съвет за покупка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

съвет за покупка

Мнениеот pe6kars » Вто Мар 23, 2010 12:17 am

Здравейте,
планувам да си купя велосипед тия дни и реших да обърна внимание и на обявите- втора ръка. Дайте някой съвет, при такава покупка, за какво най-много трябва да се внимава. Какви дефекти да търся? Какви ще намеря почти със сигурност? Кои от тях са незначителни и кои достатъчно сериозни, че да се откажа? И въобще всичко, каквото се сетите. Неможах да намеря такава тема из форума, а информацията ще ми бъде много полезна. :beer:
Аватар
pe6kars

Рейтинг: 1180

Re: съвет за покупка

Мнениеот BRAMBARA » Вто Мар 23, 2010 12:31 am

Колелото до колко пари смяташ да е ? Къде смяташ да го използваш ?
BRAMBARA

Рейтинг: 1014

Мнениеот veskoz » Вто Мар 23, 2010 2:14 am

НЕ купувай:
1. Неподходящ размер
2. Спукана рамка
3. Заварявана рамка
4. Сукана рамка
5. CROSS, Interbike, ULTRA, Reactor, Балкан, Турист, Украйна, Зайка, CHOPPER за 100 лв

Както вече може би ти стана ясно, най-важното е рамката. После е вилката. Ако вилката е счупена - ще паднеш..., а може и да паднеш лошо. Трябва ти и здрава вилка.
Другото нещо което е важно за горе-долу безпроблемното ти возене са главините на колелата. Те се износват. Добиват луфтове и след време може да паднеш лошо. Главините са важни, а подмяната им е свързана с доста работа и подмяна и на други неща около тях (спици и шокаритетки).
Спирачните са много важен компонент в системата "велосипед". Ако има износени, калодки, течове на сп.течност или следи от немърлива профилактика, може да паднеш лошо. Имай в предвид, че и с перфектни спирачки можеш да паднеш лошо.
Венците и веригата са елементи от чието износване можеш да паднеш лошо... много лошо... на рамкатаааа.
Общо взето компромиси можеш да правиш със всички дреболи от сорта на грипове, седалка, жила или поне с тези с които прецениш, че можеш да закупиш и по-късно, но без риск да паднеш лошо.

Тъй като не си се насочил към определен модел или екземпляр, няма как да те насочим по-добре какво да гледаш. Различните велокомпоненти имат различен експоатационен период при различните карачи. Насочи се към нещо по-конкретно примерно RAM HT, Drag Ontario, Sprint Apolon.
Насочи се и към стил на каране.
Мога да обобщя като те посъветвам да ползваш търсачката на форума за примерните велосипеди. Търсачката ще намери много отговори на въпросите ти, ако обаче не ти се чете много, много... може да паднеш лошо. ;)

Успех с избора. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potar » Вто Мар 23, 2010 4:08 am

:offtopic:
абе, веско, с тва лошо падане... ше откажеш момчето от спорта още преди да е почнал бе. :rofl: :rofl: :rofl: :bowdown:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот veskoz » Вто Мар 23, 2010 1:39 pm

:offtopic: Аами... просто да стане ясно с кои неща компромиси не бива. ;) Нали знаеш, че няма отказване от туй начинание по принцип. Има само потъване в дебрите! :D :beer:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот pe6kars » Вто Мар 23, 2010 2:45 pm

BRAMBARA написа:Колелото до колко пари смяташ да е ? Къде смяташ да го използваш ?

Оооо..
форума ви го чета. И то много. Повярвайте ми. :D Сигурно сте видели, че съм ново регистриран, но го ровя от близо седмица, ако не и повече.
Иначе аз съм 183см, 75кг. Велосипеда ще го ползвам главно за предвижване в София, въпреки че сигурно ще ме досърби да се кача нанякъде, ако имам възможност. :hbang: Бюджетът ми е ограничен до 400лв твърдо (като част от парите съм ги взел назаем). А за момента съм хвърлил око на Drag- Grizzly, ако неизпадне някоя добра оферта втора ръка. Поради което пуснах темата... :beer: :thanks:
Аватар
pe6kars

Мнениеот kvelikov » Вто Мар 23, 2010 3:47 pm

Не пише от кой град си, но за да не паднеш лошо ( :D ), ако си харесаш нещо, уговори се с някой
френд или срещу скромно заплащане с някой вело-майстор да му хвърли едно-две очи преди да платиш...
Само от Форума трудно ще придобиеш всички знания за правилен избор... :dontknow:

А както стана ясно - важното е да не паднеш лошо... :agree:
:beer:

П.С.
Щом имаш толкова пари, не купувай нищо под 350-400!!!
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот PowerSlide » Сря Мар 24, 2010 10:18 am

pe6kars написа:Оооо..
форума ви го чета. И то много. Повярвайте ми... Бюджетът ми е ограничен до 400лв твърдо ... А за момента съм хвърлил око на Drag- Grizzly, ако неизпадне някоя добра оферта втора ръка. Поради което пуснах темата... :beer: :thanks:

Ама много лъжеш!!! Изобщо не си чел форума, иначе щеше да знаеш, че най-читавото ново колело в момента за тези пари е Спринт Аполон !!!
В сайта на SPR също пише, че ако закупиш аполон през 2010та ти правят 30% отстъпка за каска KED (което за мен не е никак малко).
НЕ ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ ЧЕТЕТЕ ФОРУМА за проблемите, които ви вълнуват! ЛИЧИ СИ ВЕДНАГА !!!
Аватар
PowerSlide

Мнениеот pe6kars » Сря Мар 24, 2010 11:59 pm

PowerSlide написа:
pe6kars написа:Оооо..
форума ви го чета. И то много. Повярвайте ми... Бюджетът ми е ограничен до 400лв твърдо ... А за момента съм хвърлил око на Drag- Grizzly, ако неизпадне някоя добра оферта втора ръка. Поради което пуснах темата... :beer: :thanks:

Ама много лъжеш!!! Изобщо не си чел форума, иначе щеше да знаеш, че най-читавото ново колело в момента за тези пари е Спринт Аполон !!!
В сайта на SPR също пише, че ако закупиш аполон през 2010та ти правят 30% отстъпка за каска KED (което за мен не е никак малко).
НЕ ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ ЧЕТЕТЕ ФОРУМА за проблемите, които ви вълнуват! ЛИЧИ СИ ВЕДНАГА !!!

:offtopic: Това, че несъм го намерил неозначава, че несъм търсил. Затова, ако обичаш, небързай с нарицателните и запази спокойния тон! Ако си се изнервил, ходи навънка, неседи пред PC-то. Иначе благодаря за инфото! :beer: Жив и здрав...
Аватар
pe6kars

Мнениеот PowerSlide » Чет Мар 25, 2010 9:58 pm

pe6kars написа:Това, че несъм го намерил неозначава, че несъм търсил. Затова, ако обичаш, небързай с нарицателните и запази спокойния тон! Ако си се изнервил, ходи навънка, неседи пред PC-то.

:rofl:
Да, точно това означава - не си търсил :nuts: Резултатите в търсачката при търсене на "колело до 400" дават веднага връзка с тема "Колело до 400 лв?" където ясно е написано от ico 1 следното, и нататък супер е лесно да свържеш двете работи - "колело до 400лв" и "спринт аполон". Това че не си успял да се справиш с тази изключително проста задачка вероятно заради придобития мързел и от тарикатлък (що да се мъча с нещо като може да помоля някой друг да го направи) е достатъчен повод да сметна, че не си достоен за отговор на молбата си (съвет за покупка). Това, че прекалено много пиша в тази толкова безсмислена тема, дето съществува заради мързела на автора и, единствено значи че имам прекалено много време за губене :evil:
Последният човек, който може да ми даде съвет къде да ходя и дали да седя пред компа, си ТИ :(!:
ПП: Мерси за благодаря-то :beer:
.
Аватар
PowerSlide

Мнениеот pe6kars » Пет Мар 26, 2010 12:53 am

PowerSlide написа:
pe6kars написа:Това, че несъм го намерил неозначава, че несъм търсил. Затова, ако обичаш, небързай с нарицателните и запази спокойния тон! Ако си се изнервил, ходи навънка, неседи пред PC-то.

:rofl:
Да, точно това означава - не си търсил :nuts: Резултатите в търсачката при търсене на "колело до 400" дават веднага връзка с тема "Колело до 400 лв?" където ясно е написано от ico 1 следното, и нататък супер е лесно да свържеш двете работи - "колело до 400лв" и "спринт аполон". Това че не си успял да се справиш с тази изключително проста задачка вероятно заради придобития мързел и от тарикатлък (що да се мъча с нещо като може да помоля някой друг да го направи) е достатъчен повод да сметна, че не си достоен за отговор на молбата си (съвет за покупка). Това, че прекалено много пиша в тази толкова безсмислена тема, дето съществува заради мързела на автора и, единствено значи че имам прекалено много време за губене :evil:
Последният човек, който може да ми даде съвет къде да ходя и дали да седя пред компа, си ТИ :(!:
ПП: Мерси за благодаря-то :beer:
.

Баце, замисъла на тази тема беше, не какво НОВО колело мога да си купя до 400лв, а някой да даде съвет по какво да разпозная тотално неструващ байк- втора ръка (благодаря на kvelikov). Фактът, че човек с изобилие от време за губене (като теб), не е успял да осъзнае това простичко нещо, говори много за умствения ти капацитет. Честно казано се очудвам, че ТИ знаеш как да ползваш търсачката. ;) Ходи къде знаеш, или си гнии у вас, не ми пука. Само спри с безсмислените ти и глупави коментари, защото освен че досаждаш, също така утежняваш намирането на полезна информация във форума.
Аватар
pe6kars

Мнениеот Admin » Пет Мар 26, 2010 9:24 am

Хайде, достатъчно с тия реплики, че иначе ще заключа темата.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти