Естествено веднага мога да ти кажа взимай рам и това е...., но и Спринт и Драг имат хубави модели.Аз лично започнах с аполон.Като цяло колело според мен е крачка напред от онтарио и може би е малко по-зле от тийм едишън, но за цена от 470 лв ли беше....получаваш мн добра рамка със супер вилка, която мога да кажа, че съм я карал супер мн и няма никакви проблеми.Отностно работата на вилката-тя е мн по-добре се настройва.Има голям диапазон от твърдост/мекост на вилката ако така мога да се израза, защото това не е точно термина.....Рамката е здрава и солидна, но тежка.Сравнение с онтариото са равни по тегло.Като здравина мисля, че аполона има крачка предимство пред онтариото, но тя е мн трудно забележима!Заключението ми е за крос кънтри трябва да си голям спец или да караш адски мн за да забележиш разлика в моделите Аполон/Онтарио.Ако трябва да бъда точен това са велосипеди с по-нисък клас компоненти в, който тръдно се открива разлика в работата.Естествено сравнение с велосипед от крос за 100 лв има голямо подобрение, но сравнени компоненти от сроден клас нямат разлика.
При РАМ нещата стоят друго-ядче, защото получаваш велосипед с хубава возия,хубави гуми,лека, но здрава рамка,хубава вилка, и най-важното хубаво движение.Колкото и да съм фен на шимано трябва да кажа, че в този клас СРАМ са прекрасни и мисля, че те са прекрасни компоненти за сериозна планинска употреба!Това е от мен.