Непретенциозен 29"

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Непретенциозен 29"

Мнениеот bizteo » Чет Яну 30, 2014 2:26 pm

Здравейте, далеч по-компететни от мен съфорумци :wavey:

Опитвам се да си избера нов велосипед, тъй като настоящото ми колело е крайно несъстоятелно, бе взето с единствената цел да установя дали ми се кара въобще и тн. Висок съм и ми се ще да пробвам 29". Бюджета ми е около 750лв. От Варна съм и смятам да карам предимно по паркове и полянки, евентуално понякога офроуд, но не приоритетно, камо ли професионално :D От няколко дни чета форума с цел да се запозная с наличните възможности и съвети. Към момента имам фаворит:

Sprint Apolon Elite 29 http://bikes4you.eu/index.php/velosipedi/planinski-velosipedi/sprint-apolon-29er-elite-detail

, но ми се ще да чуя и други мнения, тъй като съм много бос в областта. Не разбирам от части, не съм карал достатъчно, не съм се сблъсквал с проблеми.

Като резервни варианти към момента считам:

Cross Grip 924 http://bikescenter.bg/cross-grip-924-bg

Drag 29er Comp http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/planinski-bg/cross-country-29-bg/drag-29er-comp-2013-bg

Допада ми и Cross Euphoria 24 http://koleloto.bg/product/698/cross-27-5-euphoria-g24-24-speed-model-2013.html

Ще се радвам да прочета мнения и препоръки. Ако някой счита, че 26" е по-добър вариант нека се чувства свободен да предложи нещо добро :D

ПС - ограниченото количество червено под формата на основен свят и стикери е предимство.

Благодаря :bowdown:
bizteo

Рейтинг: 1200

Re: Непретенциозен 29"

Мнениеот DragAirlines » Чет Яну 30, 2014 2:58 pm

Спорове относно 26'' или 29'' има колкото искаш. В крайна сметка май е въпрос на личен избор. Иначе относно конкретните модели - според мен Драга въобще го отпиши :nono:
DragAirlines

Рейтинг: 1260

Мнениеот Skoinks » Чет Яну 30, 2014 4:26 pm

Личното ми мнение е, че за пръв велосипед, въобще не ти трябва да си усложняваш живота с 29".
Аргументация:
Освен ако не си 2,20 см +, има предостатъчно рамки, които да те поберат. Също така, ще си отвориш един много по-лесен, достъпен и евтин път за подмяна на части. След като разбереш коя част от карането те влече, ще можеш да промениш колелото по вкуса ти. Ако си вземеш 29" се ограничаваш предимно в XC карането, а също така затваряш не малка част от пазара втора ръка - повечето хора карат 26".
За лежерни карания по паркове, поляни и леки пътеки, наистина няма нужда от 29 инчови гуми. Спорът между двата размера не е нов и със сигурност ще има хора, които няма да са съгласни с мен, но както казах - за първо по-сериозно колело, 26" спестява много мъки.

Ако държиш на 29", Sprint-а е най-добрия вариант от изброените. Ако не държиш 29", казвай, за да ти предложим няколко сносни 26" решения на въпроса.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Мнениеот vatakov » Чет Яну 30, 2014 6:06 pm

За размера на гумите е изписано много. Не е нужно да си 2,20м за да караш 29-ка. Според мен в този ценови клас не можеш да си вземеш ново колело (че дори и на старо) за нещо по-сериозно от агресивно ХС.
Предимствата на29-ката са, че "гази" значително по добре от сходно колело с 26" гуми при по-предизвикателни терени. А за в града е много по-добре да караш колело с голяма гума, иначе шосейките щяха да са с 20" гуми. По-бързо и ефикасно е предвижването и комфорта на по-голямата гума, за не малкото неравности в градската среда, също е плюс. И отново за рамера, не е необходимо да си много висик за да караш 29-ка или шосейка, просто трябва размерана рамката да е съобразен с този на колоездача. Аз съм 185см висок и карам колело както с 26" гуми така и с 20" гуми, и това не значи, че карам детски велосипед. :rofl:

Иначе спринта и на мен ми харесва най-много, а като окомплектовка са почти еднакви предложените от теб варианти.
:beer:
Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Мнениеот ЕAngel » Чет Яну 30, 2014 7:35 pm

От изброените оферти Спринта е най-добрата по отношение цена-ниво на оборудването.
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот bizteo » Пет Яну 31, 2014 2:41 pm

Skoinks написа: Ако не държиш 29", казвай, за да ти предложим няколко сносни 26" решения на въпроса.

Честно казано все още се колебая. Предполагам, че скоро ще пообиколя магазините, но ми се иска да съм предварително подготвен, за да не съжалявам после. Та предлагай(те) смело, нека обсъдим варианти и те така :D
bizteo

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти