Отскоро, след малко личностни премеждия и трансформации , реших на стари години да се върна към една страст от младините ми - велокахърите

Реших да си закупя нещо поносимо и нека бъдещето да покаже дали ще развивам или няма да имам възможност , поради което имам 2 въпроса , на които всеки който иска и има време може да даде мнение :
- Предвид идващата пролет , кога е най-подходящия момент в който да си купя колелото (като месец и дата) - предвид че миналата година , ако не греша началото на Март имаше промоции на повечетео фирми , съвпадащи с обявяването на каталозите за текущата година ( примерно на кросс) и дали тази година ще е така - като гледам навсякъде предлагат неща 2011-2012 (според мен и двуседмичното ми обикаляне по магазините). Горе долу знам какво искам , но дали да изчакам , все пак няма да мога да го яхна в близките няколко седмици предвид времето ..... от друга страна- като пукне пролет , ще има повече раздвижване на пазара и може да се получи дефицит на наличност на това което избера ( карък съм голям ) или може да се вдигнат цените (все пак зимата има логика да е в застой за велопродажбите и да са по ниски цените ) ?
- Второто ми терзание е дали да взема 29-тка или 26-ца , едричък съм , 190 см / 118 кг , по принцип ще карам предимно в града , уикендите с детето из парка , през седмицата ще си открадна и някой час след работа разбира се , а искам да пробвам да кача бъдещия ми хубавец на някой черен път ( не пътека, а проходим за нормална кола ) в планината , където обичам да се разхождам , не си падам по екстремните скокове и спускания , но това едва ли ще е повече от 1 път месечно , приемам мнения и за това : например - дали поддръжката и бъдещите консумативи за 29 не са по скъпи и да имат по-малък избор - има модели ама не са толкова разпространени като 26 ? дали по-голямата гума не е по тежка за каране - предполагам държи по-голяма инерция , но изкачвания и тръгването до набирането на скорост не е ли по-тежко ?
Дори може да препоръчате нещо с бюджет около 650 лв , засега се чудя между : Cross 29er Grip 924 / Drag 29er Comp / ZX3 ( Един приятел има и го покарах няколко мин , хареса ми на първо четене а и е компромис в цената ) / Cross-GRX7
Отворен съм за всякакви мнения , ще прочета с интерес и благодарност каквото сподели всеки , надявам се да прогресирам в този "джоботрошачески" и "портфейлоопразващ" но здравословен спорт

(дано да не съм объркал раздела)