Прилично колело с минимален бюджет

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Прилично колело с минимален бюджет

Мнениеот Vertigo » Чет Юни 12, 2014 10:09 am

Здравейте,
от известно време чета форума тъй като реших да се върна към колоезденето. Иска ми се да си взема или сглобя колело за любителски XC ака каране по Витоша (тип 100км Витоша и др. подобни поотъпкани пътеки, нищо екстремно). Въпросът идва с това, че финансите на този етап които ми се иска да отделя не надвишават 500-600 лева. Четох форума и що годе имам изградена представа за моделите на Cross и Sprint. Интересува ме дали е по-удачно да се купи нов нисък клас велосипед или сам да се пробвам да си надградя с нови части някой като този с прилична рамка и компоненти (в сл. shimano alivio) http://olx.bg/velosiped-giant-i51064843 ? Проблем идва и това, че рядко излиза някой сносен байк 2-ра ръка който да е по моите размери (193см - 90кг)

Всички отговори/коментари ще бъдат оценени :D
Vertigo

Рейтинг: 1200

Re: Прилично колело с минимален бюджет

Мнениеот To63to » Чет Юни 12, 2014 11:13 am

Почти винаги излиза по-евтино да си купиш цяло колело. Ако купуваш нещо с идеята по-късно да го ъпгреидваш сериозно, по-добре събери малко повече пари и си вземи по-висок клас колело. Ще ти спести една добра сума завбъдеще. Иначе Sprint Apolon e удачен избор за ограничене бюджет. Cross Grip и Cross GRX 7/8/9 също мисля, че са добри варианти и веднъж като ги купиш има голяма вероятност да не се налага да сменяш нищо, особено за типа каране, което посочваш.
To63to

Мнениеот evin » Чет Юни 12, 2014 1:46 pm

Ако вдигнеш горната граница с 200 лева, ще можеш да си сглобиш приличен велосипед с добро качество, който няма да има нужда да апгрейдваш изобщо:

- Alivio кит от ebay = 290 BGN
- рамка Drag ZX LTD = 130 BGN
- вилка Rock Shox XC28ТК 120 мм = 180 BGN

+ чашки за рамката (НОВИ) + хидравлични дискови спирачки, шини, гуми, педали, седалка и кормило (ВТОРА УПОТРЕБА) = готов байк за ~800 BGN с доста добро качество.

В 500-600 BGN можеш да влезеш със стара рамка и стара вилка със съответните рискове...

Трудът е безплатен :evil:
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот alexandrov » Пет Юни 13, 2014 7:24 pm

alexandrov

Рейтинг: 1240

Мнениеот Vorac » Чет Юни 19, 2014 11:12 am

alexandrov написа:http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=347#specification
625лв. :)

Това на Обиколката ще трябва да го носиш, да не се счупи, хъ хъ
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Vorac » Чет Юни 19, 2014 11:19 am

evin написа:Ако вдигнеш горната граница с 200 лева, ще можеш да си сглобиш приличен велосипед с добро качество, който няма да има нужда да апгрейдваш изобщо:

- Alivio кит от ebay = 290 BGN
- рамка Drag ZX LTD = 130 BGN
- вилка Rock Shox XC28ТК 120 мм = 180 BGN

+ чашки за рамката (НОВИ) + хидравлични дискови спирачки, шини, гуми, педали, седалка и кормило (ВТОРА УПОТРЕБА) = готов байк за ~800 BGN с доста добро качество.

В 500-600 BGN можеш да влезеш със стара рамка и стара вилка със съответните рискове...

Трудът е безплатен :evil:

На скоро и аз го обмислях доста. Точно същата рамка. Вилка RST Gila T8, като я бяха намалили на 90 пари.

Заключението ми беше, че две са нещата, които точат здраво и потайно бюджета. Първото е уийлсета - под 300лв трудно (макар че на Crosser X6 са 55 кинта / капла (шина + спици + главина Шимано)). Другото са простотийките:
- колче
- скоба
- лапа
- грипове
- чашки (25 пари от байк центъра на Плиска - капсуловани лагери!)
- кормило
- вътрешни гуми
- жила и брони
- и т.н.

Думата ми е, че преди да се обмисли сглобяване, трябва внимателно да се огледа произволно сглобено колело и да се сметнат всичките "дреболийки", понеже много хора (аз) гледат рамка, вилка, задвижване и спирачки и останалото не го броят.
Vorac

Мнениеот evin » Чет Юни 19, 2014 12:00 pm

Последните неща могат да се набавят и SH в доста добро състояние - между 8/10 и 10/10
Аз лично продадох преди 2 години нов тежък wheelset с главини Formula и венец касета и незнайни шини за 35 лева + подарък вътрешни гуми
С хубав и евтин V-brake, цената ще падне доста... примерно Shimano BR-M422 или Tektro 837AL - аз лично ги предпочитам пред измислени хидравлики или механични дискови. Само трябва да се помисли за рамка с пивоти, че горната няма
Аватар
evin

Мнениеот Vorac » Чет Юни 19, 2014 1:36 pm

Аз пък бих си купил Shimano BR-3xx any day. Имат проблеми, но:

- 70 лв комплекта с/у 20лв автомат, 5лв жила и брони и 20лв лостче
- няма нужда от настройка, както V-брейковете след всеки ден в калта или 2 седмици на шосето
- работят винаги, консистентно
- диска, главината и дропаутите са подготвени за смяна с по-скъпа (хидравлична) спирачка.

Уийлсет на старо: добре си го дал. На скоро се излъгах да си купя ново Rhino задно колело за 45 пари (най-евтиното ново), и 24-те(!!!!) сприи се изпокъсаха веднага.

Остава отворен въпроса с "дреболиите" (които според мен сумарно струват много пари, приемрно 350лв).
Vorac

Мнениеот evin » Чет Юни 19, 2014 1:58 pm

Човек само в ebay.de да дебне, излизат страхотни части за смешни пари. А германците сменят като луди почти нови части, а използваните им са в магазинно състояние почти. Както се грижат за автомобилите си, така се грижат и за велосипедите си. У нас всичко SH е леш, и всеки казва "нормално е", нямам обяснение защо... :crazy:
Аватар
evin

Мнениеот Vertigo » Пет Юни 20, 2014 7:46 pm

Благодаря на всички за отговорите. Все пак тъй като ми предстои държавен изпит и така или иначе няма да имам време за дълги разходки по планината реших, че мога да изчакам да ми доставят части и да си сглобя сам колело. Досега намерих и обмислям http://www.amazon.com/SHIMANO-Alivio-Gr ... ano+alivio за "движението", дреболиите ще ги събирам 2-ра ръка . За рамката се чудя между Drag ZX LTD 2014(2040гр- за 21,5" май?) и CROSS GRIP 124 26x560 DB(1820гр за 22"). Драг-а изглежда по-подсилен ? :Dи вероятно затова е по-тежка, но все пак мнения, впечатления от двете рамки ? За вилка съм се спрял на http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisi ... -2014.html което може би ще е проблем, защото рамката Кросс я водят "подходяща за вилка до 100мм" .
Vertigo

Мнениеот Vertigo » Пон Юли 07, 2014 3:27 pm

Здравейте, наскоро ми излезна една рамка Sprint Legend 20 инча (моя размер), тя как се съпоставя с Drag ZX LTD 2014 и CROSS GRIP 124 за ХС? впечатления, мнения?
Vertigo

Мнениеот TheUndertaker » Пон Юли 07, 2014 4:01 pm

Що се мъчиш.... има готови колела, които си струват. На части всяко колело излиза по-скъпо винаги :)
Аватар
TheUndertaker

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vertigo » Пон Юли 07, 2014 4:06 pm

ми в началото се чудех и аз за какво се занимавам... но сега е по скоро щото ми е забавно и интересно да видя какво ще се получи. и все пак как се съпоставят рамките и по-специално тази на спрнт как е. мерси :beer:
Vertigo

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти