Bachini Apolon - моля за съвет

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Bachini Apolon - моля за съвет

Мнениеот atb » Нед Юли 28, 2013 5:00 pm

Здравейте, от няколко месеца попрочитам това- онова в прекрасният Ви форум.
Наскоро закупих Bachini Apolon, вмести се в бюджета, като цяло съм доволен, с малките изключения:
Предният дерайльор е Тurney (TZ 20)- отвратителен е, още като купих велосипеда не ми хареса работата му (неколкократно е мъчен да се регулира и все не ми харесва как работи). Ще се сменя, и тук идва колебанието ми.
Shimano Acera X FD-M291 или Shimano FD-M190 ? Би трябвало и двата вида да са съвместими? Задният също е Turney (TX 35), но от него съм доволен.

Седалката е 270х140 мм. и за моите 100+ килограма идва малка (вече месец не мога да свикна с нея). Спрял съм се на Selle Royal Alpine 8468HG (255х180мм) - цената варира от 20 до 40 лева по различните сайтове.
Изглежда като за мен, но ще се радвам на предложения в този ценови диапазон.

Вилката е някакъв Zoom, работи добре (нали е ново), не ми харесва, но и не ми се струва редно да избързвам със смяната. Ходът й е 60 мм. Ще поразровя в сайтовете за по-евтини, но сравнително качествени 100 мм. вилки, XCT е на стандартният Apolon (нали?), та сигурно с такава ще я заменя.

Благодаря на всеки, отзовал се! Вашата помощ е добре дошла. :beer:
Ако някой има въпроси точно по този модел - с радост ще се радвам, ако мога да помогна, нямам много стаж с велосипеда, но пък имам впечатления.
atb

Рейтинг: 1200

Re: Bachini Apolon - моля за съвет

Мнениеот ЕAngel » Нед Юли 28, 2013 6:16 pm

Здравей!

Щом си решил да сменяш предния дерайльор, мисля че за този велосипед TX50 ще ти върши достатъчно добра работа
http://screambikes.eu/bg/predni-deraili ... -tx50.html, но пък и разликата в цената спрямо M190 е никаква, така че само трябва да избереш за верният ъгъл 63-66 или 66-69 градуса.

За вилката действително изчакай да и вземеш живота на тази, после я хвърляй и слагай Suntoura.

За съжаление не знам дали мога да ти дам адекватен съвет относно седалката, все пак е въпрос и на вкус и стил на каране. Най-добре ще е ако можеш да пробваш преди да се сдобиеш с друга неудобна за теб седалка.
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот atb » Нед Юли 28, 2013 6:44 pm

Много благодаря за отговора. За седалката съм съгласен, но не съм съвсем без впечатления за нея- пробвал съм я набързо от познат и ми хареса. Тя ще е, май.
Пък за дерайльора- ще помисля тази вечер кой да е. До колкото разбрах, от този, с който съм сега, по-евтини и некачествени са единствено "еверест"...
atb

Мнениеот penmark » Нед Юли 28, 2013 7:14 pm

Кво му има толкова, че ще го сменяш?
Чети как се регулира, пък може и да не го смениш тогава.
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair007
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот atb » Нед Юли 28, 2013 11:13 pm

Регулирам го по същата статия. Все нещо куца. Най-често трудно превключва на най-малък зъб. Като изредя задните скорости няколко пъти най-често зацепва, но ми се губи и кефа и скоростта, особено на баир. Опитвам се да карам по разнообразни терени и, признавам- малкият венец ми трябва. Друго много дразнещо е, че каквото и да правя, не мога да го настроя така, че да не задира веригата. Дори регулирана за малък венец: 1-4, среден: 2-5 и голям:3-7 пак има положения, на които опира доволно.
В отчаянието си започнах да бъзикам и задният дерайльор- подобрение при предния нямаше, поне работата на задния се подобри.
atb

Мнениеот atb » Нед Авг 04, 2013 11:28 pm

Добър вечер. Да си напиша:
Поръчах нещата, пристигнаха. Седалката, както очаквах ми пасна много добре, доволен съм.
Декланшора- е, спрях се на М190, бърза настройка и нещата с него заспаха, много съм доволен.
Наред е задния (след нелепо падане се изкриви, пущината- урочасах го). Мисля да е някое Alivio или Acera, но е още рано да се каже.
И педалите- на няма и месец, а се сцепиха почти по цялата дължина, следващите ще са алуминиеви, ще разгледам...
Благодаря на ЕАngel и penmark за участието си в темата.
atb

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти