Първи велосипед за начинаеща дама :)

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Първи велосипед за начинаеща дама :)

Мнениеот moonlight » Пон Юни 07, 2010 10:46 am

Здравейте

Не мога да карам колело, но имам желание да се науча и да започна да карам редовно:) Кой знае, може и да се зарибя доста по този спорт :)
За момента не разбирам нищо от велосипеди, за това бих искала да ви помоля за съвет и насока какво да бъде първото ми колело.

Висока съм 1.62 см, тежа 45 кг. Мерих и разстоянието до чатала - 79 см.
Ще карам колелото предимно в градски условия (София), но ще е хубаво в бъдеще да мога да го ползвам и извън града, по някой друг черен път или лесна пътечка. Едва ли ще правя нещо особено екстремно. Би било добре да не падам много често, ако има някакъв начин хахахах :)
Целя се в макс бюджет около 400 и нещо лв ... трябва да се вместя под 500 като прибавим каската, светлини, евентуално ръкавици и др. необходими аксесоари.

Sprint Apolon (който както разбрах е много добро колело за 400 лв) май ще ми е голям, казаха ми, че се предлага само с 21 инчова рамка.
Други варианти, за които разбрах, са Drag - Devil (в сайта им го дават като детско колело?), Hacker, Grizzly, One. Какво можете да ми кажете за всеки от тях?

Ако имате някакви други предложения, моля споделете.
Нямам кого да помоля за съвет, така че ще купя каквото вие ми кажете :)
Благодаря :)
Аватар
moonlight

Рейтинг: 1425

Re: Първи велосипед за начинаеща дама :)

Мнениеот bio » Пон Юни 07, 2010 11:18 am

искренно те съветвам да не прибързваш с покупката на велосипед ... както сама си казала "може и да се зарибя", а кво става ако не се зарибиш ... 500 лв. на коша ?!?
намери/потърси колело от приятел/ка да покараш малко, да се понаучиш ... пък тогава се хвърляй да купуваш ново колело. 1-2 месеца ... виж как е, и чак тогава тръгвай да "купуваш".

относно размера на рамката може да погледнеш ТУК вземи си рамка 17''

бих ти препоръчал Ferrini R3 440mm или Драг Ontario Pro WDC 16'' ... задължително правиш 2-3 пробни кръгчета с всеки от велосипедите, които смяташ да закупиш ... и при най-малко съмнение питаш продавача. ако колелото не ти е удобно ... и те дразни няма смисъл да го купуваш и да се мъчиш.
не бързай да си купуваш светлини ... каската и ръкавиците са задължителни обаче (макар че може да минеш и без тях). това е около 100-на лева ... в зависимост от марката и качеството.
желая ти успех и бързо научаване :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот moonlight » Пон Юни 07, 2010 12:04 pm

Мерси bio

Нямам от кого да взема колело, на което да се уча да карам. Не искам да си купувам най-евтиното колело от някой супермаркет и после като сдаде багажа да трябва да давам още пари за ново.
Имам много сериозно желание и намерение, за това и съм се решила на такава инвестиция. А ако по някаква причина нещата не се получат, просто ще продам колелото като втора ръка.
Аватар
moonlight

Мнениеот bio » Пон Юни 07, 2010 12:47 pm

ами moonlight чуй тук и други мнения, защото знаеш какво е казал мечо Пух .... ако аз имах 400лв бих взел Ferrini R3 естественно след проба ... не съм от най-големите фенове на Drag, но може да пробваш и някои от техните велосипеди. RAM са в друго ценово измерение, освен ако не попаднеш останал от зимното намаление HT1 с Tora 302 и минус 20% ... тогава без да мислиш много грабвай .. една 16'' или 18'' ... ти трябва да си прецениш обаче размера на рамката :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот thunderl » Пон Юни 07, 2010 4:58 pm

На моята приятелка за начален велосипед (тя беше карала малко преди това) и взехме Leader Wild Cat с шимано окомплектовка... 180-190 лв беше преди 1 месец.

Колелото, ми го препоръча човек със сервиз, магазин и много добро име в бранша, който разбира какво продава и знае, кое е най-доброто като цена/качество във всеки един момент. След първите 200 км отзивите са добри. Със стоманена рамка е, 15 кг тежи, единствено не съм фен на shift-ерите, че са от тия които се въртят, но мисля, че като за начално колело и като съотношение цена/качество е доста добро и не е нещо скъпо, за което ще се ядосваш, ако паднеш не дай си Боже един-два пъти. Аз поне, бих тръгнал да се уча на нещо такова. След което просто ще взема друго, след година - две, ако реша, че има смисъл. Не на последно място колелото има много готина визия и в интерес на истината доста го заглеждат хората като караме... сигурно защото е перлено-бяло прави впечатление, не знам :)

Тука тия с Лидерите, ги приемат като еретици, ама тая година хората имат няколко прилични модела и бият конкуренцията в цените :)

Гризли-то на Драг също го препоръчват около тези пари.

Иначе аз карам Drag Grand Canyon, мъжката версия, който е добър хибриден велосипед - супер удобен е за в София, става за леко крос-кънтри. Има го и в дамски вариант но цената е към 500 лв - дамската не съм я карал (само предполагам) и не знам как е, но мъжката е най-удобното колело на което съм се качвал. Друг вариант за качествено колело ти е Ferrini R3 за около 450 лв, който е заместника с италианска рамка на супер-успешния Спринт Аполон.

Ами, споделих опит - освен да ти пожелая успех в намирането на твоето колело и в новото хоби :) И слагай каска щом ще се учиш! :)
thunderl

Рейтинг: 1180

Мнениеот ico 1 » Пон Юни 07, 2010 6:37 pm

@ moonlight, здравей и добре дошла във форума!
Моето мнение е, че щом ще се учиш да караш, колелото трябва да е по-нисичко - 16" примерно.
Трябва да можеш да се подпираш с крака, като си седнала на седалката.
Насочи се към колело с алуминиева рамка без пружина (някои я наричат амортисьор).
По-конкретно - "драг гризли". Още по-конкретно - бял "драг гризли". Жена ми все за такова ме врънка.:D

П.П. "спринт аполон" е идеалния вариант за тези пари, но няма малки размери.
Аватар
ico 1

Мнениеот Bolverk » Пон Юни 07, 2010 7:44 pm

Здравей на теб,

Първо поздравления, че първо питаш после вземаш. Надявам се и да можем да ти помогнем по най-добрият начин.
Второ поздравления, за добрият избор на бюджет. В този ценови сегмент в момента се намират най-големият избор от бюджетни колела.
Трето този път няма да поздравявам а ще наблегна на гореспоменатият избор.
- в търговската мрежа в момента за жалост Спринт са пуснали само 21 инчова рамка, което напълно го елиминира за твоят ръст.
- в момента във Байкцентъра има Ферини Р3 на 450 лв с рамка размер 44 см или 17 инчова рамка. Това го прави най-удачният ценово велосипед в момента с тези размери.
- също там има и един странен велосипед наречен Mercier Tacticle с дамка рамка, който изглежда добре окомплектован за цената си от 420 лв.
- не ти препоръчвам нито един Драг. Дължи се на ценовата им политика, която направи продаваемите им бюджетни модели не голкова бюджетни. Или с други думи казано след увеличението на цените им от миналият месец без да променят качеството на велосипедите си те не заслужават внимението на хора с ограничен бюджет.

Сега малко и сбито. Ако Гризли е 430 лв и Ферини Р1 е 350 лв. то защо те имат еднаква окомплектовка ? Ферини Р3 е най-доброто към момента на пазара поради наличието на няколко неща; задна главина на шлиц, вилка която не е зуум има 100 ход прави си го почети целият и има заключване, по-леко е от конкурентите си, цялото скорстно движение по него е Шимано Acera а не Търни. За капак има и размер като за теб.

За останалото колегите са прави. Отиваш на място. Пробваш и ако тове не е колелото за теб не го вземаш.

Поздрави.

bio написа:опааа ... обаче всички пропускаме факта, че дамата НЕМОЖЕ да кара колело, ще трябва да пробва на място :> стана ми малко смешно ... простете за офтопика :>

Хехехе абсолютно си прав големи сме балами.
Последна промяна Bolverk на Пон Юни 07, 2010 7:56 pm, променена общо 1 път
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот bio » Пон Юни 07, 2010 7:53 pm

опааа ... обаче всички пропускаме факта, че дамата НЕМОЖЕ да кара колело, ще трябва да пробва на място :> стана ми малко смешно ... простете за офтопика :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 07, 2010 7:56 pm

сигурно не се е качвала от малка и за това казва, че не може
то това не се забравя, също като едно друго :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот icebobo » Пон Юни 07, 2010 8:18 pm

Здравеи,на моята съпруга взехме наскоро FERRINI R3.Да ти кажа че е красиво колело,и дамите първо харесват най красивото на цвят,а не най добре обурудвано. :D Седалката нещо не и допадна но това се сменя винаги,иначе колелото е супер.Аз го покарах малко,много леко върви.Това че още на първия преход спука на три места предната гума и че навръщане аз тиках а жената караше моето.....няма да се спирам. :banghead:
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Мнениеот ico 1 » Пон Юни 07, 2010 8:59 pm

Е, добре де "ferrini". :D Вярно, че "драг" се надцениха малко, бях го пропуснал тоя факт. "Гризли" беше 350 лв до преди седмица-две и си струваше, ама сега с тази цена не е конкурентен нещо. :dontknow:
Аватар
ico 1

Мнениеот moonlight » Вто Юни 08, 2010 4:26 pm

Мерси много сладури, да се похваля, че вече съм горд собственик на Ferrini R3 440mm :beer:
Аватар
moonlight

Мнениеот bio » Вто Юни 08, 2010 4:37 pm

ще се хвалиш като се научиш да караш :>
честито ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот balbuk4o » Вто Юни 08, 2010 4:44 pm

Честито и от мен. И да не падаш многол :eyebrow: :eyebrow:
Нагоре с лифт, надоло с дрифт.
Аватар
balbuk4o

Рейтинг: 1100

Мнениеот icebobo » Вто Юни 08, 2010 6:09 pm

И да кажеш обива ли седалката на Д-то? :D
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Мнениеот mors » Вто Юни 08, 2010 6:32 pm

...и да не го оставяш без надзор в града. :agree:
Velosiped ist Krieg
http://egopolitico.org/
Аватар
mors

Рейтинг: 1213

Мнениеот Ozzie » Вто Юни 08, 2010 7:43 pm

и да те видим в тази тема
:thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 09, 2010 8:57 pm

moonlight написа:Мерси много сладури, да се похваля, че вече съм горд собственик на Ferrini R3 440mm :beer:

Малко късно виждам темата, но искам да те поздравя за изключително мъдрото закупуване на велосипед - във всичките му аспекти :)
Пожелавам ти да се „зарибиш“ и да заобичаш планинското колоездене, както и много километри с твоята дружка. Искам от името на „Нашата група“ да те поканя някое от каранията за начинаещи - на 12 юни предстои едно такова каране и можеш да се чувстваш поканена :). Инфо за каранията ни има из секция „мероприятия“.

Пожелавам ти много здраве! :agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот marsa » Сря Юни 09, 2010 10:28 pm

Ай честито и да сложиш сликове :evil:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот moonlight » Пон Юни 14, 2010 2:06 pm

Айде време е за малко ъпдейт :lol:

Хора, нещата вървят що годе добре! :eyebrow: Подкарах бяло-червения мустанг и сега го опитомявам :D Всеки ден почти връткам сутрин и вечер, като е по-хладничко. Карам в пълно бойно снаряжение, с челадинка, протектори на краката и ръцете, ръкавици (детски, понеже никои от другите не ми станаха). Налакътниците също са ми големи, ама ги закрепям, нямаше S размер изобщо (нямало байкъри с толкова малки ръце :lol: ). Минувачите ме гледат странно, ама дреме ми. Насиних се бая по задната част на краката, където нямам протектори, понеже съм кекава и редовно се праскам в педалите и се препъвам в самия байк, даже успях да се закача и на веригата лекичко. :lol: Седалката ми ръби доста, ама кво да се прави. За сега няма да я сменям.

Крепя се сравнително добре в права линия и по завоите, обаче по неасфалтираните пътечки виждам зор. Шубе ме е още да се изправям на педалите и се одрусвам стабилно по неравностите, дупките, бабуните и тн. Бордюрите тепърва ще ги тренирам.

Тва е за сега, ще пиша пак като има по-голям напредък :popcorn: :D :wavey:
Аватар
moonlight

Мнениеот bio » Пон Юни 14, 2010 2:42 pm

ами странно ще те гледат сигурно приличаш на рицар !!!
за другото спокойно ... и аз имам множество белези от педали и предни венци ...
разгледай това и други подобни. и не прилагай натиск върху кормилото, ръцете не трябва да са стегнати. само ще те заболят така. те трябват да внасят корекции при промяна на посоката от желаната. тялото има съществено влияние върху положението/посоката на велосипеда и също върху баланса. опитай се да бъдеш едно цяло с велосипеда, не да го изнасилваш.
желая ти успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот t.kyosev » Пон Юни 14, 2010 3:14 pm

Не съм сигурен с какви педали идва феринито, но ако предположението ми е вярно са едни, които наистина биха ти направили доста белези. Ако си с подобни, най-добре ги смени с други.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот hitar_potter » Вто Юни 15, 2010 7:59 am

за налакътниците - пробвай да пристягаш каишите на кръст, т.е. не всеки каиш да влиза към дупката с/у него, а да влезе в дупката с/у другия каиш. така ще можеш да ги стегнеш повече. Даже моите налакътници по дизайн са правени да се ползват така.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Falcor » Съб Юли 03, 2010 10:13 am

Значи, ако някой пъпчив ви пита същия въпрос забелязвам как му се дават съвети да прочете това онова, поскарвате му се :roll2: Ако обаче в заглавието пише "начинаеща дама" всички ставате много отзивчиви :eyebrow: Сега очаквам дребните да почнат да се представят за дами, за да не ги хулят :evil: . Съгласен съм да отнеса и един минус за тоя :offtopic: , ама не се сдържах :D
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 03, 2010 10:39 am

Falcor написа:Сега очаквам дребните да почнат да се представят за дами, за да не ги хулят :evil:

за един такъв случай си спомням... :emlaugh:
всичко опира до това как е поставен въпроса, не само до пол ;)
Аватар
Ozzie

Мнениеот PtD » Съб Юли 03, 2010 1:36 pm

Ааа, тъкмо и аз забелязах същото, като Falcor. Aма какво да се прави, хормоните врят :evil:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот gabonka » Съб Мар 19, 2011 2:00 pm

Здравейте!
Съвсем нова съм във форума и не зная дали е правилно продължаването на теми, по които не е коментирано от толкова отдавна, но тази тема абсолютно отговаря на това, което и аз бих искала да запитам. Моят случай е същия като на дамата, започнала темата и затова се реших да постна тук :)
Другата седмица искам да си купя Велосипеда :) Но все още не зная какъв да бъде той...ще карам предимно в града, като планирам и плахи опити за каране по леки планински пътечки и неравности.
Засега в моя бюджетен диапазон и според "изискванията" ми ми предложиха Drag Hoop или Drag Grizzly, но след като изчетох темата се позамислих и за този Ferrini R3, само че той ми идва малко по-скъпичък (499 лв). Видях, че има Ferrini R1, който е по-евтин, но не мога да разбера с какво той е по-лош от R3, тъй като абсолютно нищо не разбирам...
Дали някой от вас би искал да ми помогне за избора на така желания велосипед :)
Благодаря ви!
gabonka

Рейтинг: 1230

Мнениеот massada » Съб Мар 19, 2011 7:26 pm

добре си се насочила към ферринитата.на първо време Ferrini R1 е отлично решение-разлики с R3 има в курбелите,вилката,и задния дерайльор,но не е нещо непоправимо ,спокойно си го купи и ако се зарибиш по спорта R1 позволява упгреид и може да му сложиш доста по добри част.но като първи велосипед е отличен :beer: друго което е важно гледай велосипеда да е твоя размер като го купуваш .успех :agree:
massada

Рейтинг: 995

Мнениеот bio » Нед Мар 20, 2011 8:19 am

Ferrini R1 има един сериозен недостатък според мен, ухото не се сменя ...
Cross пак изкачат с някаква промоция ... но най-малкият размер е 17'' незнам дали ще е подходящ за твоя ръст ...
Разгледай и новата линия на Драг има и цени в статията.
желая ти успех ... и както каза massada РАЗМЕРА ИМА ЗНАЧЕНИЕ !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот 5roff » Нед Мар 20, 2011 11:13 am

bio написа:Ferrini R1 има един сериозен недостатък според мен, ухото не се сменя ...

Ще си позволя да допълня bio с цел пояснение към дамата. Това ухо, за което говори bio, служи да закрепи дерайльора към рамката. При R1 това ухо не е отделна част, а просто "израстък" от рамката. При някои обстоятелства това ухо може да се изкриви (падане, неправилно съхранение и т.н.). Това води до неправилна работа на дерайльора, а може и до абсолютен отказ. При рамки, като R1, такава повреда е трудна за отремонтиране (понякога невъзможна). При по- качествените рамки (в случая R3) това ухо е отделен елемент*. Ако настъпи някаква повреда то просто се сменя с ново.

Изображение

Забележка: Цветовете на шрифта са съответстващи с тези на снимката за по-добра ориентация.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти