Начален избор на колело , моля помогнете ?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Начален избор на колело , моля помогнете ?

Мнениеот BojidarBonchevv » Съб Яну 11, 2014 1:26 am

Здравейте , момчета искам да ви попитам нещо , значи искам да се занимавам със така наречения спорт " DH " искам като за начало да ми предложите някое хубаво колело като за първи път , дочух че първото колело трябва да е " твърдак " може ли да ми предложите колело до 1000 лв. И също така има ли някакво значение размера на колелото висок съм към 1,80-82 на 16 г. ! Ще съм ви благодарен много . :) :)
BojidarBonchevv

Рейтинг: 1222

Re: Начален избор на колело , моля помогнете ?

Мнениеот GOA » Съб Яну 11, 2014 8:42 pm

Няма такова животно.

Размера има значение, зависи от конкретната рамка. Около 17-18" в твоя случай. Когато седиш на смъкната до долу седалка трбва да можеш да стъпиш с цяло съпало на земята с малко (или повече) сгънато коляно. Най-просто така мога да го обясня.
Твърдак за спускане няма. Има компромисно нискобюджетно решение, което незнайно защо наричат "боен твърдак", вероятно много се пребиват с такива :dontknow: . Представлява вилка за спускане на твърда рамка, като вилката почти винаги струва поне колкото остатъка от велосипеда.
Твърдите рамки се препотъчват за по-бързо (или някакво) усвояване на основни техники (райд-ъп, бъни хоп и т.н.), особено ако вилката е твърда или със заключване на хода.
Като за начало едва ли ще ти трябва нещо сериозно (щом задаваш такъв въпрос), можеш да купиш прилично крос кънтри колело с ход на вилката 120-130мм, които са напълно достатъчни за начинаещ. Не знам всички цени на пазара, но примерно RAM HT TWO в момента е изгоден като цена/качество и рамката е подходяща за по-нанадолно каране (май идва със 100мм вилка).
След 2 години ще знаеш точно какво ти трябва и ще можеш да изработиш парите за да си го купиш. 1000-те ти лв. нито за вилка, нито за рамка, нито за екипировка ще стигнат. Ако ъпгрейдваш когато имаш някой лев ще ти излезе минимум 1.5 пъти по-скъпо отколкото цяло колело без компромиси по него. А кефа от новото ще е безценен.
Необходими са силни ръце за спускането, за сметка на краката. Пък и са тежички колелата, а трябва да се товарят по лифтове, авто- мобили/буси, да се бутат. Още едно предимство на тренировките с ХС колело.

Това и всичко останало, което ти е нужно, е писано много пъти на много места в този и много други форуми.
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Мнениеот GOA » Нед Яну 12, 2014 1:29 pm

Появи се и официалното доказателство, че пишлеметата "газят" защото са некадърни и все са им малко ходовете. И пишките... И много други неща... :rofl: Сигурно новината пак ще стигне до тук след няколко години.
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Мнениеот BojidarBonchevv » Вто Яну 14, 2014 7:47 pm

Благодаря много ! :)
BojidarBonchevv

Мнениеот BojidarBonchevv » Чет Яну 16, 2014 11:30 pm

http://prodavalnik.com/specialized-fsr-elite-i38056067 Струва ли си това колело ?
BojidarBonchevv

Мнениеот xargs » Пет Яну 17, 2014 4:44 am

Това е колело от ~97ма година и освен ако не го взимаш за музеен експонат не мисля, че трябва да инвестираш каквито и да е пари в толкова стара техника.
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот BojidarBonchevv » Вто Яну 21, 2014 9:41 pm

http://store.trueriders.bg/ram-4x-1-2277.html Какво бихте казали за това колело, мисля него да си купя искам да знам нещо повече за вилката г/д колко вход е ? :) :dontknow:
BojidarBonchevv

Мнениеот PtD » Сря Яну 22, 2014 2:56 pm

BojidarBonchevv написа:за вилката г/д колко вход е ?

5-10 лева, не повече.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот BojidarBonchevv » Сря Яну 22, 2014 4:07 pm

PtD написа:
BojidarBonchevv написа:за вилката г/д колко вход е ?

5-10 лева, не повече.

Ха-ха шегаджия си голям ! : :bowdown: :)
BojidarBonchevv

Мнениеот BojidarBonchevv » Сря Яну 22, 2014 4:08 pm

Майтапа на страна наистина ако някой знае колко вход е моля кажете ? :) :dontknow:
BojidarBonchevv

Мнениеот mariko » Сря Яну 22, 2014 4:48 pm

BojidarBonchevv написа:Майтапа на страна наистина ако някой знае колко вход е моля кажете ? :) :dontknow:

Вилката има ХОД, а не ВХОД, като ще се занимаваш с т.нар. спорт "DH" вземи прочети някои статии за устройството на велосипеда в т.нар. форум, белким се ограмотиш малко. А колелото от линка ти- не съм специалист, мислих, че е за т.нар. спорт "DJ", но ето какво открих в Гугъл:
№6: FOUR CROSS
МОДЕЛ: FOUR.X
ВЕЛОСИПЕДИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА СЪСТЕЗАТЕЛНАТА ДИСЦИПЛИНА FOUR CROSS. ТАЗИ ДИСЦИПЛИНА ЧЕСТО СЕ БЪРКА С DIRT JUMP, НО РАМКИТЕ СА МНОГО ПО-ЛЕКИ И ПО-МАЛКО ЗДРАВИ. FOUR CROSS ВЕЛОСИПЕДИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОЛЗВАНИ ЗА STREET ИЛИ DIRT JUMP.
- ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА: СЪСТЕЗАВАНЕ В ДИСЦИПЛИНАТА FOUR CROSS ПО СПЕЦИАЛНИ ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНИ ТРАСЕТА С РАЗЛИЧНИ ПРЕПЯТСТВИЯ - ВИРАЖИ, СКОКОВЕ, БАБУНИ И Т.Н..
- НЕ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА: ТЕРЕНИ ИЛИ СКОКОВЕ, КЪДЕТО Е НЕОБХОДИМ ГОЛЯМ ХОДА НА ОКАЧВАНЕТО, DIRT JUMP / STREET КАРАНЕ, ИЗПЪЛНЯВАНЕТО НА ТРИКОВЕ.
- МАКСИМАЛЕН ХОД НА ВИЛКАТА: 120 ММ
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот Skoinks » Сря Яну 22, 2014 6:58 pm

BojidarBonchevv написа:Майтапа на страна наистина ако някой знае колко вход е моля кажете ? :) :dontknow:

Хората те бъзикат, щото обикновено се води "ход", нали - като колко ходи, а не "вход", като "Ей, ти в кой вход живееш"
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот BojidarBonchevv » Пет Яну 24, 2014 1:33 am

Абе я моля ви се, случва се човек да сбърка какво ми се правите на много знаещи ! ;)
Благодаря ти за информацията mariko
BojidarBonchevv

Мнениеот Vorac » Пет Яну 24, 2014 3:26 pm

Виж какъв готин сайт са споменали по-знаещите в една съседна тема.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот BojidarBonchevv » Пет Яну 24, 2014 7:48 pm

Vorac написа:Виж какъв готин сайт са споменали по-знаещите в една съседна тема.

Благодаря ти !
И също така това ми излезе много полезно http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... alother001 ! :)
BojidarBonchevv

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти