Разстояние между задния дерайльор и касетата ?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Разстояние между задния дерайльор и касетата ?

Мнениеот ianiovski » Пет Фев 18, 2022 3:25 pm

Здравейте , какво трябва да е разстоянието между касетата и зъбното колело на задния дерайльор ,защото направих 1-2 оборота на болта (ограден на снимката) на око без да знам какъв трябва да е крайния ефект . Колелото е CUBE ANALOG 2022 29" отпред е с 1 венец 32T, 175mm ,а касетата е с 12 венци 11-50T . Ръководя се от този manual за настройка на дерайльор Shimano ,моят е SRAM . На коя скорост се мери разстоянието ,на най-големия венец или на най-малкия ?

Изображение


Изображение

Намерих и това инфо дали вАжи и за моят случай ?

Повечето дерайльори имат и винт за реглаж на разстоянието между рамото на дерайльора и задните венци. Тази настройка също е важна, защото ако са много близо (или пък се допират), веригата започва да прескача, да трака, да се криви и т.н. Разбира се, не е хубаво и да са много раздалечени, тогава може да изпитвате затруднения при смяната на предавките. Винтът за настройка се намира зад болта за захващане към рамката. Когато го завивате по часовниковата стрека, рамото с колелцата се мести по-надолу и обратно, за да се качи по-нагоре, трябва да завъртите винта обратно на часовника. Реглажът се извършва в положение за най-голям венец отзад. Някои производители препоръчват точно определено разстояние между най-близките точки на здния венец и горното колелце на дерайльора – например 6мм за дерайльорите на Sram. Други не уточняват конкретно разстояние, но при всички случаи не е добре да е повече от 10мм и по-малко от 5мм. Можете и сами да прецените това като направите няколко оборота и проследите дали веригата се движи плавно и безпроблемно.
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski
 
Мнения: 78
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Чет Юли 09, 2015 4:30 pm

Re: Разстояние между задния дерайльор и касетата ?

Мнениеот reddevil » Пет Фев 18, 2022 4:55 pm

Sram си имат инструмент за целта:

https://www.youtube.com/watch?v=Tj-jDKu ... l=SRAMTECH
reddevil
 
Мнения: 41
Рейтинг: 1240
Регистриран на: Сря Авг 15, 2018 7:33 pm

Re: Разстояние между задния дерайльор и касетата ?

Мнениеот ianiovski » Пет Фев 18, 2022 7:22 pm

Хмм а от къде мога да си го поръчам от БГ ?Иначе премерих на един приятел със същото колело като моето ,че вчера си ги купувахме заедно и го направих като неговото . Но искам да си имам такъв инструмент .

P.S. Това ли е моят инструмент ?

https://dragzone.bg/istrument-sram-chai ... le-v2-byal
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski
 
Мнения: 78
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Чет Юли 09, 2015 4:30 pm


Назад към Начален клас велосипеди и компоненти

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта