Помощ при избор на планински байк

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ при избор на планински байк

Мнениеот _GhostRider_ » Пет Май 09, 2014 1:19 pm

Решил съм да си купувам планинско колело втора ръка (до 200 лв.), но не съм много навътре в нещата и бих бил много благодарен ако предложите някое било то от olx.bg или други сайтове и/или от някой човек.Предварително благодаря!
_GhostRider_

Рейтинг: 1200

Re: Помощ при избор на планински байк

Мнениеот Stoyanov » Пет Май 09, 2014 2:30 pm

Препоръчвам да вдигнеш бюджета. Моето го взех от познат за 350 лв и вече тръшнах почти толкова за смяна на части.

EDIT:
Боже да пробваш да се пазариш за това: http://olx.bg/porchkov-scott-tampico-i48673159

Всичко опира до това колко и къде ще се кара и какво качество търсиш.
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот _GhostRider_ » Пет Май 09, 2014 3:48 pm

Stoyanov написа:Препоръчвам да вдигнеш бюджета. Моето го взех от познат за 350 лв и вече тръшнах почти толкова за смяна на части.

EDIT:
Боже да пробваш да се пазариш за това: http://olx.bg/porchkov-scott-tampico-i48673159

Всичко опира до това колко и къде ще се кара и какво качество търсиш.

ами няма да го карам на екстремни терени главно на шосе и по гората.
п.п. какво ще кажете за някой от тези http://olx.bg/planinski-velosiped-sprint-i47963873 ; http://olx.bg/prodavam-nov-planinski-ve ... -i46879929 или http://olx.bg/planinski-velosiped-i46711479 ?
_GhostRider_

Мнениеот gongor » Пет Май 09, 2014 5:20 pm

Боклук, боклук и боклук!
Прочети тази тема! И най-вече гледай размерите, защото тези са напълно неясни и ще ти навредят на здравето, ако не ти пасват. Подкрепям скота, който е посочил колегата, но на снимките се вижда, че касетата и веригата са хванали ръжда => трябва да се смажат и почистят... някой компетентен може да изкаже някое и друго мнение по въпроса, защото може и аз да го взема :blush:
gongor

Рейтинг: 1240

Мнениеот _GhostRider_ » Пет Май 09, 2014 11:21 pm

gongor написа:Боклук, боклук и боклук!
Прочети тази тема! И най-вече гледай размерите, защото тези са напълно неясни и ще ти навредят на здравето, ако не ти пасват. Подкрепям скота, който е посочил колегата, но на снимките се вижда, че касетата и веригата са хванали ръжда => трябва да се смажат и почистят... някой компетентен може да изкаже някое и друго мнение по въпроса, защото може и аз да го взема :blush:

ако може да ми дадеш някакво инфо за това какви трябва да са размерите на байка според моите размери бих бил благодарен.и явно не се изразих правилно търся не много добър клас колело а такова да става главно за по града но и да няма проблеми на малко по неравен терен например черни пътища.
п.п. тежа някъде 65 кг и съм висок 173см
_GhostRider_

Мнениеот mariko » Съб Май 10, 2014 12:51 pm

_GhostRider_ написа:
gongor написа:Боклук, боклук и боклук!

ако може да ми дадеш някакво инфо за това какви трябва да са размерите на байка според моите размери бих бил благодарен.и явно не се изразих правилно търся не много добър клас колело а такова да става главно за по града но и да няма проблеми на малко по неравен терен например черни пътища.
п.п. тежа някъде 65 кг и съм висок 173см

Вероятно 17" или 18" (съвсем свободно предположение на база на моя ръст и моята рамка). Тук има повече инфо: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008
При посочения от теб бюджет е ясно, че не търсиш висок клас колело, но все пак вземи предвид казаното от gongor- не ти трябва мека рамка, особено пък за из града.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот gongor » Съб Май 10, 2014 6:01 pm

За размера колегата те е насочил, а за колелото :
Меките рамки, които си посочил не са меки. По-неудобни са от класическата твърда рамка - сучат се, шумят много (скърцат), ТЕЖАТ изключително много... В момента съм с такава поради стечение на обстоятелствата, но в най-скоро време съм се запътил към твърдо, но и по-скъпо колело. На тези, които си посочил или главините им са си заминали или спирачките или нещо друго, защото са евтини и пластмасови. Тея части от личен опит ти казвам, че могат да се стегнат така, че за 1-2 часа да изглеждат добре, без луфтове и т.н. (колкото да те заблудят), но след това всичко се разбрицва отново. Това просто са колела от супер маркет.
Затова ги нарекох "боклуци". Дано си схванал мисълта ми.

Търси нещо марково и питай отново тук. Някой, който е по-навътре в нещата от мен може да те насочи към много хубаво колело за тези 200 лева. Ако можеш да дадеш и малко повече пари - в бъдеще ще се радваш, че си го направил!
gongor

Мнениеот _GhostRider_ » Съб Май 10, 2014 10:16 pm

gongor написа:За размера колегата те е насочил, а за колелото :
Меките рамки, които си посочил не са меки. По-неудобни са от класическата твърда рамка - сучат се, шумят много (скърцат), ТЕЖАТ изключително много... В момента съм с такава поради стечение на обстоятелствата, но в най-скоро време съм се запътил към твърдо, но и по-скъпо колело. На тези, които си посочил или главините им са си заминали или спирачките или нещо друго, защото са евтини и пластмасови. Тея части от личен опит ти казвам, че могат да се стегнат така, че за 1-2 часа да изглеждат добре, без луфтове и т.н. (колкото да те заблудят), но след това всичко се разбрицва отново. Това просто са колела от супер маркет.

Търси нещо марково и питай отново тук. Някой, който е по-навътре в нещата от мен може да те насочи към много хубаво колело за тези 200 лева. Ако можеш да дадеш и малко повече пари - в бъдеще ще се радваш, че си го направил!

вероятно ще се наложи да дам повечко пари, но явно ще трябва да посъбирам още пари.Все пак ако някой ме насочи за нещо до 200 лв добрре ако не ще почакам и ще карам със старата бракма
_GhostRider_

Мнениеот _GhostRider_ » Нед Май 11, 2014 10:35 pm

gongor написа:За размера колегата те е насочил, а за колелото :

какво ще кажете за това http://olx.bg/velosiped-sprint-apolon-26-i48769001

и изобщо каква марка да гледам и каква да избягвам
_GhostRider_

Мнениеот Stoyanov » Пон Май 12, 2014 12:19 am

Като модел е добре, но тази рамка ще ти е голяма. Между 17 и 19 инча е нормалното за нашия ръст(аз съм 172). Аполон има 17, 19 и този 21. В рамките на 300-400лв, щом ще е втора ръка, може да търсиш скорости Аливио, В-брейк или сносни механични дискови(разбирай Avid bb5/bb7, категорично избягвай Promax) и вилка xcm/xcr или от старите модели на rockshox и marzocci. Бях хвърлил око на едно такова колелце в продавалника - Drag Climber с пълен монтаж Деоре(тоест едно ниво над Аливио), включително механични дискови спирачки, и вилка Marzocci EXR Pro за 350лв, но някой ме изпревари :(
Stoyanov

Мнениеот gongor » Пон Май 12, 2014 9:20 am

Няма смисъл да търсиш дискови спирачки с този бюджет - V-брейк са повече от достатъчни за повечето карания. Освен ако не гониш някакъв външен вид...

Sprint Apolon го хвалят доста във форума. Размера хич не ти пасва, а цената аз лично не бих я оправдал - за тези пари има по-добри варианти, когато се гледат втора ръка велосипеди.
gongor

Мнениеот _GhostRider_ » Пон Май 12, 2014 6:45 pm

Stoyanov написа:Като модел е добре, но тази рамка ще ти е голяма. Между 17 и 19 инча е нормалното за нашия ръст(аз съм 172). Аполон има 17, 19 и този 21. В рамките на 300-400лв, щом ще е втора ръка, може да търсиш скорости Аливио, В-брейк или сносни механични дискови(разбирай Avid bb5/bb7, категорично избягвай Promax) и вилка xcm/xcr или от старите модели на rockshox и marzocci. Бях хвърлил око на едно такова колелце в продавалника - Drag Climber с пълен монтаж Деоре(тоест едно ниво над Аливио), включително механични дискови спирачки, и вилка Marzocci EXR Pro за 350лв, но някой ме изпревари :(

всичко друго ми каза но не и какви марки велосипед да гледам. ;)
иначе добре схващам обаче ще трябва още да посъбера.Благодаря на всички отзовали се!
_GhostRider_

Мнениеот sonscp » Пон Май 12, 2014 7:25 pm

Търси Drag one, drag ontario, cross gxr7/8/9, srpint apolon. Размера да е поне 19' инча. Вилката да Не е xcm или zoom, понеже няма да ти хареса.
Също така прегледай и http://olx.bg/prodavam-sprint-excel---p ... -i48175101 , вилката е zoom, но поне не е най-ниския клас.
Спирачките биват, скоростите също.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот Stoyanov » Пон Май 12, 2014 9:09 pm

Бих включил Scott voltage, но там рамката вдига цената.
Stoyanov

Мнениеот _GhostRider_ » Пон Май 12, 2014 10:58 pm

Stoyanov написа:Бих включил Scott voltage, но там рамката вдига цената.

гледах и това нещо ми се наби на очи http://olx.bg/planinski-velosiped-leader-i32631135
как е като се има предвид че е чисто нов
_GhostRider_

Мнениеот dudelgrincen » Вто Май 13, 2014 1:08 am

Явно не разбираш все още, а тази тема (цък!), макар да ти я посочиха вече, не си я прочел.

Това колело което си посочил няма компоненти, които да му докарат цена от 400лв. От подобна рамка не можеш да очакваш никакво смекчаване на неравностите. Само ще те люшка нагоре-надолу, ще ти убива енергия при педалиране, ще скърца, а за много кратко време и ще се разхлопа. Като цяло подобна рамка много разваля возията, а и макар това да е най-малкия проблем, с по-дълго колче вероятно няма да можеш да го прибираш достатъчно надолу. Що се касае до люшкането, подскачането и клатенето на задницата не вярвам да ти хареса.

Относно това, че колелото е ново, дори така не бих дал повече от 250лв и то при условие, че рамката беше твърда (с такава рамка и тези пари са много). Не че тази рамка не е еквивалентна като цена на евтина твърда рамка, но това което ще получиш с нея са само недостатъци, а подмяната на рамка при подобен бюджетен велосипед не е особено смислена дейност.

За тези 200 до 400лв, които смяташ да дадеш търси твърда рамка, ви брейк спирачки, твърда вилка или нещо като SR XCT/XCM/XCR. Можеш да вземеш прилично колело за тези пари, просто не се хвърляй на подобни неработещи имитации на окачване...спирачки. Евтиният ви брейк работи в много от случаите по-добре от евтина (но струваща двойно колкото ви брейка) дискова спирачка.

Размерът е важен. За твоя ръст - рамка 17 или 18 цола седалкова тръба. Ако купуваш от магазин и продавача е коректен ще ти обясни. Ефективната дължина на горната тръба също е важна, но в бюджетния клас не можеш да имаш кой знае какви претенции (особено, когато не разбираш много и имаш ограничен бюджет). Разбира се позицията на седалката може да се регулира, както и лапата да се смени в случай, че вилката не е на резба (едва ли ще ти намерят много по различно колче).

Oversize челото и threadless чашки/вилката са предимство в този ценови диапазон.

Не мога да търся вместо теб, но ето едно добро предложение, за да се ориентираш:
http://www.sportdelivery.com/bg/product ... AVITO/12--
Вероятно може да намериш нещо подобно и малко по-евтино или да хванеш някоя промоция.

Успех и следващия път чети! :)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот sonscp » Вто Май 13, 2014 3:23 am

_GhostRider_ написа:

гледах и това нещо ми се наби на очи http://olx.bg/planinski-velosiped-leader-i32631135

Щом качи бюджета на 400лева от опит бих ти препоръчал да потърсиш втора употреба читав байк, примерно Sprint apolon 19-ка.
Цената му в момента е 555лева нов, втора ръка се намира за около 350-400 със леки промени (примерно по-добри гуми).
Скоростната система е добра Shimano Acera, 2 в-брейк спирачки Shimano, които са много добри, вилката е наистина работеща и е със заключване на хода, курбелите са със сменяеми плочи, алуминиеви педали, over size чело на рамката. Самото колело е доста по-леко и пъргаво от това, което си харесал. Относно Leader-а (пак от опит) , тежи 20кила, спирачките не работят, вилката няма никакви настройки и не работи. :peace:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот _GhostRider_ » Вто Май 13, 2014 4:50 pm

sonscp написа:
_GhostRider_ написа:

Щом качи бюджета на 400лева от опит бих ти препоръчал да потърсиш втора употреба читав байк, примерно Sprint apolon 19-ка.
Цената му в момента е 555лева нов, втора ръка се намира за около 350-400 със леки промени (примерно по-добри гуми).
Скоростната система е добра Shimano Acera, 2 в-брейк спирачки Shimano, които са много добри, вилката е наистина работеща и е със заключване на хода, курбелите са със сменяеми плочи, алуминиеви педали, over size чело на рамката. Самото колело е доста по-леко и пъргаво от това, което си харесал. Относно Leader-а (пак от опит) , тежи 20кила, спирачките не работят, вилката няма никакви настройки и не работи. :peace:

а как се познава че няма никакви настройки и не работи и оправя ли се()в момента също съм със подобна не работеща вилка)?
_GhostRider_

Мнениеот Stoyanov » Вто Май 13, 2014 5:00 pm

Познава се по модела. Тези не работят като хората. Уж са 60мм, но я направят 20-30, я не.
Stoyanov

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти