Избор на велосипед - Ferrini MTB R3 ALIVIO 24V vs. Drag ZX-3

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на велосипед - Ferrini MTB R3 ALIVIO 24V vs. Drag ZX-3

Мнениеот Dief » Пон Май 26, 2014 8:24 am

Здравейте,

Помагайте с избора :) Кое да си взема това: http://bikesport.bg/bg/products/83-%D0% ... %B4%D0%B8_

Или това: http://www.velozona-bg.com/shop/%D0%B2% ... ZX3%20Team

Благодаря ви предварително за отговорите и препоръките.
Dief

Рейтинг: 1200

Re: Избор на велосипед - Ferrini MTB R3 ALIVIO 24V vs. Drag ZX-3

Мнениеот irgnet » Пон Май 26, 2014 11:38 am

По принцип феринито като компоненти е по-добро.
Само за рамката не знам как стоят нещата. Ако е същата като моделите от предишните години, казват че лесно се чупи.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот Dief » Пон Май 26, 2014 2:00 pm

Благодаря, много полезно инфо. Това за рамката, определено накланя везните към Драг-а.
Dief

Мнениеот Vorac » Пон Май 26, 2014 3:34 pm

Така, имал съм Ferrini R3, а сестра ми има Drag ZX3, но в момента е в чужбина и й го карам от около месец, та има какво да споделя.

Феринито след една-две обиколко на Витоша се сцепи на една заварка при челото. Дали това е прекалено грубо каране на колелото - всеки да си преценява. От дрга страна го купих, защото компонентите му са добри за парите си.

ZX3-то пък в момента се опитвам да го потроша по бордюрите и по същата тази обиколка. Ама ме е страх да скачам високо и не се дава рамката. Даже ако си сглобявам колело бих си я купил рамката - 130лв.

От друга страна .... ебаси компонентите. Ходех си из къщи случайно с един магнит и като минавам колелото - магните се лепна за кормилото. А! Имах едно от Илиенци, 17лв, свалих това от драга - към три пъти по-тежко беше он нормално оевтино алуминиево кормило. Кормилото представлява една водопроводна тръба, леко огъната и боядисана в черно. Лапа ми се мотаеше една Specialized - и нея смених, но тук вече не е изненадващо, че разлиата пак беше към 3 пъти (на ръка теглено; мапата на драга беше не-фероганитна но пак 3 пъти по-тежка).

Сега вилката. ТАзи 2050 на Сънтр се разлуфти за една седмица. Абсолютно буквално, освен това разлуфти == като спреш и се чува ДАНГ! С едни тънки стеншъни. А колко тежеше! Сложих един XCТ втора ръка - може би 50% по-лек. Та след тия промени мисля колелото олекна с около кило и сега центъра на тежестта му е назад. Ако се сложи едно деоре за курбели и средно сигурно още поне половин килограм ще замине, че и повече.

От друга страна уилсета е здрав. Не ми е ясно защо магнита лови спиците (уж всички спици са стомана, с 18% хром и 8% никел), но на друго колео магнит да лепне за спиците не съм виждал. Каплите - понеже съм бездарен, често пъти си удрям задната капла в ръба на бордюр/липсваща шахта. Змийски зъби стават, изкривени капли - не. 32 спици са, ако не греша.

Скоростите са Altus, но работят идеално. Мислех, че ще съм недоволен, но вече изядоха своята порция кал, пясък, вода, камъни, падания, каране със суха верига - ноито веригта се е разтеглила (мерих я), нито дерайльорите отказват да превключвяат.

Седем скорости отзад. Малко кофти. Бих предпочел 8, защото са повече, а веригата е същите пари. Вече от 9 стават скъпи веригите и касетите.

И така. Бих те посъветвал да вземеш Феринито и докато го счупиш ще имаш достатъчно пари и опит за по-яко колело.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот penmark » Пон Май 26, 2014 4:19 pm

Зимай докато още е на 659! Слага в малкия си джоб и двете дето си показал. :D
http://www.sportdelivery.com/bg/product ... Black-Blue
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Dief » Вто Май 27, 2014 11:22 am

Много ви благодаря за отговорите, специално на колегата с изчерпателното обяснение :)

Днес влязох в един магазин, в който продават Драг. Казах им горе-долу какво търся, също така споменах, че съм си харесал Drag ZX-3. И продавача в магазина като истински търговец искаше да ми пробуда :) нещо по-скъпо, аз се дърпах, докато обаче не ми свали около 12% от цената на Drag ZX-4 Team. Ето и линк - http://www.velozona-bg.com/shop/%D0%B2% ... ZX4%20Team.

Въпроса ми е: Кроса ли да вземе, където колегата по-горе ми е предложил или Драг-а за 703 лв.

Благодаря предварително и се надявам това да ми е последния въпрос :)
Dief

Мнениеот Stoyanov » Вто Май 27, 2014 12:22 pm

Драга според мен - с по-добра окомплектовка е :)
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот Pencho93 » Вто Май 27, 2014 7:04 pm

За тези пари cross traction g27 с деоре 27 скорости, xcr вилка.
Pencho93

Рейтинг: 1428

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти