Избор на колело, колко трудно може да се окаже това...

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на колело, колко трудно може да се окаже това...

Мнениеот Loxxxly » Съб Май 10, 2008 3:58 pm

Здравейте!
От известно време се ровя из форума да открия отговор на въпросите си, но съвсем се обърках. До преди месец карах един Kross, закупен от Метро, но го потроших. Смятах да се оттърва с около 500 лв., но явно ще трябва да събера още 200-300 за нещо по-добро. Ще го карам основно по черен път, като няма да има чак толкова сериозни натоварвания. Висок съм 1.85 и тежа 90 кила. Старото колело го избрах по външен вид и се прецаках яко, но човек се учи от грешките си :) Спрял съм се на DRAG ZX5 DISC и RAM HT1 поради бюджета си от около 800 лв. Моля Ви кажете какви са предимствата и недостатъците на тези две колела, както и на отделните компоненти по тях. Добре ли съм се ориентирал или мога да взема нещо по-добро. Иска ми се да е с дискови спирачки, макар, че на Kross-a бяха пълен боклук.
Благодаря предварително :beer: и

Изображение
Аватар
Loxxxly

Рейтинг: 1200

Мнениеот MIRO A » Съб Май 10, 2008 4:46 pm

Тест на Zx5 http://www.mtb-bg.com/link.php?tests/biketest010.htm, а за РАМ НТ1 просто не е нужен тест. Поразрови се из сайта също!!!!!
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот Neth » Съб Май 10, 2008 6:44 pm

Според мен хт1 ще ти свърши идеална работа,ако просто ще си го караш макар и по черен път.Можеш да се насочиш и към хт3 - http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... maa7jne3m7 .
Learn as if you will live forever,Live as if you will die tommorow.
Аватар
Neth

Рейтинг: 1440

Мнениеот Teodor40 » Съб Май 10, 2008 6:58 pm

Доста са равностойни. Което и да вземеш, няма да збъркаш ;)
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Antares » Съб Май 10, 2008 7:20 pm

Drag ZX5 Disc е с дискови спирачки Tektro, които, поне доколкото знам не са на особена почит тук. По-добър вариант би бил или V-Brake първоначално и после евентуално надграждане с качествени дискови в бъдеще, или диалог с търговеца за подмяната им с по-качествени, при самото закупуване.

На почит е и марката RAM, макар и понякога да се стига до религиозни изстъпления. Доколкото знам, RAM HT1/HT3 са с допустим ход на вилката 100 mm, докато при ZX5 май беше 130... Което може да се счете като плюс.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот Krismars » Съб Май 10, 2008 7:23 pm

При Хт1 и Хт3 е 130, както и при Хт2, за справка сайта на рам байкс. Иначе къде на религиозна почва, къде на лични предпочитания предпочитам Рама. Писано е адски много. Чети ;)
Аватар
Krismars

Мнениеот Loxxxly » Съб Май 10, 2008 7:31 pm

Neth написа:Според мен хт1 ще ти свърши идеална работа,ако просто ще си го караш макар и по черен път

Идеята е, че по тоя черен път от време на време ще се кара доста по-твърдо, като не изключвам и високите бордюри в града, също така някои други стълби понякога :)
Аватар
Loxxxly

Мнениеот Neth » Съб Май 10, 2008 7:36 pm

Ми в такъв случай ако искаш сабирай още и си вземи хт2.
Аватар
Neth

Мнениеот did » Съб Май 10, 2008 7:40 pm

Loxxxly написа:
Neth написа:Според мен хт1 ще ти свърши идеална работа,ако просто ще си го караш макар и по черен път

Идеята е, че по тоя черен път от време на време ще се кара доста по-твърдо, като не изключвам и високите бордюри в града, също така някои други стълби понякога :)

ще ти трябват години сериозно каране, за да изцедиш възможностите на ZX5 или ХТ1, ако ги ползваш по предназначение и ги поддържаш добре.

И двете колела, обаче, са си за XC, т.е. ако искаш да ги ползваш дълго и безаварийно, при твоите килограми, забрави за нещо повече от въртене и кротко спускане. Всякакви скоци и други подобни ще ти докарат ядове, допълнителни разходи, а може и травми.

Без да те познавам, да знам как и къде караш, повече подробности няма как да ти дам.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bullerspike » Нед Май 11, 2008 7:41 am

ht2 :agree:
bullerspike

Рейтинг: 1301

...

Мнениеот mach1_mad » Нед Май 11, 2008 8:50 am

според мен не купувай цяло колело а си събери нещо според нуждите и предпочитанията ти !!!!
бъди МЪЖ .... цъкни ми минус :popcorn:
Аватар
mach1_mad

Re: ...

Мнениеот Loxxxly » Нед Май 11, 2008 11:11 am

mach1_mad написа:според мен не купувай цяло колело а си събери нещо според нуждите и предпочитанията ти !!!!

И аз това си мислех да направя. Рамка HT2 с окомплектовка на HT1, като сменя и каплите, защото нещо така на снимката не ме кефят. Или ще се занимавам с глупави и безсмислени работи?
Също така мога ли да попитам дали в Пловдив има къде да си сглобя подобен велосипед тъй като съм от Кърджали, а София ми е далечко :)
Аватар
Loxxxly

Мнениеот Neth » Нед Май 11, 2008 11:49 am

Ми мисля,че в нико байкс можеш да си направиш такъв хибрид и да си го поръчаш,да ти го доставят в Кърджали и да си платиш доставка.
Аватар
Neth

Мнениеот Loxxxly » Нед Май 11, 2008 8:13 pm

Дотук си дадох отговор какво искам, а именно HТ1 с рамка на HT2, каткто и спиррачки Avid BB7 с 185 мм преден ротор и 160 заден, макар и че ще дам още някой лев отгоре искам да знам, че винаги имам резерв от спирачна сила. Незнам обаче дали тези спирачки ще станат, а и дали вилката ще издържи :)
Аватар
Loxxxly

Мнениеот kaRAM » Пон Май 12, 2008 10:03 pm

Loxxxly написа:Дотук си дадох отговор какво искам, а именно HТ1 с рамка на HT2, каткто и спиррачки Avid BB7 с 185 мм преден ротор и 160 заден, макар и че ще дам още някой лев отгоре искам да знам, че винаги имам резерв от спирачна сила. Незнам обаче дали тези спирачки ще станат, а и дали вилката ще издържи :)
Еми за отпред бива макар че ако ги намалиш на 160 пак няма да е проблем но за отзад не си давай парите - едни BB5/7 ще вършат идеална работа
Аватар
kaRAM

Рейтинг: 998

Мнениеот Loxxxly » Вто Май 13, 2008 7:52 am

kaRAM написа:Еми за отпред бива макар че ако ги намалиш на 160 пак няма да е проблем но за отзад не си давай парите - едни BB5/7 ще вършат идеална работа

To безтуй нямат на 185мм тъй че като го поръчвам ще е с BB7/160мм отпред и от зад. Предполагам, че ще спира много добре. Предишният ми велосипед беше с някви Промакс или нещо такова... Без да коментирам ама как се радвам, че го строших :rofl:
Аватар
Loxxxly

Мнениеот kaRAM » Вто Май 13, 2008 4:03 pm

Ами честно казано , всички от форума са много скептични към спирачките про макс но аз на 2рото колело съм с такива и мога да заявя смело че са най-добрите В-бракове които някога съм карал (воапще на всички колела) - даже един приятел има РАМ АМ с дискови спирачки ББ5/7 (модела на колелото е 04 или 05) и неговите авиди се представиха по-зле.Не знам какви спирачки внасят про макс в България но моето колело е от Германия и може би там са по-различни... :) :agree: .Повечето ще кажете че си хваля долнопробните спирачки но аз от това полза нямам , нито ги продавам нито нищо.Истината е че никога не съм карал хидравлични като джуси 7 с голям диск (185+) които със сигорност ще имат по-голяма спирачна сила но както вече споменах ББ5/7 160мм са по-лоши.Възприемайте поста ми както желаете но истината за мен а и не само е че про макс са доста добри В-бреакове :popcorn: :popcorn: :popcorn: :popcorn: :popcorn: :popcorn:
Аватар
kaRAM

Мнениеот Loxxxly » Вто Май 13, 2008 4:52 pm

До преди две-три години карах един SCOTT, който ми бяха донесли за подарък от щатите, моделът не поня. Той беше с V-brake и твърдя, че спираше много, много по-добре от Промакса. Жалко само, че се наложи да го продам. А щом си си доволен от твойте спирачки супер, то в BG може и някакво второ качество да внасят, знае ли човек :rofl:
Аватар
Loxxxly

Мнениеот kaRAM » Вто Май 13, 2008 11:14 pm

Loxxxly написа:До преди две-три години карах един SCOTT, който ми бяха донесли за подарък от щатите, моделът не поня. Той беше с V-brake и твърдя, че спираше много, много по-добре от Промакса. Жалко само, че се наложи да го продам. А щом си си доволен от твойте спирачки супер, то в BG може и някакво второ качество да внасят, знае ли човек :rofl:
Ами то пак се свежда до качеството на про макс в БГ и в Германия (най общо казано) разбира се разлки може и да има но може и да няма в качеството , но най-вероятно моделите са различни "и моето максче бие" :popcorn: :popcorn: :popcorn:
Вземи си ББ7 и няма да съжаляваш , пък и в край на сметка най-много 1 да паднеш :rofl: :rofl:
:offtopic: :offtopic: Да ви се похваля че преди 1 час спечелихме срещу Украйна и русия по волеибол
Аватар
kaRAM

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти