Моля за съвети относно планински велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Моля за съвети относно планински велосипед

Мнениеот archhmichaell » Сря Май 11, 2016 11:54 am

Здравейте, приятели! Наскоро се зарибих по планинското колоездене (и преди бях зарибен, но сега навлязох малко по-навътре в нещата :D) и си купих планински велосипед DRAG ZX4 2015 edition. И именно оттук започнах да гледам клипове и да разбирам за какво иде реч. Та така де, ще карам по същество. Велосипедът е чисто нов, минал е най-много 1 месец, откакто го купих. Но нали тогава почти нищо не разбирах, не видях размера на рамката, когато го поръчах-пък и не питах никого да ми даде някакви насоки.И се оказа, че ми е голяма. Реално, мога да стигам земята и с двата крака, когато съм на седалката, но не ми е изобщо удобно. Гумите са 26 цола и общо взето колелото е големичко. Почнах да понаучавам wheelie-та, bunny hop и други помощни стънтове, но усещам, че велосипеда (поне рамката де) не е много подходящ за мен. Писах на съпорта на сайта, откъдето го бях взел, но те ми казаха, че щом като е изкарвано от кашона, няма как да заменят никоя част-пък най-малко рамката. И съм решил да го продам. Ако му взема около 700 лв. ще съм доволен (купих го за 800) - буквално му няма нищо, само дето гумите малко се изтъркаха, дето съм карал. И съм решил да си взема ново. Бих желал по-опитните от вас да ми дадат някои съвети. Все като гледам професионалните байкъри, повечето от тях са с някакви малки велосипеди..абе, като тези от джуниър сериите :D Но пък като се замислиш, са наистина комфортни за каране. Мога да прежаля още 100 лв. и да речем да купя друго за същата цена, на която купих моето (ако успея сега да го продам де). Ако имате някакви идеи-какво може да се направи и реално ако ще си купувам ново-с какъв размер на рамката да е, колко да са големи гумите. Искам да е с дискови спирачки, 21 или 24 скорости, да не е с окачване-само предни амортисьори (не съм претенциозен, но по-добре да е по-голяма вилката). Като цяло, да ми е удобно за каране. Висок съм някъде 1.65. 15 инча рамка и 24 цола гуми..как е според вас? Очаквам мнения за производители, модели..абе, каквото ви дойде на ума. Благодаря предварително! :beer:
archhmichaell

Рейтинг: 1200

Re: Моля за съвети относно планински велосипед

Мнениеот carmo » Чет Май 12, 2016 2:33 pm

За съжаление при байковете първо трябва да си избереш подходящ размер рамка -по важно от това е само типът велосипед според предназначението му. Писал си планински, но говориш за трикчета, а двете не докрай вървят заедно. С тоя ръст си подминал 24" гумите, а отделно почти няма читави с дискови спирачки (да не говорим за хидравлика). Това че от седнало положение стигаш земята не е критерий за размер. Виж ако седалката ти е до край смъкната до рамката -тогава тя ти е голяма (в смисъл висока и съответно дълга). С това "помагало" http://www.competitivecyclist.com/Store ... orBike.jsp може да се ориентираш относно подходящия размер рамка за МТВ, но първо реши дали повече ще се "возиш" и къде ще го правиш, или имаш други мераци и тогава нещо като това http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=dtbexu ще ти е по-удачно за триковете. По-професионалните са без предна спирачка и скорости, но и не са за ежедневна употреба. Обмисли подробно какво искаш.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот archhmichaell » Пет Май 13, 2016 12:02 am

Под "трикове" нямах предвид да съм зарибен по тях, а самият велосипед да бъде с размер като за мен-абе, дето се вика-да се "сливам" с него, да го чувствам :D За гумите, като си помисля, са добре. Но явно проблемът е само в рамката-19 инча е, а според тия калкулатори за изчисляване на големината, трябва да е около 16..откъде ще намеря такава, ще мога ли да продам моята..кой знае. А що се отнася до това какво искам-freeride ftw! :) Зорът ми ще бъде да продам моята рамка и да намеря нова подходяща за драг-а, щото е с малко особени цветове. И да си го сглобя после де :D
archhmichaell

Мнениеот carmo » Пет Май 13, 2016 10:28 am

Еми търси. Може някому неговата да е малка и да ги трампите, или просто си харесай някоя и сменяй. Варианта нов байк също е добър, щом вече си по-информиран, а може и нещо по-добро да харесаш.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот archhmichaell » Пет Май 13, 2016 8:02 pm

Да, аз в момента това обмислям. Като гледам велосипедите с вилки 200 мм. ход и пълно окачване..може и да посъбера още някой лев за такова :D Стига да продам моето на добра цена де :)
archhmichaell

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти