Надграждане на Shockblaze R3

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Надграждане на Shockblaze R3

Мнениеот qwerty42 » Пон Юни 06, 2011 2:01 pm

Здравейте!

Горд притежател съм на гореспоменатото колело (Знам, че не е нещо особено, но аз не търся много xD). За тези които не се сещат - viewtopic.php?f=30&t=56041&start=0&hilit=shockblaze - това е колетото, като единствените разлики са, че моите педали са алуминиеви и курбелите ми са от черните на шимано. (и цветовете са други, но това няма никакво значение xD) Ако има нужда и аз ще направя подробни снимки на моето. Както и да е, исках да попитам някой с повече опит, какви са най-слабите компоненти на този модел ии какво ще ми препоръчате да сменя, като моля да не се изхвърляте с части за 500 лева, колелото ми струва 400 ;P
Карам го предимно градско, рядко крос-кънтри, но към този стил съм се насочил, и слаб DH от рода на спускане по пловдивските тепета. Все пак мини DH състезания се провеждат там :D Около 182 съм, 65 кила (малко хърба, ама кво да правиш ;D), но това едва ли има значение, след като вече съм си купил колелото. Не искам да го сменям.
Аз съм се ориентирал за сега към нови външни гуми, задна дискова от рода на BB5 (но не знам дали каплите са подходящи за дискови, пък и въобще струва ли си само да го правя по-тежко с дискова?) ии по-хубава вилка след време, ноо когато имам повече пари.
Съжалявам, ако на повечето от вас темата се стори глупава, ноо съм нов в планинското колоездене и все още се образовам. Благодаря предварително, ако някой се заеме да отговаря на моите дерзания :D Поздрави и безаварийно каране на всички съфорумници! (:
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Re: Надграждане на Shockblaze R3

Мнениеот Antares » Пон Юни 06, 2011 2:19 pm

qwerty42 написа:Както и да е, исках да попитам някой с повече опит, какви са най-слабите компоненти на този модел ии какво ще ми препоръчате да сменя
Никой от хората с повече опит няма да си ти. Имам предвид следното - всеки от нас си има свои предпочитания, някои наблягат на едно, други - на друго. Най-добре е сам да прецениш кое не ти харесва в колелото и да започнеш да сменяш. А това го разбираш с каране.
qwerty42 написа:задна дискова от рода на BB5 (но не знам дали каплите са подходящи за дискови, пък и въобще струва ли си само да го правя по-тежко с дискова?)
Ако искаш повече спирачна сила - смени предната спирачка. Спира се с предна спирачка. Ако не си се научил да спираш с предна спирачка - нямаш нужда от нови спирачки. За да минеш от v-brake на дискови спирачки трябва да смениш главината, което означава и пренаплитане на каплата, може и да се наложи смяна на спиците. Или направо нова капла, зависи кое излезне по-изгодно.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Re: Надграждане на Shockblaze R3

Мнениеот qwerty42 » Пон Юни 06, 2011 2:35 pm

Мм не се изразих правилно. Имах предвид първо задна дискова, а после и предна. Първо задна, защото вече имах малко ядове с луфтове по вилката и исках първо нея да сменя и тогава повече спирателна сила. Аз и сега използвам повече задна, отколкото предна спирачка, дори и да не е правилно, но луфта не се премахна напълно ии при по висока скорост се получават вибрации при спиране с нея. Но затова питах, при такива килограми и такъв тип каране, има ли нужда въобще от диск? За сега съм си доволен от спирането, единствено нови накладки ще взема, че в дъжда не са от най-добрите моите. Пък вилката и гумите си ги сменям, това са моите лични предпочитания (:

Еdit: луфта на вилката ми го оправяха в сервиза преди няколко дни, аз нищо не съм барал. Но все пак остана минимален, който явно не може да се премахне. Или най-добре да се върна в сервиза и пак да питам? ;D Все пак още е в гаранция ;p
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти