Посетих вече няколко магазина и винаги ме насочват към разни планински велосипеди. Аз съм си ок, защото и до сега подобен съм карал, но ми е чудно, че все препоръчват колела с големи (като балони) гуми, които ми се струват не толкова подходящи за градска среда.

По същество, за момента ми хванаха окото 3 колела:
Sprint Apolon Elite 26'' - до колкото разбрах с хубава вилка и не лоши гуми. Има хидравлични спирачки. Изглежда ок, но все още не съм имал възможност да се кача на 21'' рамка. Тук има две неща, които ме разколебават. Първо, 26-инчовите гуми. Не, че до сега не съм карал все такива, всички ме увещават за 29''. Има ли особено значение това, предвид достатъчно голямата (предполагам) рамка? Второ - производителя. Имам лоши спомени от Макском и ми е трудно да се пречупя да купя отново нещо тяхно. А и разни дребни детайли по техните велосипеди, като лепенки залепени върху прашни колела (сещате се как изглежда и колко ще стои тази лепенка), ме кара да се замисля до колко е обърнато внимание и на по-важните детайли.
Cross GRX9 29'' - и това изглежда да си има всичко. Гумите си мисля, че мога да ги сменя с някоя като тези (Continental Town Ride Wired Tire 28"), но дали си струва (и дали може)? По-скъпо е и не знам дали си струва парите. И дали ще го намеря, ако го оставя заключено на някоя метростанция, например.
Cross GRX8 29'' - почти същото ми изглежда. Може би вилката е една идея по-нисък клас, но това има ли шанс да го усетя изобщо?
B'TWIN Rockrider 520 - единственото, което открих в подходящ размер, и съответно изпробвах. Много приятно ми се видя за няколко кръгчета в магазина. В сравнение с подобието на амортисьорна вилка, което има старото ми колело, това...много е готино като я усещам да работи.

Хидравличните спирачки...все още се чудя има ли смисъл от тях при гореописаните условия на каране или V-образните са достатъчни? И скоростите не ме бърка колко ще са на брой. И без това не ползвам повече то 4-5. Като че ли вилката повече ви привлича вниманието. Не ми се кара твърдак, а това да мога да си я регулирам ми изглежда примамливо.