cross paralax с дискови - струва ли си за начинаещ?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

cross paralax с дискови - струва ли си за начинаещ?

Мнениеот svetlini » Пон Апр 25, 2011 9:11 pm

Привет на всички!

Решил съм да си взема планински велосипед и се оглеждам за нещо до 700 лева. Ще ми е първо колело (след детските години :) та много практически опит със съвременните вилки и спирачки нямам :( . Мисля да го ползвам за селски туризъм и може би някои по-лек маршрут на Витоша.
Четох доста по форума и бях решил първо да си взема Cross paralax с V-brake, обаче много слаби ми се видяха скоростите и главините. Ако реша евентуално да ъпгрейдвам след време ще трябва доста инвестиция. Само да спомена, че съм висок 175 см. и тежа 90 кг.
В момента съм се спрял на паралакса, който е с хидравлични дискови спирачки. В момента е напромоция за 689 лв. Скоростите са Аливио, главината е с шлици (въпреки че Шимано М475 не ги хвалят много ), вилката е с локаут (едва ли ще го ползвам :( ) и спирачки - шимано М445. Това е колелото > http://crosscycle.com/promo/paralax2db.html.

Притеснявам се, че ще ми е първо колело, а пък с хидравлични дискови спирачки. Честно казано предпочитаh с V-brake, защото ми се виждат по-лесни за обслужване от начинаещ. От друга страна пък, ако се качвам по-често на Витоша диска ще ми е от полза.

Та има ли смисъл начинаещ да почва с хидравлични дискови спирачки? Не са ли прекалено "advanced" за хора като мен?
svetlini

Рейтинг: 1200

Re: cross paralax с дискови - струва ли си за начинаещ?

Мнениеот the_biker98 » Пон Апр 25, 2011 10:10 pm

Drag Ontario Pro което е с V-Brake и е на цена 595 лева.
Ето линк: http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... o-pro.html

или

Ram ht.1 с опция да поръчаш колелото с рамка ht.3 без оскъпяване.
Ето линк: http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=318
Don't worry, be happy!
Аватар
the_biker98

Мнениеот svetlini » Пон Апр 25, 2011 11:30 pm

Благодаря за линкове. Доста почетох преди да пиша и съм наясно горе долу какво може да се намери до 700 лева. Най ме кефи новото ZX6 Pro ама е двойно като цена.

Иначе моят въпрос беше по-скоро до колко е удачно да почна с хидравлика и до колко се изисква поддръжка на тези дискови спирачки. Ще се налага ли често да се обезвъздушават. Ако горе в планината им влезе въздух или изтече спирачната течност има ли какво да се направи на място или трябва да нося колелото на гръб до сервиза..
Въобще създават ли повече грижи от другите. Това е което се опитвам да разбера..
svetlini

Мнениеот obelix » Вто Апр 26, 2011 11:08 am

Взимай дисковата хидравликата без изобщо да се замисляш. Нормалната поддръжка се свежда до смяна на накладките когато се наложи и на маслото пак когато се наложи (Ако спирачката започне твърде лесно и бързо да втвърдява на лостчето значи маслото е за смяна. С кротко туристическо каране може да минат години до този момент.) По-сериозни проблеми като изтичане на масло/гълтане на въздух идват от големи студове, прегряване (при скорости надолу) - все ситуации при които с V-brake си загинал. Отделно имай предвид, че V-brake много бързо спира да работи в по-влажни условия. Изобщо няма място за колебание. :agree:
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот svetlini » Вто Апр 26, 2011 10:46 pm

Благодаря obelix!
Това ме интересуваше. Остава да ида до магазина в Младост да видя как ще ми пасне L размера и да купувам :)
svetlini

Мнениеот cnapku » Вто Апр 26, 2011 11:02 pm

http://crosscycle.com/promo/ridge.html

Това защо го пропускаш ? Аз към него съм се насочил :idea: Точно в Младост ми казаха, че това е най-добрият вариант като цена и качесвто в момента. Дали да им вярвам? :crazy:
cnapku

Мнениеот svetlini » Сря Апр 27, 2011 12:50 am

Прави са предполагам. За 20 лева отгоре получаваш вилка XCR вместо XCM. Останалите компоненти изглеждат еднакви. И аз мисля че като цена/качество Ridge е по-добра оферта.
Чесно казано, може и малко смешно да звучи, но не ми харесва рамката на Ridg-a. Може би като го видя на живо и да ми хареса, така че го изключвам като вариант.
Благодаря за забележката и успех в избора :agree:
svetlini

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти