Рилски Езера - с. Пастра

В този форум публикувайте теми от следните видове:
1) Връзки и коментари за видеоматериали (клипове, пълнометражни филми и т.н.), свързани с колоезденето.
2) Теми, в които основната идея е да се пускат снимки с някаква определена тематика.
3) Теми, в които хората показват новите си велосипеди и компоненти, получават поздравления за тях и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 700 / 5

Рилски Езера - с. Пастра

Мнениеот Vinbg » Вто Юни 16, 2009 1:15 pm

Здравейте на всички. Няма как да не се похваля за преходчето, което направихме през изминалия weekend, а именно от х. Пионерска с лифт до х. Рилски Езера - х. Иван Вазов - Винчето - с. Пастра - гр. Рила.
А ето и цялата историйка :) :

Седя си аз във Вторник вечерта на PC-то в нас и ми се обади Кико с предложение да ходим Събота и Неделя в Рила и да караме. Аз разбира се се навих веднага и започнах с приготовленията.
В Събота сутринта тръгнахме от Александър Невски в 8 часа (поне тогава ни беше срещата), но се забавихме и отпрашихме за гр. Дупница с колите (от където трябваше да вземем още народ). Събрахме се 8 откаченяци с байк-ове и 4-ма пешаци. С колите отидохме до х. Пионер и от там нагоре с лифт:
Изображение

Изображение

Отидохме до х. Рилски Езера, която е на някъде 2100 метра. Там спахме, пихме, ядохме...абе беше тежка Събота вечер :) ... особено за някои :) (снимки - йок! :) ) ...всъщност има, но нали трябва да се представим в добра светлина :) хехе

В Неделя сутринта, след като всички изтрезняха и се наядоха тръгнахме в посока Бъбрека (едно от седемте езера) като бутахме/влачехме/носехме колелата си. Малко се разпокъсахме, защото едните имаха проблем и се забавиха, а аз постоянно давах зор да се ходи (все пак бях изял 4 Snikers-а :) ). С още 3-ма стигнахме на Бъбрека и там изчакахме дружината. До там пътя в началото беше средно изкачване, а на места дори полегато като в края има около 200 метра спускане към езерото. BTW водата в езерото е страхотна. Кристално чиста и вкусна....не можеше да не я пробвам :) :
Изображение

Изображение

След като се събрахме всички тръгнахме вече по голямото изкачване със сравнително голям наклон по каменисти серпантини. Това още повече ни затрудни, особено хората като мен с тежките колела. След около 20-30 мин изкачване (при положение че се движехме с учудващо бърз темп) стигнахме до езерото Окото (е там си имаше вече лед, а нагоре имаше на места и преспи сняг, който се минаваха доста бавно):
Изображение

След Окото се изкачихме до Сълзата (за съжаление няма снимка, защото забравих да снимам просто). То също беше заледено. След него трябваше да се изкачим до билото, но на половината път имаше една около 50 метра дълга пряспа сняг, по която трябваше да се премине напреко, а няколко метра по-надолу наклона ставаше почти отвесен и слизаше към другите езера. Както и да е...бавно си славно издрапахме до Камбаните (намират се на билото) и от там потеглихме към х. Иван Вазов, накъдето беше само и доста добро спускане с готини дропове и преспи сняг.

Стигнахме до х. Иван Вазов (2300м. нд. в.) и там всеки легна където може да почива:
Изображение

Посрещна ни един човечец, на който така и неразбрах името, но ние го наричаме Петкан :) ...все пак е там от началото на зимата и имаше и такъв вид де. Но човека беше супер гостоприемен и веднага ни направи по една пролетна чорба, та после ни спретна и едни мекици. Абе наядохме си се както трябва и решихме да потегляме отново на път. Все пак беше вече 17:30 часа.

От там започна пак едно изкачване, което в началото беше доста приятно, само на места имаше по-стръмни и снежни участъци, а към края стана бетонен/чакълест път, който излизаше на изходната ни точка. Ето и снимка, на около 20 мин преди върха. В далечината се вижда х. Иван Вазов с червено кръгче:
Изображение

След като стигнахме до Винчето (19:45 часа) (това е един изоставен трафопост на билото) започнахме якото спускане по бетонен/чакълест път, като на места пак носехме, защото все още имаше сняг горе. Като намалихме надморската височина си карахме вече само по пътя, който беше доста приятен, със страхотни гледки. Тук там имаше сипеи и свлачища, който аз се опитах да избегна, но на последната преспа и каманаци поднесох и доста сериозно се увартях, но пък много ми помогна това, че съм с броня, наколенници с кори и цял шлем...общо взето нищо не усетих от удара.

До моето пребиване беше и последната пряспа сняг. От там нататък беше само приятно пускане, което беше около 16км + по думите на хората от хижата (нямах батерия за километража, за да засека). Единствено спирахме до долу, за да ни изстинат спирачките. Слънцето се скри, а ние още не бяхме стигнали в селото. Извадихме фарчета и начелници, и успяхме след 10 мин да стигнем до с.Пастра (21:40). От там дойдоха 2 коли да натоварят няколко човека и колелата им, а другите се спуснахме до гр. Рила да пием по 1-2 бири с картофки :). Докъто чакаме да се върнат да ни вземат и нас стана някъде след 00:00 и накрая успяхме да се приберем в София благополучно към 4:15 през нощта :).

Като цяло съм изключително доволен от начинанието ни. Имаше пиене, имаше ядене, яко бутане, влачене, носене, каране, мускулна треска и тн. Има си и рани, то не може без тях, , но поне беше такъв кеф, видяхме толкова красиви гледки, колкото няма никъде другаде. Мога да кажа само "ЕВАЛА" на дружината, че успяхме да качим кочините на такава височина през такъв маршрут, и .... "България е МНОГО МНОГО красива!).
Аватар
Vinbg

Рейтинг: 1221

Re: Рилски Езера - с. Пастра

Мнениеот TheAnimal » Вто Юни 16, 2009 1:32 pm

Е супер сте направили, браво невероятно място е там...Имам няколко въпроса...
1.Каква е цената на лифта за човек и колело?
2. Защо подяволите при положение че сте с тежки колела(предполагам че са ДХ машини) сте драпали толкова много и сте пускали по чакълест път?
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vinbg » Вто Юни 16, 2009 6:51 pm

TheAnimal написа:Е супер сте направили, браво невероятно място е там...Имам няколко въпроса...
1.Каква е цената на лифта за човек и колело?
2. Защо подяволите при положение че сте с тежки колела(предполагам че са ДХ машини) сте драпали толкова много и сте пускали по чакълест път?

1. Цената е 10лв на човек, като не ни таксуваха колелата. Демек...10лв си е! :)
2. Като цяло, плана изобщо не беше да се ходи през х. Иван Вазов, а просто да се качваме с лифта до горе и да направим няколко спускания. Само че на мен ми съобщиха в деня като тръгвахме, че имало план да се мине оттам. Аз не го знаех маршрута и незнаех по какво ще се пускаме. Имаше няколко човека, които са минавали от там, но пеша и ми казаха, че е бетонен/чакълест път чак като бяхме на половината път. Наистина, малко разочарование, защото очаквах по-разчупен маршрут, но все пак пуснаето беше удоволствие, а и имаше много красиви гледки. Но ти си прав, няма нужда от ДХ машини там! :)

Забравих да кажа, че само няколко човека бяхме с по-тежки колела за спускане, докъто другите бяха с байкове от рода на RAM HT и HT2. Малко се прецакахме ние при качването, но поне си направих фитнеса за седмица напред поне! :)
Аватар
Vinbg

Мнениеот Voiso » Сря Юни 17, 2009 9:05 am

АЗ тази експедиция съм я минавал пеша и то не един път и сега в неделя с колелото заминавам с нощувка само че на х.Иван Вазов като преди това ще се кача поне до Додов връх.Дано няма много сняг :bawling:
Изображение
Аx ти Black Metal ,прееееб*х си цигулката ....
Аватар
Voiso

Рейтинг: 1250

Мнениеот Admin » Пон Юни 22, 2009 12:06 pm

Чудесно е, че сте се докоснали до Рила, но без да искам да ви развалям настроението... доста сте се прецакали със спускането. :crap: Не знам как и къде обичате да карате, но от Раздела (седловината между езерата и х. Иван Вазов) тръгва една от най-хубавите пътеки, по които съм карал някога - 13 км истинско удоволствие и технично спускане до Рилския манастир.
Друг вариант (още по-труден) е през Додов връх, и след това между Мраморец и Мальовица по друга пътека към Рилския манастир.
Трети вариант е по Зелени рид към хижа "Вада".
Пътят от Пастра до яз. Калин съм го ползвал само за изкачване и не бих го ползвал за нищо друго.
В сайта има една поредица "Рилски дневници" - не обичам да се хваля, но смея да твърдя, че в тях има доста полезна информация за много от високопланинските пътеки в тази планина и преминаването по тях с колело. Затова препоръчвам на всеки, който смята да покара по високите чукари на Рила, да хвърли един поглед на тези статии. :) Има и още няколко извън тях, които пак са свързани с Рила. Има и теми във форума. Проучвайте нещата предварително, защото от моя гл.т. при този преход тотално сте сбъркали посоката. Бутали сте трудно по пътеките, за да се спуснете по бетонен път... вместо да избутате пътя, за да се спуснете по трудните пътеки. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vinbg » Вто Юни 30, 2009 12:45 pm

Дам, то първоначалната идея беше от Мальовица да се пуснем към Рислки. Само че като отидох там и ми казаха, че са променили маршрута на този ...и аз нищо не можах да направя...бутам :) ко да се прави :). Нищо де, пак беше добро преживяване. Следващия път по-добре! :)
Аватар
Vinbg

Назад към Радост за окото (видео и снимки)