Колело за подарък

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колело за подарък

Мнениеот LNA » Вто Мар 18, 2014 11:32 am

Здравейте!
Моля да препоръчате велосипед до 300-400 лв. за момче, 70 кг., 170 см. височина, за каране в София (паркове, улички).
Желателно е да бъде с алуминиева рамка и V-брейк. Някой ме посъветва, че за каране в паркове и по тротоарите не било необходимо от цебтракен амортисьор.Това така ли е?
Какъв размер рамка е подходяща за въпросното момче (M,L)?
Силно се замислям за този велосипед, макар че надскача горепосочения бюджет:

http://bikesport.bg/bg/products/2065-

Едно време (2008-2009) имаше Drag Ontario Pro. - съществува ли още този модел?

Благодаря много на отзовалите се! :beer:
LNA

Рейтинг: 1200

Re: Колело за подарък

Мнениеот floydogi » Вто Мар 18, 2014 6:34 pm

Здравейте! Посоченият надхвърля не само бюджета, но и момчето. 21" ще му е доста голямо.
Правилно са Ви посъветвали да не взимате колело със задно окачване. При този бюджет и предното окачване ще е голям компромис с качеството. Може да погледнете например това:
http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/pla ... gravito-bg
или пък разгледайте тук:
http://screambikes.eu/bg/150-velosipedi ... -ramka?p=2
За размера е важно и колко му е дълъг крака от чатала до земята. На screambikes.eu на началната страница има калкулатор, който в момента обаче не се отваря нещо.
Успех!
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот LNA » Сря Мар 19, 2014 12:57 pm

Здравей, floydogi :wavey:
Благодаря за отговора!
Не разбрах какво означава "При този бюджет и предното окачване ще е голям компромис с качеството." :dontknow:
Някой има ли други предложения?
И на мен не ми зарежда калкулатора, но видях къде има магазин на Крос и в обедната почивка утре ще отида да го посетя. Там също ще могат да ми дадат съвети и предложения във връзка с подаръка.

Поздрави,
LNA
LNA

Рейтинг: 1200

Мнениеот Vorac » Сря Мар 19, 2014 3:29 pm

"Нормални" колела със заден амортисьор започват от около 2000лв, а тези с преден - от около 700. За под тези пари получаваш BSO*, който, всъщност, за запознаване със спорта може да е чудесен. Просто дава по-малко увереност при (екстремно) каране и изисква по-чести настройки. Т.е. възможност човек да се запознае как се поддържа колело.

От горното произтича, че за 400лв дори преден амортисьор ще е декоративен, т.е. колело с твърда вилка не би било по-лошо от такова с амортиьор (амортиьорните вилки са тежки, сравнено с твърдите).

Методи за определяне на размера на рамката има много, като най-добрият е в магазина да се качи човек на колелото и компетентен механик да дава инструкции. Аз съм 172см и рамка 21" ми е леко голяма.

Относно конкретното колело. Лично съм фен на Спринт, когато става дума за евтини колело (и за това карам точно такова) - тъй че одобрявам.

* bicycle shaped object
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Stoyanov » Сря Мар 19, 2014 4:21 pm

Размерът на рамката е разтегливо понятие. Аз уж съм за 17-18 ", а съм се качвал на 20" Cross GRX8 без проблем - такава му е геометрията просто.
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти