Тия дни имаше дъжд и имах време да почина и да осъзная какво ме тормози докато го карам из софийските улици. Та, най-вече превключването е проблем. Също и гумите.

-за превключването:
Компонентите са Shimano Tourney и не ми пасват много на маниера на каране. Започвам да се замислям за нещо от сорта на това:
http://bicycling.com/blogs/thestraightdirt/tag/10-speed/
Ще мога ли да превключвам без да спирам да въртя с такива компоненти?!

-за гумите:
Много са големи грайферите и се движа доста провлачено на асфалт. Ще съм доволен ако някой ми препоръча нещо по-балансирано(да не се пързаля по корените в Борисовата при дъждовно време, все пак)?! Тук, може и само да ме насочите - примерно колко да е широка(гледах в един магазин средно-широки гуми по 1.90 - 1.95) и колко да е гъста оплетката! При велосипедните гуми има ли значение вътрешната гума и ще се налага ли и нея да я сменям(не се смейте - пълен noob съм знам)?!
kostadinnm

Рейтинг: 1200

Re: Ъпгрейд или ?!

Мнениеот darlik_95 » Нед Май 20, 2012 1:35 pm

С Sram X5 не мисля че би имал проблеми, тъй като това са компоненти от висок клас. За гуми бих ти препоръчал Maxxis Cross mark 2.1, ето тези: http://industrial-bg.com/bg/products.html?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=1116&category_id=38 . :beer:
Аватар
darlik_95

Рейтинг: 1201

Мнениеот kostadinnm » Пон Май 21, 2012 3:15 pm

darlik_95 написа:С Sram X5 не мисля че би имал проблеми, тъй като това са компоненти от висок клас. За гуми бих ти препоръчал Maxxis Cross mark 2.1, ето тези: http://industrial-bg.com/bg/products.html?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=1116&category_id=38 . :beer:

А, какъв е минимума набор от части които трябва да сменя - разбрах на Vivelo-то трябва да му сменям и касетите и веригата?! Може ли поне командите да останат - те са си ми относително удобни?!

За гумите също не разбрах нещо - вътрешна имам ли - ще трябва ли и нея да я сменям?! Иначе Maxxis-а изглежда добре!
kostadinnm

Рейтинг: 1200

Мнениеот edinmilion » Пон Май 21, 2012 3:52 pm

kostadinnm написа:Ще мога ли да превключвам без да спирам да въртя с такива компоненти?!

При превключване не прилагай толкова сила върху педалите. Така и компонентите ще издържат по дълго време и съответно няма да създават проблеми. При изброените от теб условия, няма нужда от толкова скъпи части, разбирам да си на състезание и да щракаш и напъваш като за последно, но в града за какво е нужно.. Иначе примери много, хората сменят докато са изправени на педалите и очакват всичко да работи. Друго важно е веригата да НЕ се усуква - иначе казано:
- когато си на голям венец преден, използваш отзад най малките.
- когато си на среден венец, използваш задните в средата.
- а на най малкия, съответно първите няколко големи задни.

Като наближи изкачването - цъкай с командите и по полека на педалите, просто охлабваш оборота така да се каже :D

kostadinnm написа:
За гумите също не разбрах нещо - вътрешна имам ли - ще трябва ли и нея да я сменям?! Иначе Maxxis-а изглежда добре!

Ако се вместиш в този размер, може да използваш старите вътрешни. Щом ти пречат грайферите се насочи към някой слик или нещо подобно на тези
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот kosio_dh » Пон Май 21, 2012 9:33 pm

Не взимай сликове ако искаш да не ти поднася на корените.Maxxis Cross mark наистина биха ти свършили работа.
hrissim написа:
По-добре да ползваш "флексор карпи радиалис" върху "Корпус кавернозум" не без участието на "Imaginor".
3в1 дет се вика. Резултатът е гарантирано добър
Аватар
kosio_dh

Рейтинг: 1078

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти