Daneza написа:... но идва следващия въпрос ... RST Gila T6 или XCM-MLO - и двата са с ход 100мм. За suntour-a съм сигурен, че има локаут ... по описания по форумите и интернет се ориентирах, че локаут-а позволява да се заключва амортисьора при изкачване и изобщо, когато го налага ситуацията (предполагам, че е това, ако съм сгрешил простете мойта некомпетентност) ... правилно ли съм разбрал?
правилно си разбрал, но при добра техника на въртене, заключване на вилката не ти трябва даже и при катерене по гладък асфалт. Тази "екстра" на сънтърите, ако се ползва често, често създава проблеми. Хич не ти трябва заключване! Казвам ти го от гледната точка на човек, карал два вида сънтъри със заключване. Много по-важно е вилката да работи.
Daneza написа:много ми се иска да участвам със съответното колело, което ще купя, в обиколката на Витоша (ако не тази, то следващата година). Би ли могло да издържи или ще му видя сметката? Да си го избия ли от главата? Не мисля, че ще издържа някакво конкурентно темпо, а и ще искам да го пазя, така че не отивам за състезанието - а заради маршрута - искам да го видя от доста време ...

Което и колело да вземеш в този ценови клас, може и да го потрошиш при първото планинско каране, а може и да го караш 20000 км без проблеми, сменяйки само износените компоненти. Просто трябва да осъзнаеш, че караш колело, което струва само колкото спирачките на истинско планинско колело и да не го подлагаш на аграрщини, за които не е предназначено.
Да, това колело АЗ бих го карал по трасе, подобно на обиколката на Витоша и съм сигурен, че няма да се счупи и ще премина без проблеми. За други хора, обаче, нищо не мога да гарантирам. Всичко е въпрос на умения и усет на компонентите.
Лошата/добрата новина е, че уменията ти с времето ще растат и ще ти се налага да търсиш компоненти, които да съответстват на новите ти умения. Накрая ще разбереш защо за 600 лева доста хора си купуват не колело, а спирачки. Лоша е, щото влизаш в един скъп филм. Добра е, щото всяка стотинка си струва!
Q. b. f. f. f. s.