Колело на 4 гуми

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колело на 4 гуми

Мнениеот a.m.i.c.a.b.l.e » Съб Авг 01, 2009 4:15 pm

Здравейте,
надявам се да съм уцелил темата, където трябва да си постна въпроса. Искам да си сглобя колело на 4 гуми. Само че не рикша, а ниско колело за 1 човек. Виждал съм едни колела, при които водачът е почти легнал и дефакто педалите са му напред. Нещо подобно си представям, но на 4 гуми. Проблемът е, че грам не разбирам от това и нямам представа как да го направя. Разтърсих се из нета и намерих малко информация, но доста оскъдна. Забелязах, че в този форум пишат хора, които наистина разбират от тези неща. Много ще съм ви благодарен, ако някой намери време да ми обясни в общи линии какви части ми трябват и как мога да го направя. Допълнителен проблем е, че смятам да го товаря с доста тежки и обемни неща и затова трябва да го направя много здраво и стабилно. Благодаря ви предварително за отделеното време.
a.m.i.c.a.b.l.e

Рейтинг: 1200

Re: Колело на 4 гуми

Мнениеот picco » Съб Авг 01, 2009 6:16 pm

Първо ти трябва поне грам техническа мисъл - ако я имаш, с нужните части и инструменти ще се справиш
Аватар
picco

Рейтинг: 1198

Мнениеот a.m.i.c.a.b.l.e » Съб Авг 01, 2009 6:45 pm

Ами техническа мисъл мисля, че имам. Намиране на инструменти също не е проблем, даже мисля и да включа няколко приятели да ми помагат. Обаче ще ми е трудно да го измисля... в смисъл виждал съм само снимки на такива неща и тъй като не съм запознат много много, не знам какво точно ще ми трябва. Плюс това и от марки не разбирам в тази област, така че незнам какви части да ползвам за различните неща. Всякакви насоки биха ми помогнали...
a.m.i.c.a.b.l.e

Мнениеот azzmaster » Нед Авг 02, 2009 6:44 am

Ако питаш за частите,те естествено ще зависят от бюджета ти.Тъй като колелото ти ще има някакво шаси върху което да лежиш/седиш.предполага се че конструкцията ти ще е по тежка от обикновено колело,особено щом искаш да носиш и багажи с него,ще ти трябват леки и здрави части...но едва ли някой ще може да ти предложи конструкция по различна от познатите които си виждал,най добре земи си инсталирай някоя 3 измерна програма и си начертай това което си предствавяш (например аутокад) и след това помисли как ще го реализираш.Ако искаш да направиш нещо наистина добро ще трябва да изпозлваш леки материали като алуминии-това е най достъпното като цена(алуминият има обемна маса 2700 кг на кубик,докато стоманата има 7800),титаният имаше обемна маса около 4400 кг/кубик и е изключително здрав,но е доста по скъп и труден за обработка (топи се при 2000 + градуса,алуминият при 660,4),така че помисли за подходящи алуминиеви тръби/профили ,и се поинтересувай малко от съпромат или просто се консултирай с някой инженер каква дебелина тръби ще ти трябват за да издържат твоето тегло + това на багажа който ще носиш,като трябва да завишиш стойностите поне с 20тина процента за сигурност.Лично аз ако тръгна да си правя нещо подобно ще му сложа някакво окачване и ще вози супер гот.:)Не съм разглеждал подобни колела из нета но сега като повдигна въпроса и на мен ми стана интересно.
За по голяма лекота бих ти препоръчал да го направиш с 3 гуми,не с 4,за по лека и лесна конструкция.
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот sailman » Пон Авг 03, 2009 8:04 am

Като за начало, можеш да погледнеш тук - http://velomobil.nm.ru/
Изобщо, разрови се из руските сайтове, "братята" имат традиции в областта от много години. Преди бая време, а може би и до сега имаха традиционнен сбор на хората занимаващи се с веломобили в гр. Шяуляй (сега се намира в Литва)
Успех!
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот a.m.i.c.a.b.l.e » Сря Авг 05, 2009 1:48 am

Благодаря за отговорите и за сайта. Тъй като смятам да го правя Септември, мисля че тогава ще имам по-конкретни въпроси и ще се радвам на предложения от ваша страна.
a.m.i.c.a.b.l.e

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти