Бюджетна машина

В този форум публикувайте теми от следните видове:
1) Връзки и коментари за видеоматериали (клипове, пълнометражни филми и т.н.), свързани с колоезденето.
2) Теми, в които основната идея е да се пускат снимки с някаква определена тематика.
3) Теми, в които хората показват новите си велосипеди и компоненти, получават поздравления за тях и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 700 / 5

Бюджетна машина

Мнениеот yanevch0 » Нед Апр 21, 2013 5:54 pm

Привет на четящите! В началото на лятото 2012 закупих нов велосипед на който много се кефих, до един момент в който започнах да карам по-сериозно и от там започна смяната на части. За рамката не знам нищо даже не бях чувал за марката но когато купувах велосипеда не разбирах нищо, просто ми хареса външен вид и го купих. Нямам снимки още в началото за да ви го покажа но не беше нещо по-различно от сега.
Дойде ред за смяна на педалите който бяха пластмасови и постоянно ми се изплъзваха в мокро или кално каране. Усещах, че не ми достига спирачна сила и започнах да разглеждам "уж" добри
V-Brake и си харесах Avid Single Digit 5 закупих 2 чифта и когато ги сложих даже със старите глупави лостчета имаше огромна разлика в спирачната сила. След като ударих задния дерайльор в един камък, за да превключа скорости трябваше да го блъскам с крак и си казах няма да е тая, прочетох малко насам натам и Shimano Alivio M410 нещо ми хвана окото, след около 3-4 дни дойде сложих го нагласиха ми го защото все още не мога да се науча. Бреее ми то няма повече тракане, удряне, блъскане направо се родих. Нещо ми скимна и реших да сменя предния декланшьор със по-хубав, не че ми правеше проблеми просто исках да са еднакъв модел със задния. Старите команди Grip Shift не ми харесваха още отначало и им дойде времето за смяна. Издирих отново комбинирани команди и лостчета Shimano Alivio събрах парите и ги сложих. Отново се усещаше, че спирачната сила се увеличава и това много ме радва. След това доста време не съм пипал нищо по колелото само карах, обаче тая зима започнах да научавам за предимствата на дисковите спирачки пред V-Brake и се замислих за смяна, но се оказа, че не е само да ги купя и сложа ами трябва смяна на главини с такива който има място за монтиране на диск, общо взето си викам пак разходи. Взех 20лв и си харесах една най-обикновена предна главина за диск. Разплетох предната капла от старото ми колело за да не копувам нова шина ползвах старата която засега се оказа доста корава. Научих се да наплитам и центровам капла. Много хора ми викат недей се занимава дай го на майстор ще си прецакаш шината обаче аз не ги послушах и постъпих добре (спестих 15лв и добих малко опит в наплитането :D ). Стига толкова, четене хайде и да ви го покажа. Има още доста неща за подобряване като засега приоритет ми е да сменя задната главина с такава на шлици и да сложа ставащи дискови спирачки.

Така катеря вилката е спусната максимално и прави 75мм ход, а седалката вдигната :smokin:
Изображение

Така се спускам вилката е вдигната до 120мм, а седалката спусната за да имам място за маневриране.
Изображение

Малко по разчупена...
Изображение

Много важен елемент от рамката. Пази от уроки, придава здравина на долната тръба и му се кефят лапетата. :D
Изображение

Спирачките спасили ме в много ситуации.
Изображение

Ето го и задния делайрьор.
Изображение

Чак и кучето се радва :rofl:
Изображение

Малко трябва да си ходят.
Изображение

Вилката която когато стане студено не я ли напръскам със силиконов спрей се вдървява, иначе само малко да я напече слънцето и става уникално мека за класа си.
Изображение

Че даже и си прави целия ход и малко отгоре след като махнах една гумичка вътре.
Изображение

Предната главина на която се оказа добричка за парите си и въпреки блъскането не отвори луфт.
Изображение

Ииии накрая гумите който само чакам да се изхабят хубаво и да сменям иначе за цената си от 9,50лв бройката биват :D :agree:
Изображение

Приемам всякакви обиди, псувни, критики, освирквания и ако може някой добра дума за окуражаване. Предстои да се сменят части по колелото и каквото съм направил ще го поствам тук.
Аватар
yanevch0

Рейтинг: 1200

Re: Бюджетна машина

Мнениеот boroborovski » Нед Апр 21, 2013 6:40 pm

Ами изглежда добре като за начало но според мен ще се родиш ако смениш кормилото и лапата .
пс иначе xc ли караш? :beer:
Карам ц1 и пак съм по бърз :P
boroborovski

Рейтинг: 897

Мнениеот yanevch0 » Нед Апр 21, 2013 6:51 pm

Кормилото е 680мм лапата е 120мм и ми е достатъчна една по-къса лапа. Иначе да XC.
Аватар
yanevch0

Мнениеот emoonthemove » Пон Апр 22, 2013 9:41 pm

Супер, чудничко е колелото :liplick:
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Мнениеот yanevch0 » Сря Юни 05, 2013 4:19 pm

Байка се сдоби с главина и венец :liplick: . В най-скоро време ще взема нужния размер спици и като наплета каплата ще я снимам за едно показно.
Изображение

Изображение

Калкулатора за спици който използвах е:този
Мога да го препоръчам заради много доброто обяснение на всичко как се измерва :)
Аватар
yanevch0

Мнениеот yanevch0 » Сря Юли 10, 2013 9:43 pm

Завръщам се с нови части и нов ентусиазум :eyebrow:
По-къса лапа с по-голямо издигане, наплетена задна капла, нови брони и жила на спирачките, нова предна спирачка и така... :D
Изображение

Изображение

Това е засега, ако подменя нещо по пътя ще ви уведомя :D
Аватар
yanevch0

Мнениеот niki4040 » Чет Юли 11, 2013 7:23 pm

Със здраве и безаварийно !
Продавам обтегач Shimano SLX за 9 скорости: viewtopic.php?f=19&t=161923
niki4040

Рейтинг: 1139

Мнениеот animal_ » Пет Юли 12, 2013 5:54 pm

Машина? Братле нещо си объркал термина това си Съвсем нормален велосипед за лек хц и градско каране,но иначе честито важното е на теб да ти харесва. :agree:
Black Hawk Rider
GSM:0899244978 Търсете ме по всяко време.
animal_

Рейтинг: 910

Мнениеот VaskoM » Съб Юли 13, 2013 2:49 pm

animal_ написа:Машина? Братле нещо си объркал термина това си Съвсем нормален велосипед за лек хц и градско каране,но иначе честито важното е на теб да ти харесва. :agree:

Дефинирай леко XC, щото такъв велосипед издържа на доста блъскане, че подобен съм вадил и от два метра тиня при едно пребиване.

Към автора на темата. Мен пък ми харесва рамката ти, колко тежи и как се държи на пътя?
VaskoM

Мнениеот Bergen » Съб Юли 13, 2013 4:13 pm

Продължавай все така и ще постигнеш голям напредък!;)
Аз Обичам Байка Си!
Bergen

Мнениеот yanevch0 » Нед Юли 21, 2013 6:08 pm

Със това колело съм правил дроп от 1.75м точно колкото мен както искаш го мисли. Колко пъти съм правил бахти човките, че ако не е била каската... :banghead: Тежа 82 килограма. Не може да ми кажеш, че това е за градско каране. Като имаш по-добро колело карай си го.

@ VaskoM Човек не знам колко тежи рамката защото я взех направо с вилката, но не е от най-леките за държание на пътя на мен ми е супер в момента и не искам смяна на размера. Когато сваля седалката имам мнооого място за маневри, а при вдигане ми е супер удобна за въртене. :smokin:
Аватар
yanevch0

Мнениеот yanevch0 » Вто Авг 06, 2013 11:54 pm

UPGRADE- :^:
Нови предали, грипове, накладки на спирачката, жило за задния дерайльор, две гуми Schwalbe Fat Albert 2.25 отпред и Schwalbe Albert 2.25 за задна.
Изображение

Изображение

С новата задна гума на всякакъв терен, само на кал не съм пробвал никога не ми е занасяла на катерене и спускане, а съм катерил по-стръмни едни такива опесъчени скали, дори и в дълбок пясък пак си въртя и заминавам без да слизам да бутам. Мога да я препоръчам. :beer:
Сега теглото на колелото е 14.1 кг което за мен е добре :D
Аватар
yanevch0

Мнениеот yanevch0 » Вто Сеп 03, 2013 11:23 pm

Днес направихме една фотосесия на колелото с новите педали, на снимките в горния пост съм ги отбелязал, но на снимките ги няма. Усещам как лека-полека сменям стила си от XC на бутане и доста по-агресивно спускане :beer:
Изображение

Изображение

Обмислям нещо като home-made успокоител на веригата, че то голямо падане ама като го направя ще ви покажа, засега е само в главата ми. :beer:
Аватар
yanevch0

Мнениеот VaskoM » Пет Сеп 06, 2013 11:49 am

За Крос Кънтри е повече от идеален байка. Скоро и аз ще пусна една подобна тема. Само да се сдобия с нови скорости и курбели - иначе останалото капли, спирачки и тн го имам.
VaskoM

Мнениеот yanevch0 » Пет Ное 29, 2013 7:46 pm

След доста дълго отсъствие реших най-накрая да ви покажа новите придобивки. Байка вече се сдоби със задна спирачка (предната отиде отзад, и купих друг апарат). Нова вилка, след като скъсах пружината на старата. Един малко по-голям дроп явно й дойде в повече след като направо чух как се дъни при падането, и след около 10 минути разбрах, че ми е скъсана пружината защото доста се беше смалила. Доста време я карах така, и преди около седмица се намери човек който я купи, смени пружината и в момента си работи почти както преди, само дето е доста по-дървена.
Нова вилка е Sr Suntour XCM V3, която изобщо не работи като RST-то, но какво да се прави. Стига приказки нека ви покажа колелото най-накрая :D
Изображение

Изображение

Изображение

Стига толкова зася. Мисля да купувам нови курбели и да карам само с една плоча, но ще е до време.
Аватар
yanevch0

Мнениеот boroborovski » Пет Ное 29, 2013 8:08 pm

Насочваш се към спускане... караш с каска за спускане а го правиш за xc ? :dontknow:
Карам ц1 и пак съм по бърз :P
boroborovski

Рейтинг: 897

Мнениеот yanevch0 » Пет Ное 29, 2013 8:25 pm

Имам каска за спускане имам и за XC, но напоследък не карам толкова и то ако карам е само спускане. Мисля, че за вилката говориш. Ами като няма пари какво да се прави ще се кара разлуфтения XCМ до счупване и това е.
Аватар
yanevch0

Назад към Радост за окото (видео и снимки)