Помощ при избор на колело.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ при избор на колело.

Мнениеот theshatter » Пон Мар 16, 2015 9:13 pm

Здравейте на всички. Предварително се извинявам ако темата ми не е за този раздел, моля администраторите при нужда да я преместят.
Ако трябва да бъда честен си направих регистрация преди 5 минути и реших, че искам да направя някаква промяна в живота си. Като цяло до момента съм бил човека който не слиза от кола, не ходи пеш и не кара колело. Не съм карал от 7 години минимум. Искам да си купя за момента бюджетно колело като съм набелязал тези 2те:

http://www.bike-house.biz/product/1322/ ... vilka.html

http://www.bike-house.biz/product/1325/ ... vilka.html

За момента ще карам само в София от вкъщи до работа и тук там на някоя разходка - скокове и спускания няма да правя. Ще бъда много благодарен на всички ако кажете по едно мнение, препоръчате ми нещо което е до бюджет 700лв. по възможност с двукомпонента вилка (която стига горе до лапата) и някакъв евентуално по-твърд шок - причината 95кг съм - с тенденция да отслабна, разбира се. Всяко едно мнения би ми било от полза. Моля давайте ми конкретни линкове, ако е удобно.

Благодаря на всички ви!
С Уважение и поздрави
Атанас Иванов
theshatter

Рейтинг: 1200

Re: Помощ при избор на колело.

Мнениеот puleto » Пон Мар 16, 2015 9:43 pm

Колега, и двете колела са безмислени за теб. Адмирирам, че ще караш колело и поздравления. Тия колела са евтини варианти за спускане и са много скъпи за това което дават. За града ти трабва твърдак рамка и евентуално мека вилка 100мм. След като не си карал, за да опознаеш себе си и дали ще караш, като начало вземи нещо вора употреба да се пробваш за 250лв. поне да не съжаляваш за парите. Иначе за 700лв. можеш да вземеш чудеса втора употреба и дори да са леко амортизирани и ти се счупи нещо ще го оправиш за 50 лв. Поздрав
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот irgnet » Пон Мар 16, 2015 9:51 pm

На теб ти трябва нещо такова:
http://bikesport.bg/bg/products/2197-sp ... %BD%D0%B8_

Тия двете колела дето си ги посочил не стават въобще за твоите нужди.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот puleto » Пон Мар 16, 2015 9:54 pm

irgnet написа:На теб ти трябва нещо такова:

Колега theshatter напиши и колко си висок. Това колело върши добра работа ама е за човек до около 170см.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот nikant » Вто Мар 17, 2015 8:26 am

Атанас, преди да се насочиш към даден модел, първо прочети тук какво пише.
Това дето го искаш сигурно започва не от 700лв., а от 1700лв нагоре.
За карането дето го описваш ти трябва байк (без задно окачване) или хибрид, поразгледай темите в този раздел и в съседния раздел.
Може да погледнеш и тук.
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот NomadRider » Вто Мар 17, 2015 8:48 am

Колега, първият ми байк беше от вида на двата велосипеда, които си посочил по-горе. Не ти трябва да се набутваш с толкова тежко и нефункционално колело. Ако ще го караш из града и то по улиците, нямаш нужда от некачественото (за тези пари) задно окачване. Ако все пак те притеснява друсането,
заложи на велосипед с мека вилка и си сложи една голяма и удобна гел седалка.

Ориентирай се към Хибрид, както те посъветваха и другите. Тези колела са пригодени точно за градското каране, на което се надяваш.
"Ако искаш здрав и евтин за поддръжка мотор, купи си колело."
Аватар
NomadRider

Рейтинг: 1220

Мнениеот theshatter » Вто Мар 17, 2015 8:53 am

puleto написа:

Колега theshatter напиши и колко си висок. Това колело върши добра работа ама е за човек до около 170см.

Здравей бъдещ колега. 1,78-1,80 съм висок.
В такъв случай предложете нещо втора употреба - може и тук от форума, от вас. Като тези, които съм посочил по-горе.

Все още очаквам всички ваши предложения. Успешен ден.

П.С. Искам да допълня, че ми е буквално детска мечта да имам колело с предна вилка до лапата. На времето когато карахме колела просто това ми се е запечатало в главата.
theshatter

Мнениеот nikant » Вто Мар 17, 2015 9:38 am

Атанас, имаш две възможности или да си хвърлиш парите на вятъра за онези трошки дето ги постна в началото или малко да попрочетеш нещо за колелата най малкото, като за обща култура.
Онази вилка дето "стига горе до лапата" му се вика двукоронна вилка и е предимно за DH/FR колела.
С такава вилка и задно окачване да се връткаш из града е малко не добра идея :) , но ако те кефи хвърли си парите за такова чудо.
Успех и все пак прочети някоя и друга тема във форума, консултирай се с приятели, които карат и имат колела или "Чукче писател, чукче не читател" :)
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот victortrt » Вто Мар 17, 2015 11:23 am

puleto написа:

Няма такова нещо. Това колело става и за човек 1.80.
Отделно авторът на темата не е лошо да обърне внимание на факта, че тези велосипеди са стари модели на Крос, които вече не се произвеждат и това не е никак случайно.
Последна промяна victortrt на Вто Мар 17, 2015 12:22 pm, променена общо 1 път
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот mariko » Вто Мар 17, 2015 12:11 pm

theshatter, ако искаш колело с двойно окачване ще трябва да имаш предвид, че те са предвидени най-общо за каране по планински терени. Естествено може да ги използваш и за каране от типа, който ти си посочил - от вкъщи до работа и тук там на някоя разходка, но тогава всички техни предимства се губят.
Бюджета, който си посочил не стига за меко колело, независимо ново или не, но е достатъчен за добра твърда рамка. При каране из града тя не друса кой знае колко много, ако така си мислиш, а и без това на местата, където има препятствия тъй или иначе трябва да станеш от седалката.
Ентусиазирал си се да караш и това е супер. Послушай съветите, че за градско каране е по-добре колело с твърда рамка, макар и да не ти изглежда толкова "яко" сега. Общо взето всеки модел който се предлага на пазара за около 700лв ще ти е добре. Плюсовете и минусите на всички са разисквани вече тук във форума. Предполагам все ще си харесаш някое. Не очаквай точно сега в твоята тема да чуеш нещо по-различно от вече изговореното в другите.
В последствие, ако наистина се запалиш и започнеш да караш по планините, ще има смисъл и от мечтаното меко колело, но вече ще можеш да се възползваш по-пълно от него.

P.S. "Каквото и да правиш не купувай някое като "колелата" от линковете в първия ти пост. Ужасни са за поддръжка, тежат колкото добро DH колело, но вървят като спънат кон, амортисьорите им като цяло не работят, а и нищо по тях не можеш да смениш в бъдеще."
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот kobso1245 » Вто Мар 17, 2015 12:34 pm

"тежат колкото добро DH колело, "
Понякога и повече..
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот theshatter » Вто Мар 17, 2015 1:23 pm

Изчетох няколко теми, включително и тези които бяха препоръчани по горе. Бюджета като цяло мога да го увелича на максимум 900 лв. Ама наистина максимум. За тези пари установих, че няма как да купя колело с мека рамка. Сега продължавам да се оглеждам за колело с твърда рамка и двукомпонента вилка ( искам да е двукомпонента само защото много ми харесва как изглежда ). Разгледах няколко модела на Dragomir, чисто от любопитсвто и да плакна малко очи. Само като видях как изглеждат и цените им и си казах на ум - време е за втора работа :D.
theshatter

Мнениеот kobso1245 » Вто Мар 17, 2015 1:33 pm

1-во-нарича се двукоронна.
2-ро-тва не е вилка, тва е някаква пародия. Тежи 4кг, вдига средното, прецаква геометрията и "работи" все едно имаш твърда вилка, с изключение на това, че тежи 3кг отгоре..
За до 900лв има къде-къде по-добри предложения, и всички са обсъждани в теми в тоя раздел..
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот theshatter » Вто Мар 17, 2015 1:38 pm

НЕ искам да правя реклама но какво мислите за това - http://olx.bg/ram-xc-two-i72535360
theshatter

Мнениеот Tunturi » Вто Мар 17, 2015 2:47 pm

Колелото отговаря на нуждите ти и не е лошо като цяло, но предполагам че за твоята височина ще ти дойде една идея по малко от желаното - огледай се дали няма да намериш нещо около 19".
Tunturi

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти