Препоръка за велосопед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръка за велосопед

Мнениеот Ares_BG » Вто Юли 29, 2014 8:56 am

Здравейте! Търся съвет за велосипед, градски тип :look: , както и магазин за закупуването му (електронен) по възможност. Нямам никакви познания в областта, изчетох доста неща, но по-скоро се обърках още. И сега най-важното, бюджета ми е 700-800 лева. Висок съм 196см и тежа 96 килограма.
Благодаря предварително!
Последна промяна Ares_BG на Вто Юли 29, 2014 9:15 am, променена общо 1 път
Ares_BG

Рейтинг: 1200

Re: Препоръка за велосопед

Мнениеот cyclopz » Вто Юли 29, 2014 9:11 am

Защо електронен, как електронен магазин... иди пипни, седни, пробвай. За такива пари има добри неща и на Драг, и на Крос. Къде живееш, нямаш ли опция да отскочиш до някой магазин? За тоя ръст си минимум xl рамка, а за градски даже и xxl, аз съм точно толкова и от опит ти казвам. Сега пиша на таблет и не ми е удобно да ровя, като седна на компютъра ще сложа някакви линкове към модели.
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Мнениеот victortrt » Вто Юли 29, 2014 11:40 am

victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот victortrt » Вто Юли 29, 2014 11:43 am

Истината е, че здраво е най-простото - стомана, твърда вилка и сингърспийд с контра. С разликата в бюджета може да се сложат хубави калници, динамо и светлини, респективно багажник.
victortrt

Мнениеот Ares_BG » Вто Юли 29, 2014 11:56 am

victortrt написа:Истината е, че здраво е най-простото - стомана, твърда вилка и сингърспийд с контра. С разликата в бюджета може да се сложат хубави калници, динамо и светлини, респективно багажник.

Желая да бъде със скорости и да е ново. Не желая да влагам средства в стари велосипеди, както и не искам допълнителни екстри като калници, фарове и др.
Ares_BG

Мнениеот irgnet » Вто Юли 29, 2014 12:05 pm

Ами сега за Август виж промо модела на Cross 29 GRX 8 - цена 609 лв.

http://www.mtb-bg.com/index.php/other/c ... oss-august

Като за теб ти препоръчвам 560 мм рамка /XL/
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот alexandrov » Вто Юли 29, 2014 12:32 pm

мдаа... почва да ми става ясно защо в София всички търкалят валяци с гуми на кубчета, все едно са слезли от гората за хляб и олио. Просто в БГ горният Крос го имате за градско колело.
@Ares_BG: търси по сайтовете на Drag, Cross, Sprint, Leader, Scott и пр. известни марки, хибридните или градски модели. Иначе тук без да им мигне окото ще те обзаведат с велосипедния аналог на Toyota Land Cruiser :D
ПП: и задължително пробвай преди да купуваш! Наложи се да сменя смотания амортисьор на моя Drag Grand Canyon Pro, защото беше прекалено мек за моите скромни 95кг. Едричък си, много възможно е да почувстваш същия проблем.
alexandrov

Рейтинг: 1240

Мнениеот cyclopz » Вто Юли 29, 2014 12:58 pm

alexandrov написа:мдаа... почва да ми става ясно защо в София всички търкалят валяци с гуми на кубчета, все едно са слезли от гората за хляб и олио. Просто в БГ горният Крос го имате за градско колело...

Еее, дай да бъдем честни, в София това си е градското колело :dontknow: Дупки, павета, бордюри, черни пътища и пътеки, бих казал, че едно градско каране ми е максимум 25% по нормален асфалт. Преди месец на градското колело на жена ми сложих гуми 1.75, понеже при 1.5 освен че се тръскаше като чувал, два пъти прави снейкбайт срязване по пътя към работа. Не, че препоръчвам мтб с трейл грайфер за градско, но хибрид с 1.75 гуми за мен е минимума за условията, в които живеем. Като мине покрай мен някоя шосейка с гума колкото кутре, направо се просълзявам от съчувствие :bawling: :beer:

Пс. При 100 кг човек, евтините модели вилки, с които идват колелата с цени под, примерно, 1500 лв., винаги са проблемни, най-малкото трябва да се смени пружината, иначе фабрично всичко идва за около 75 кг.
Аватар
cyclopz

Мнениеот alexandrov » Вто Юли 29, 2014 1:18 pm

Моето градско каране е около 98% по асфалт. Естествено има дупки, павета и бордюри, даже минавам и по полянки, където се наложи, но нямам НИКАКЪВ проблем с моите 700х35С гуми. А откакто сложих твърда вилка се родих. Планинският велосипед в града е като джипа - не ползваш възможностите му, но е добре да го имаш... за самочувствие. :D
alexandrov

Мнениеот victortrt » Вто Юли 29, 2014 1:30 pm

Интересна дискусия провокирах.
Да кажа защо предложих този велосипед. Първо вярно е, че рамката е стара, но всички триещи се части са нови, което е по-важно и от собствен опит знам, че старите стоманени и хром-молибденови рамки са много по-здрави от алуминиевите на новите велосипеди /не страдат толкова от умора на метала/.
От значение за карането са частите като главини, средно движение и верига, евентуално чашки, защото те се трият и въртят. Ако са нови, няма проблем рамката да е стара, ако е читава.
За ръста на питащия тя е добре.
С парите над бюджета може да се смени задната главина с такава с вътрешни скорости.
За такъв ръст и килограми при този бюджет, няма подходящ нов велосипед, или заради размера на рамката, или заради задната главина, или заради вилката. Изцяло твърдите велосипеди или са шосейки, макар и с право кормило - http://bikesport.bg/bg/products/2207-%D ... %BD%D0%B8_, това е със скорости, но гумите му са само за гладък асфалт или с твърде нисък клас компоненти - напр. Драг Глайд е с главина на резба.
victortrt

Мнениеот alexandrov » Вто Юли 29, 2014 1:48 pm

Човекът иска просто градски велосипед. Това предполага, че няма да има зверска експлоатация и амортизация, както при другите колелета. За това не е задължително да е с деорета, хидравлики, криптонитови рамки и главини :)
Ако можех да продам бързо моя Гранд Каньон, бих взел това: http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2014.html В града ще лети като лястовичка. Черна матова лястовичка. :D
Все пак създателят на темата трябва да реши дали предпочита висока проходимост или лекота на придвижване. Повечето тук търсят първото, аз съм избрал второто. Въпрос на вкус, има място за всички :beer:
alexandrov

Мнениеот Ozzie » Вто Юли 29, 2014 2:40 pm

cyclopz написа:Преди месец на градското колело на жена ми сложих гуми 1.75, понеже при 1.5 освен че се тръскаше като чувал, два пъти прави снейкбайт срязване по пътя към работа.

Избягването на "змийско ухапване" е въпрос на налягане в гумата и техника на каране.
Имам над 2000 км. с гуми 1,5" и единствено съм пукал на трън или нещо метално. Иначе редовно слизам и качвам бордюри, някои от които са между 15 и 20 см. високи.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот cyclopz » Вто Юли 29, 2014 3:04 pm

Ozzie написа: Избягването на "змийско ухапване" е въпрос на налягане в гумата и техника на каране.

Естествено... И познай на жена ми каква е техниката :evil: Ама малко по - голям балон подобрява малко комфорта и намалява риска от тая ситуация. Иначе колко пък да е разликата във карането, аз не разбирам, колкото лесно се върти на асфалт с 1.5 слик, толкова и с 2.2 хс гума, не мога да усетя нищо по-трудно. :dontknow: Разликата е като свърши гладкия асфалт, е тогава вече се усеща ммного :rofl:

Извинявам се за :offtopic:
Аватар
cyclopz

Мнениеот Ares_BG » Вто Юли 29, 2014 3:24 pm

Всички модели които сте предложили, не са ли с доста малки рамки? За 196 см ръст търся 580 или даже 600мм.
Ares_BG

Мнениеот victortrt » Вто Юли 29, 2014 4:02 pm

Ами с малки са. Аз спринта не го препоръчвам заради гумите само го дадох за пример.
Иначе този тип - http://koleloto.bg/product/339/cross-28 ... -2013.html имат големи размери, че и скорости. Само вилката не знам как е, но 40 мм са нищо ход, колкото да има и дори да ти е мека вилката, това няма да се усеща заради геометрията /тежестта не пада на кормилото и съответно вилката/. Другият вариант е трекинг велосипед, нещо като това http://koleloto.bg/product/317/cross-28 ... -2013.html
Трекинг велосипедите са предназначени за дълги преходи с багаж и би трябвало да те издържат, ако си без дисаги на багажника
От друга страна за града главините с вътрешни скорости са много подходящи, из западна европа и скандинавия масово се карат подобни градски колела и издържат тежките арийци за разлика от главините на резба на масово продаваните у нас велосипеди с 21, 24 и т.н. скорости, от които не се ползват всички.
7 вътрешни скорости са повече от достатъчни за града.
Щом не държиш на калниците това също е вариант ако го намериш http://koleloto.bg/product/331/cross-28 ... -2013.html В магазина, от който давам линковете, го няма от доста време, ползвам сайта им защото дава описание и цена, както и възможни размери.
Това всъщност се явява най-универсалният велосипед, защото е хибрид с дискови спирачки и може да се ползва по асфалт, става за леки черни пътеки и може да се спускаш без притеснение, но не е "градски тип". Градските имат калници, често и багажник, а кормилото им е тип "лястовица" - извито назад и нагоре, а не право. Те се карат по изправен, за разлика от планинските и хибридите.
victortrt

Мнениеот Ares_BG » Вто Юли 29, 2014 4:57 pm

@victortrt
Благодаря за информацията и съветите.
Ares_BG

Мнениеот victortrt » Вто Юли 29, 2014 5:26 pm

Няма защо. Все пак затова е форума. Между другото Александров преди време мина по твоя път и от собствен опит се убеди, че колело с амортисьорна вилка не е най-удачното за него. Производителите и търговците искат да ти продадат това, от което те най-много ще спечелят, но това не винаги е най-удачното за потребителя.
Със сигурност гумите на градските велосипеди не са по-малко здрави от тези на планинските дори напротив.
И кажи на какво си се спрял после.
victortrt

Мнениеот cyclopz » Вто Юли 29, 2014 10:08 pm

victortrt ти е дал чудесна и пълна информация, а точно тези колела се канех да ти сложа като линкове и аз :beer: Вътрешните скорости са супер за града, и 7 скорости дават наистина задоволително съотношение. Ако ще ходиш примерно на работа с колелото, не пренебрегвай калниците, да не съжаляваш после и да се чудиш какви да натъкмяваш. Също и заден багажник удивително често може да потрябва в града. За вилката, аз съм определено "за" амортисьорна, но наистина 40 мм е малък ход, не знам какъв ефект ще има - колкото за дупки по асфалта и бабуни, сигурно става. Cross 28" CITERRA MAN ми харесва, основно заради вътрешните скорости, улесняват живота откъм чистене и подръжка, при това доста.

На този тип велосипеди си наистина за ХХЛ, при МТБ си по-скоро за ХЛ, но теб това не те занимава :)
Аватар
cyclopz

Мнениеот alexandrov » Сря Юли 30, 2014 8:31 am

Вътрешни скорости монтират на чисто градските модели, които се карат из европейските (в географско и градоустройствено отношение) градове. За София никога не бих си купил чисто градско колело с вдигнато кормило, където тежестта на тялото изцяло се носи от седалката. Теренът тук е неравен, налага се да вдигаш през бордюри в движение. Това предполага яко друсане и ако основната опорна точка ти е задника, тежко му :D Макар че карам само по улиците, често друса и даже се изправям на педали по релси, бабуни и дупки. Но пък другата крайност, чисто планински велосипед, също е overkill :D Хибрид му е майката! Аз ходих да гледам хибридите на Cross, Scott, Drag и Sprint. На място се вижда най-добре какво е подходящо за човек.
alexandrov

Мнениеот Ares_BG » Сря Юли 30, 2014 9:33 am

alexandrov написа:Вътрешни скорости монтират на чисто градските модели, които се карат из европейските (в географско и градоустройствено отношение) градове. За София никога не бих си купил чисто градско колело с вдигнато кормило, където тежестта на тялото изцяло се носи от седалката. Теренът тук е неравен, налага се да вдигаш през бордюри в движение. Това предполага яко друсане и ако основната опорна точка ти е задника, тежко му :D Макар че карам само по улиците, често друса и даже се изправям на педали по релси, бабуни и дупки. Но пък другата крайност, чисто планински велосипед, също е overkill :D Хибрид му е майката! Аз ходих да гледам хибридите на Cross, Scott, Drag и Sprint. На място се вижда най-добре какво е подходящо за човек.

Може би хибрид е най-добрия вариант, поне за мен като се замисля. Проблемът е че повечето модели (поне тези които намирам) са с малки рамки. Което драстично ми ограничава избора.
Ares_BG

Мнениеот alexandrov » Сря Юли 30, 2014 9:38 am

Ми купи това, което го има като размер, после започваш да ъпгрейдваш части по свой вкус. :) Аз смених седалка и вилка, и в момента нямам забележки към моя велосипед.
alexandrov

Мнениеот victortrt » Сря Юли 30, 2014 12:55 pm

[/quote]
Може би хибрид е най-добрия вариант, поне за мен като се замисля. Проблемът е че повечето модели (поне тези които намирам) са с малки рамки. Което драстично ми ограничава избора.[/quote]
Големи размери хибриди /особено с твърда вилка или амортисьорна, но въздушна/ ако няма на българските производители, трябва да има в магазина на Скот или в Байк Центъра /модели на Кюб и Спешълайз/. Трек също би трябвало да имат модели, а и са с 20% намаление.
Цените обаче май са около 900 лева.
Това - http://bikesport.bg/bg/products/1740-%D ... %BD%D0%B8_ е с широки гуми и май-е добро предложение. Пише, че има 22.5 инчова рамка, която би трябвало да ти е добре. За тези пари единствения му недостатък е че командите са комбинирани със спирачките, което не е добре за планински, но не е голям проблем за хибрид. Това значи, че е по-сложно и скъпо ако се сменят команди или спирачки с дискови такива /няма да ти се наложи/, но най-вече, че едновременното ползване на спирачките и смяната на скоростите ще е неудобно понякога /при спускане/, но за такъв тип велосипеди градско каране това не е честа хипотеза и си има начини да се избегне като стискаш спирачката там, където не сменяш скорости.
Иначе си има амортисьорна вилка за павета и черен път, която не е ясно дали ще ти върши работа и е с адекватен клас скоростна система /пълен монтаж асера 8-ца/.
victortrt

Мнениеот alexandrov » Сря Юли 30, 2014 1:14 pm

Вилката, която махнах беше точно същата. Не бих я препоръчал на човек 96кг.
alexandrov

Мнениеот victortrt » Сря Юли 30, 2014 5:31 pm

Тогава може направо да питаш в Макс байк /магазина на Спринт на Каблешков/ дали може да ти го монтират с твърда вилка. Те продават и части, май са и сервиз и не би трябвало да има проблем, дори може да ти излезе по-евтино ако приспаднат цената на амортисьорната вилка и ти калкулират твърдата плюс работа.
Така ще олекотиш колелото с около кило, което си е добре за такъв тип велосипед. Ако се опитат да те насочат към някой с твърда вилка, тип шосейка с право кормило /имат такива за около 800 лева, но са с адски тесни гуми и стават за каране /комфортно/ само по гладък асфалт, освен това май са само малки рамки http://bikesport.bg/bg/products/117-sho ... %BD%D0%B8_ и това - http://bikesport.bg/bg/products/2207-%D ... BD%D0%B8_/, не им се връзвай, а настоявай на своето с аргумента, че искаш тази рамка и по-широки гуми.
victortrt

Мнениеот alexandrov » Сря Юли 30, 2014 8:54 pm

За втори път пускам този линк: http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2014.html
Ниско тегло (по моя преценка, когато го повдигах, около 12кг., моето в момента е 12.5кг.), твърда вилка, всякакви размери, гумите са подходящи за града, не са чисто шосейни. Само тия механични дискови спирачки не знам доколко са яки за тежки хора като нас.
alexandrov

Мнениеот cyclopz » Сря Юли 30, 2014 9:39 pm

alexandrov написа:...

Това ми харесва много :agree: и аз бих си взел такова :) А механични дискови, за града колко ти трябва да са яки, те не са по-слаби от другите, просто стискаш повече :dontknow:
Аватар
cyclopz

Мнениеот presi4 » Чет Авг 07, 2014 1:44 pm

cyclopz написа:
alexandrov написа:...

Това ми харесва много :agree: и аз бих си взел такова :) А механични дискови, за града колко ти трябва да са яки, те не са по-слаби от другите, просто стискаш повече :dontknow:

не се притеснявай за тези дискови, не са хич лоши, със същите съм и не стискай много рязко че си спират достатъчно добре :))
трека определено е мн як, и аз искам :)))
моето е подобно - по тежко и по ниско но за мен е екстра за града http://prikachi.com/images.php?images/518/7522518x.jpg
снимката е малко стара, сменил съм няколко неща
Specialized rockhopper custom build 29er XT 1x11, wtb KOM, RS Reba fa
Specialized Allez custom build
даймо!
presi4

Рейтинг: 1213

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти