Raleigh Nomad

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Raleigh Nomad

Мнениеот ICEonFIRE » Пон Апр 20, 2009 10:28 pm

http://www.raleigh-bg.com/catalog/produ ... bea5a593d3
Какво мислите за това колело,знам че е подобие на Крос но с оглед на компонентите и цената ми се струва добро като за 97% градско каране!Разгледах и драг Ф4М,но освен цената просто не ми харесва на вид.А на вид това е най-красивото което съм виждал.Специално питам за задния Шок и за рамката аз съм 1.85 и 79-80 килограма,искам шока да не се свива почти наполовина както при сегашното колело.Иначе парите още ги нямам ама като продам тфа за 350 лв. и още нещо може да си го позволя.А и да отбележа винаги съм настроен положително към ъпгрейдите :beer:
Поправка:имам предвид шока да не се свива почти наполовина като седна :popcorn:
Последна промяна ICEonFIRE на Пон Апр 20, 2009 10:59 pm, променена общо 1 път
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Re: Raleigh Nomad

Мнениеот neo92 » Пон Апр 20, 2009 10:32 pm

след като не ти тряа да се свива шока що не си вземеш твърдак?
Аватар
neo92

Рейтинг: 893

Мнениеот _SoRa_ » Пон Апр 20, 2009 10:37 pm

За тези пари можеш да си купиш някой по- добър твърдак. ;)
А и тези капли и с тези спици ...
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Admin » Пон Апр 20, 2009 10:45 pm

Както вече ти казаха, в рамките на този бюджет все още е по-добре да се оглеждаш за твърдак.
Ако твърдо си решил да си взимаш велосипед с двойно окачване, трябва да призная, че този не изглежда лош за твоите цели (градско каране). Обаче дали и как ще работи това окачване отзад зависи от много неща, така че винаги има риск. Ако има начин да го пробваш, преди покупката, за да видиш колко се сгъва шока и дали изобщо го прави, ще е с една идея по-лесно да решиш.
Въпреки всичко моят съвет е за твърдак - може да ти се струва по-некомфортно, ама с усвояване на съвсем елементарни неща при каране (например ставане от седалката при преминаване на препятствие) нуждата от задно окачване дори в град като София отпада. А с твърдака печелиш доста плюсове, които са обяснявани нееднократно.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот ICEonFIRE » Пон Апр 20, 2009 10:47 pm

Благодаря ви за мненията,но искам меко,просто с тея бордюри,дупки и сякакви препядствия ми е доста наложително,колелто ще го карам всеки ден все пак и то из София :popcorn: .А иначе и много ме кефи на вид ама много,а за спиците съм чел,че конфигурацията е съмнителна,ама гледам са по дебели то обикновенните,пък и се надявам,че тея дето са праили колелото не са малоумни и са направили некой сметчици,в краен случай ще сменя каплите.Но аз нямам парите все още :eyebrow: .Иначе пак благодаря за бързите отзиви.А и за мнението на админа пак благодаря,но аз вианги си ставам при падане от борюр или нещо друго и дигам предната при качване въпреки,че и тфа колело е със заден шок,просто шока е толкоа зле,че проваля иначе приличното колело.
П.П Може да не е само за градско,са като гледах тове турче до лозенска планина ми потекоха лигите и ако ги зема тфа колелце с удоволствие и аз ще дойда,гледам че имаше една жена с най-обикновенно колело без дори амортисьорна вилка,така че надали ще е проблем за мен.
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот nikolce » Пон Апр 20, 2009 11:08 pm

ICEonFIRE написа:Благодаря ви за мненията,но искам меко,просто с тея бордюри,дупки и сякакви препядствия ми е доста наложително,колелто ще го карам всеки ден все пак и то из София :popcorn:

Еии, ама много са Ви нежни задните части значи :P . Колко километра дневно ще минаваш?

ICEonFIRE написа:...а за спиците съм чел,че конфигурацията е съмнителна,ама гледам са по дебели то обикновенните,...

Не е работата колко са дебели спиците. 80 кила си, рано или късно ще имаш проблеми с каплите.
Много малко хора от форума, биха се навили да си вземат това колело, на тази цена. Както каза Admin пробвай го преди да го купиш.

ICEonFIRE написа: .А иначе и много ме кефи на вид ама много...винаги съм настроен положително към ъпгрейдите..

Щом те кефи "ама много" , и си склонен към ъпгрейди, взимай. Както викат, кеф цена няма. :)
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот ICEonFIRE » Пон Апр 20, 2009 11:17 pm

Е 80 кила е може би най-нормалното и усреднено тегло за колоездач между-70-80 то въобще за всеки мъж,и ако се потрошат каплите здраве да е,ше ги смениме,а иначе в момента минавам минимум по 16 км на ден,а и си падам екстремист доста тарикатлъци прая,но дори тфа смешно колело не ми е праело проблеми ко остава,пък това,а доколкото цената Драг ФЧМ е малко повече(65 лв.) и той е с двойно окачване.Дано тая максима "Кеф цена няма" да ми донесе щастие :beer: мерси за коментарите.
П.П не ми е за задните части,аз 60 % от времето карам прав,въпроса е че е по добре за рамката,все пак шока абсорбира,пък некоой по такъф скок примерно 0.5 метра и се изтреса на педалите на твърдак,няма абсорбация и може да се спукат.
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот marsa » Пон Апр 20, 2009 11:25 pm

Не се научихте! Това, че байка ще е с твърда рамка, съвсем не значи, че ще "друса" два пъти повече от мека. Напротив, когато си прав на педалите, една що-годе работеща вилка ти е напълно достатъчна, за да не направиш разлика от твърда рамка и измислена "мека" рамка с пружина.

Не забравяй, че когато си стъпил на педали, ако задната гума попадне в дупка, ти си по средата на лоста образуван от разстоянието между двете оси на колелата, и чувстваш предрусването с половината му сила, освен това педалите ти са на няколко лагера (педали и средно), така че по градксите улици не трябва нищо повече от твърдак.

Тея "меки" рамки само ви пречат да карате - отнемат ви силата при педалиране и ще си дадете парите за дезодоранти, мислете прагматично :peace:

П-с: За 0.5 м. скокове няма да имаш проблем, стига да се научиш как ще може и повечко да "дропиш" с твърдак.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот ICEonFIRE » Пон Апр 20, 2009 11:33 pm

Извинявай,коментара ми може да прозвучи много тъпо,ама си има и друг елемент-на гъзарията.Не съм се настроил главно ззаради него към това колело просто,адски много ме кефи,но питам общо взето да си съставя мнение за отрицателните му страни,шока искам само да не се свива много като седна,останалото,дори при сегашния ми 125мм шок върши работа,ама много се свива при седнало положение.А иначе сега иам една предна спирачка-Авид бб5 и мога да заменя шиманото,ако е по лошо,имам и едни изцяло железни педали,без светлоотразител които ми ги препоръчаха от байк центъра.Така,че ако се сещате за некой друг фатален проблем драскайте :beer:
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот marsa » Вто Апр 21, 2009 12:14 am

ICEonFIRE написа:Извинявай,коментара ми може да прозвучи много тъпо,ама си има и друг елемент-на гъзарията.Не съм се настроил главно ззаради него към това колело просто,адски много ме кефи,но питам общо взето да си съставя мнение за отрицателните му страни,шока искам само да не се свива много като седна,останалото,дори при сегашния ми 125мм шок върши работа,ама много се свива при седнало положение.А иначе сега иам една предна спирачка-Авид бб5 и мога да заменя шиманото,ако е по лошо,имам и едни изцяло железни педали,без светлоотразител които ми ги препоръчаха от байк центъра.Така,че ако се сещате за некой друг фатален проблем драскайте :beer:

Сещам се за фатално недомисленото от теб, че ако пружинния шок ти е мек му сменяш пружината с по- твърда и вече не се сгъва токова много от теглото ти.

За гъзарията:
http://media.snimka.bg/1766/009787087-big.jpg

http://www.bikestation-bs.de/images/surge-black.jpg
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот PtD » Вто Апр 21, 2009 1:25 am

:praying:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот rarekin » Вто Апр 21, 2009 1:53 am

marsa написа:
ICEonFIRE написа:Извинявай,коментара ми може да прозвучи много тъпо,ама си има и друг елемент-на гъзарията.Не съм се настроил главно ззаради него към това колело просто,адски много ме кефи,но питам общо взето да си съставя мнение за отрицателните му страни,шока искам само да не се свива много като седна,останалото,дори при сегашния ми 125мм шок върши работа,ама много се свива при седнало положение.А иначе сега иам една предна спирачка-Авид бб5 и мога да заменя шиманото,ако е по лошо,имам и едни изцяло железни педали,без светлоотразител които ми ги препоръчаха от байк центъра.Така,че ако се сещате за некой друг фатален проблем драскайте :beer:

Сещам се за фатално недомисленото от теб, че ако пружинния шок ти е мек му сменяш пружината с по- твърда и вече не се сгъва токова много от теглото ти.

За гъзарията:
http://media.snimka.bg/1766/009787087-big.jpg

http://www.bikestation-bs.de/images/surge-black.jpg

Можеше да си спестиш цялото писане към младежа и да му драснеш само това в червено. Явно е, че, скоро, ICEonFIRE ще стане известен като ASSonFIRE. :evil:

@ICEonFIRE
Проблемът е в това, че не слушаш какво те съветват хората тук.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот ico 1 » Вто Апр 21, 2009 7:41 am

@ICEonFIRE,даваш 835лв за колело със задно окачване.Познай къде е грешката! Ако не можеш аз ще ти кажа: На тази рамка не можеш да сложиш по-хубав шок и окачването е на втулки,които се разбиват и скърцат,особено при нашите килограми.Занимава ли ти се с това,защото на веломеханиците не им се занимава, особено защото няма кой знае какъв резултат от смяна на втулките.
За тези пари можеш да си купиш колело с по-добър монтаж и без неработещо задно окачване. Изборът е твой!
Аватар
ico 1

Мнениеот Bolverk » Вто Апр 21, 2009 8:57 am

Здравей,

Пробвал съм това колело. И по-точно вариантът му на Cross. В моемента не помня как се казваше (но изглеждаше малко по-добре цветово). Окачването му (задното) обаче действа половинчато. Работи все пак. Аз съм 75 горе долу килограма обаче ми беше тегаво за въртене. Иначе окомплектовката не е лоша а за тези капли май всичко ти е ясно вече. За тези пари мога да ти кажа какво красиво нещо видях. В магазин "Колелото" видях една HT3 с монтаж на HT1 някаде около тези пари. Това е много добро колело за градски и не само условия.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Апр 21, 2009 11:49 am

Каплите не са толкова слаби. Аз карам с тях вече 2 000, като е имало известно мъчение и не съм ги направил на яйца. 100 кила съм. Леките кривини дойдоха първиите 200/300 км, което отдавам на неправилно натегнати спици и пропуска да ги проверя при покукпата. Каплите също могат да бъдат изправяни. За окчаването не знам дали може или не може да се сменя шока, но собственик на такова колело (един път случайно срещнах такъв) ми каза, че то може да бъде лагерирано, но повече не ми е известо за процеса. Окомплектовката като цяло си е доста на ниво за тези пари. Шиманото с хубави накладки - оригиналните или да кажем куулстоп - по нищо не отсъпва на Би Би 5. Аз съм на мнението, че с куулстоп даже спират по добре, но както и при двете спирачки е необходима финна настройка.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот emil_a626 » Вто Апр 21, 2009 12:09 pm

Един приятел има същото колело само вилката е сънтар аксон (по-добра) и като цяло колелото не е по мой вкус , ходът на задницата е доста малък и неработи добре.Като плюс бих казал , че има локаут.Спирачките не са особено добри даже хич не са спират (по-слабо от моя В-брейк) за каплите немога да дам коментар но не са вдъхват особено доверие и все пак е по-добро от ДРАГ Ф4 но щом ще го караш в града си вземи колело с твърда рамка.
Успех
Аватар
emil_a626

Рейтинг: 1225

Мнениеот ICEonFIRE » Вто Апр 21, 2009 7:14 pm

А някой има ли инфорамция за производството на марката в България,щото сайта им не е ъпдейтван от 2007-ма.Има ли нови модели и т.н.А иначе мисля че колело със задно окачване за 830 лв. в начален клас колела си е доста добра цена.Имайки предвид,че в момента карам колело с двойно окачване за 400 лв.Колкото до спирачките не ме притесняват имам един авид бб5,а и пак казвам склонен съм на ъпгрейди.А иначе защо мислиш,че окачването няма с какво по добро да го замениш,в момента съм с 125 мм шок и пак има в магазина на байкцентър такъф,а този доколкото виждам е 165мм,като на ДрагФЧМ.Иначе дори и да ми се иска как може да е по-добро от драг ф4м,като драга е с 65 лева по скъп.
П.П-днес видях Ралей Непал,който е същия,но без задно окачване за 690лв.-демек задното на тфа колело струва-140лв.И колелцето ми напраи добро впечатление,дори каплите са супер красиви,а човека ми каза че просто са удебелени аз го питах за тях,но ме предопреди,че колело за тези пари не е за есктремни спускания и големи скоци.Извинете ама какво е Локаут?
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот hitar_potter » Вто Апр 21, 2009 9:48 pm

За маалко повече от тия пари, можеш да си купиш страхотен XC велосипед:
http://screambikes.eu/product_info.php? ... cts_id=890
За доста по-малко от тия пари, можеш да си купиш много приличен твърдак за в града (пак става за XC, само дето е по-тежък)
http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=534

Аз бих избрал твърдаците. Номада е търпим, ама защо тия 24 спици... :(

Оп, сега изчетох цялата тема.

Еми, пич, какво да ти кажа.. Не винаги е вярно, че меката рамка получава по-малък тормоз заради задният шок. Особено при тези съмнителни рамки, правени в БГ, със съмнителни геометрии и съмнителна издръжливост. До колкото знам, рамките на драг и Рам се правят в Тайван, където качеството на изработка, според мен е по-добро. На спринт май в Пловдив ги правят. Та, идеята ми е, че има и твърдаци, които са доста по-здрави от меките колела. До колкото знам, Zx5 е доста здрава рамка и ако си готов да дадеш толкова пари за велосипед, според мен това е добър избор.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот ICEonFIRE » Вто Апр 21, 2009 11:00 pm

@hitar_potter
Мерси за коментара ти,но все пак едно е търдо за рамката,друго е меко,пък и 140 лева задно окачване,се си мисля,че не е боклук.А и тоя Номад много ме привлича,та зема ли го и аз ще идвам с вас на Турчета,като до лозенска планина :beer: .
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот hitar_potter » Вто Апр 21, 2009 11:06 pm

За турче до Лозенската планина, бих предпочел Аполона... А Zx5 - направо кеф.. А по принцип окачването не е нищо кой знае кво.. Една пружина с лостчета.. Ти си знаеш..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот ICEonFIRE » Сря Апр 22, 2009 4:48 pm

http://www.raleigh-bg.com/catalog/produ ... de1394b23e
Какво ще кажте за този модел,той е абсолютно същия но без задно окачване и не е 835 лв,а 690 лв.Се пак мисля,че с оня шок е по-добре но кажете и за това.
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот Bolverk » Сря Апр 22, 2009 5:01 pm

Ами много неща мога да кажа за модела, но ще изчакам този, които го кара първо да си каже :) Питай Аза той е с такова колело. На първо време мога да ти кажа, че задължително трябва да го порбваш. То е с по-късичка горна тръба и поне на мен не ми харесва, че се стой твърде изправен на колелото. Иначе е прекрасно съобношение цена-компоненти. Единствено някой чуждестранни колела го бият :)
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот Night_Falcon » Сря Апр 22, 2009 5:14 pm

ICEonFIRE написа:http://www.raleigh-bg.com/catalog/product_info.php?cPath=22&products_id=46&osCsid=35092ca74d08f318ce87fade1394b23e
Какво ще кажте за този модел,той е абсолютно същия но без задно окачване и не е 835 лв,а 690 лв.Се пак мисля,че с оня шок е по-добре но кажете и за това.

Тия капли ще станат на осморка за отрицателно време, вилката се луфти супер яко... За тези пари си взимаш едно онтарио про и сменяш вилката с останалите пари :agree:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот ICEonFIRE » Сря Апр 22, 2009 5:22 pm

Night_Falcon написа:
ICEonFIRE написа:http://www.raleigh-bg.com/catalog/product_info.php?cPath=22&products_id=46&osCsid=35092ca74d08f318ce87fade1394b23e

Тия капли ще станат на осморка за отрицателно време, вилката се луфти супер яко... За тези пари си взимаш едно онтарио про и сменяш вилката с останалите пари :agree:

Сигурно обаче вилката е по добра от Zoom 381 ENDURA-с която съм в момента....
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот azsa-bachinito » Сря Апр 22, 2009 5:22 pm

Ми каплите не стават на осморрка, а и на четворка. Да, седи се по-изправен, в което е и чара на колелото. Здрава рамкра, хубави компоненти, по-хубави отколкото на Онтариото (питал сам механицаи за тва). Стойката може да се свали до известна степен, като се сложи кормило с по-ниско издигане и/или се смени лапата с по-дълга -> води до забележима разлика. Самото колело, за мен си е пушка, малко е по-тежко от рамовете, но за това пък цената му е лека. Вилката не се луфти, ако се кара по предназначение. Тежа между 95 и 100 кила. Спирачките си спират, но си трябва настройка и хубави накладки - от оригиналните и нагоре.
Засега тва мога да кажа, ако на някоя велисопедна среща се засечем мога да дам едно кръгче, за да го усетиш. С каплите имам около 2000 км. смесен терен - от асфалт до крос кънтри и леко плъзгане по пътечки.

ПП
Пише се АЗСА :)
Последна промяна azsa-bachinito на Сря Апр 22, 2009 5:31 pm, променена общо 1 път
Аватар
azsa-bachinito

Мнениеот ICEonFIRE » Сря Апр 22, 2009 5:25 pm

azsa-bachinito написа:Ми каплите не стават на осморрка, а и на четворка. Да, седи се по-изправен, в което е и чара на колелото. Здрава рамкра, хубави компоненти, по-хубави отколкото на Онтариото (питал сам механицаи за тва). Стойката може да се свали до известна степен, като се сложи кормило с по-ниско издигане -> води до забележима разлика. Самото колело, за мен си е пушка, малко е по-тежко от рамовете, но за това пък цената му е лека. Вилката не се луфти, ако се кара по предназначение. Тежа между 95 и 100 кила. Спирачките си спират, но си трябва настройка и хубави накладки - от оригиналните и нагоре.
Засега тва мога да кажа, ако на някоя велисопедна среща се засечем мога да дам едно кръгче, за да го усетиш. С каплите имам около 2000 км. смесен терен - от асфалт до крос кънтри и леко плъзгане по пътечки.

ПП
Пише се АЗСА :)

Мерси за полезния коментар Азса,но се разбрах с човека в магазина в Гео Милев да ми даде едно кръгче на твоя модел,и понеже са сходни с Номад,да реша какво да правя,та ако си го зема на следващата среща идвам с вас :beer:
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот azsa-bachinito » Сря Апр 22, 2009 5:31 pm

Да добавя, че колелото все пак си има специфики, характерни само за него, неприсъстващи в повечето БГ модели, и е за почитател и ценители. :). За Номад-а не знам как работи окачването, може ли да се сменя шока и въобще нищо подробно не знам за него (окачването), освен описаните в мой по-горен пост неща. Не знам дали и не внася корекции в геометрията също.
Аватар
azsa-bachinito

Мнениеот ICEonFIRE » Чет Апр 23, 2009 6:26 pm

Мерси азса,всичко което каза за колелото е вярно,енска отидох да го пробвам(непала,понеже нямат Номад,но ако реша ще поръчат),тфа колело е прекрасно,вилката работи невероятно добре и най-важното е супер,мега,страшно леко,дано със задното окачване да не е много по тежко.Продам ли сегашното колело го взимам 100 %,но още се чудя Непал-твърдака или Номад-мекото.
Аватар
ICEonFIRE

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Апр 23, 2009 9:05 pm

Все пак пробвай и др колела, не бързай много с покупката. Най-важното е да не се бърза. Може да намериш някое по-удачно. По-принцип, ако ще има задно окачване се очаква да е по-тежко- все пак кобилици, шок това онова. За това с окачването, тоест за самото окачване, нищо не мога да кажа конкретно. А и пак да отбележа, че Непал-а не е от най-леките твърдаци. Но щом ти харесва :peace:
Аватар
azsa-bachinito

Мнениеот azsa-bachinito » Пон Апр 27, 2009 7:13 pm

Има ли развой по темата?
Аватар
azsa-bachinito

Следваща