Ново колелце- Canyon Grand Canyon AL 6.9

В този форум публикувайте теми от следните видове:
1) Връзки и коментари за видеоматериали (клипове, пълнометражни филми и т.н.), свързани с колоезденето.
2) Теми, в които основната идея е да се пускат снимки с някаква определена тематика.
3) Теми, в които хората показват новите си велосипеди и компоненти, получават поздравления за тях и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 700 / 5

Ново колелце- Canyon Grand Canyon AL 6.9

Мнениеот viggen » Чет Юни 19, 2014 3:29 pm

Първо мнение и тема тук, до сега бях само читател. :)
Днес се преминах от това:

Изображение
Към това:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
viggen

Рейтинг: 1205

Re: Ново колелце- Canyon Grand Canyon AL 6.9

Мнениеот windv » Чет Юни 19, 2014 4:55 pm

колелцето е ок, и яко е опаковано, ама такава пластмаса между задния най-голям венец и спиците не съм виждал скоро, совен на колела от преди 20 години ... :spin:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Мнениеот viggen » Чет Юни 19, 2014 5:50 pm

Сега я загледах.
Съдейки по надписа, вероятно са я слагали "капладжиите". :D
Изображение
viggen

Мнениеот KrK » Чет Юни 19, 2014 9:30 pm

Май на всички велосипеди я слагат тази пластмаса. И на шосейката ми имаше, но много бързо изчезна.
KrK

Рейтинг: 1300

Мнениеот vvvaaal » Чет Юни 19, 2014 9:53 pm

Те са длъжни да я сложат, пък ти ако искаш я махай (щом я имаше и на високия клас DH колело). Същото важи и с комплекта светоотразители. :D Честито колелце, надявам се още един доволен от марката. :P
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот penmark » Чет Юни 19, 2014 10:13 pm

Като знам как пръска по диска като си мия касетата, тая пластмаса ще върши много хубава работа. :agree: Честито за Велосипеда! Рамката не ти ли е малка?
Аватар
penmark

Мнениеот viggen » Чет Юни 19, 2014 10:25 pm

Благодаря за честитките! ;)
Първите впечатления от всичко, като се започне от: опаковка, книжки, CD с ръководства и информация, ключ, помпа и се стигне до самия велосипед, са меко казано много добри.
Рамката е S размер, това извади онлайн калкулатора им, по май бяха 7 показателя (мерки и теглилки на тялото). :)
Като го обкрача, рамката ми е точно под..... атрибутите :D (висок съм 177см.).
Мисля, че е добре. Чакам да спрат дъждовете и да го разцъкам пробно в следващите дни.

Само, чакането да смогнат с поръчките и да ми дойде реда, беше леко неприятният момент, на нетърпеливото броене на дни.:)
Поръчах го на 19 април и пристигна днес ( спазвайки план графика и заявената според него 25 седмица за доставка).
viggen

Мнениеот evin » Пет Юни 20, 2014 8:53 am

Честито, колко килца тежи?
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот viggen » Пет Юни 20, 2014 9:09 am

На сайта им е обявено 11.5кг. без педалите.
viggen

Мнениеот evin » Пет Юни 20, 2014 9:33 am

Хубаво е да го премериш на живо, че често данните се разминават в ущърб на клиента
Drag особено лъжат много. На живо колелата им са минимум с килограм отгоре на обявените
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот viggen » Пет Юни 20, 2014 9:56 am

Нямам подходяща теглилка в нас, трябва да помисля къде да го премеря, а иначе, в нета бях попаднал наскоро на снимка на този модел, закачен на кантар, имаше и само рамката премерена. Довечера като се прибера, ще поровя и ще ги пусна тук. :)
На целия велосипед, без педалите, наистина показваше 11 и нещо кг., но колко и нещо не помня. :)
viggen

Мнениеот marsa » Пет Юни 20, 2014 10:25 am

11,470 без педали, изглежда за следващият по-голям размер:
http://www.rowerowawaga.pl/images/foto/ ... g_8520.jpg

Предпазителят отзад може да е полезен, ако е с 50см по-голям диаметър и е от двете страни :smash:

Изглежда яко, ама май наистина си могъл и M да вземеш. Според мен такива размери 36-40см въобще не трябва да се събират с 29'' колела (ся забелязвам, че 14-ката на този модел е с 27,5''). Още по-странно защо модела е с еднакво кормило за всички размери - от 14 до 21''.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Stoyanov » Пет Юни 20, 2014 11:48 am

Качвал съм се на 29 цолов М - 172см съм и ми беше доста голям.
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот viggen » Пет Юни 20, 2014 10:28 pm

marsa написа:11,470 без педали, изглежда за следващият по-голям размер:
http://www.rowerowawaga.pl/images/foto/ ... g_8520.jpg

Да, тази снимка бях мярнал в google. :)
Има и само рамката на този сайт:
Изображение
Сравнявайки я така на "окомер", моята освен, че изглежда доста по-малка, няма и болтове за захващане на втора стойка за шише. :)

marsa написа:Изглежда яко, ама май наистина си могъл и M да вземеш....

И аз се позачудих, че ми даде S рамка след въвеждане за първи път на мерките ми в калкулатора им, после за всеки случай пак се мерих и въвеждах, и пак S, та реших да им се доверя, още повече, че бях чел мнение тук, в някоя от темите, че калкулатора смятал точно. :)
Изображение
https://www.canyon.com/_en/mountainbike ... ml?b=3208#
28мм разлика между S и М в "J точката". :)
Обкрачвайки пак рамката, така лаишки преценено, мисля, че биха били плътно впити в слабините, ако беше по-големия размер. :)
viggen

Мнениеот damon » Съб Юни 21, 2014 9:32 am

Честито! :)

Аз също съм в момента в чудене точно за този байк. Големия ми проблем е размера - също като теб съм 177 см, с крак 80-81 и според техния калкулатор съм S, и ми е супер странно, понеже съм над 100 кг и никога не съм имал нещо по-малко от L. :) Добре ли ти е рамката като размер, и колко ти е висок крака?

Поръчах го на 19 април и пристигна днес ( спазвайки план графика и заявената според него 25 седмица за доставка).

Поне в момента имат S и го изпращат директно, след седмица-две идва. Обаче аз втори ден се меря и чета и тая размер ми е супер съмнителен. При положение че карам 20 инчов 26er (който си ми е малко голям де).
damon

Рейтинг: 1445

Мнениеот kobso1245 » Съб Юни 21, 2014 10:14 am

damon написа:Честито! :)

Аз също съм в момента в чудене точно за този байк. Големия ми проблем е размера - също като теб съм 177 см, с крак 80-81 и според техния калкулатор съм S, и ми е супер странно, понеже съм над 100 кг и никога не съм имал нещо по-малко от L. :) Добре ли ти е рамката като размер, и колко ти е висок крака?

Поне в момента имат S и го изпращат директно, след седмица-две идва. Обаче аз втори ден се меря и чета и тая размер ми е супер съмнителен. При положение че карам 20 инчов 26er (който си ми е малко голям де).

Ако ти е удобен сегашния, можеш да му видиш геометрията и да я сравниш с тази на Каниона. Така ще имаш най-добра представа как ще ти е.
Иначе, доколкото съм чел преди, главното правило е, че 26-ца даден размер=29-ка един размер надолу, така че според мен М-ка ще ти е добре.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот damon » Съб Юни 21, 2014 10:21 am

kobso1245 написа:Ако ти е удобен сегашния, можеш да му видиш геометрията и да я сравниш с тази на Каниона. Така ще имаш най-добра представа как ще ти е.
Иначе, доколкото съм чел преди, главното правило е, че 26-ца даден размер=29-ка един размер надолу, така че според мен М-ка ще ти е добре.

Опитвах се и това да правя, но не е съвсем ясно - сегашната ми рамка според мен ми е голяма. Когато го купувах преди години нямах никаква съзнателност за размер на рамките и прочее неща - качих се на колелото и реших че е добре. Но горната тръба е прекалено високо, а лапата е вдигната за да ми е удобно. Мисля, че съм поне за размер надолу.
damon

Мнениеот kobso1245 » Съб Юни 21, 2014 10:50 am

damon написа:
kobso1245 написа:Ако ти е удобен сегашния, можеш да му видиш геометрията и да я сравниш с тази на Каниона. Така ще имаш най-добра представа как ще ти е.

Опитвах се и това да правя, но не е съвсем ясно - сегашната ми рамка според мен ми е голяма. Когато го купувах преди години нямах никаква съзнателност за размер на рамките и прочее неща - качих се на колелото и реших че е добре. Но горната тръба е прекалено високо, а лапата е вдигната за да ми е удобно. Мисля, че съм поне за размер надолу.

Сега погледнах, че всъщност седалковата тръба е като на един размер по-малък(445мм при 18.5), та наистина, според мен си за М(дано и някой по-опитен се изкаже).
Най-малкото ми е адски странна тая геометрия на С-ката--ще ти трябва сигурно 40см колче поне, за да стигне седалката нивото на лапата.
Иначе май е най-добре да измериш този параметър, който е подчертан с червено на твоята рамка-ще ти даде най-добра представа.
Успех с избора.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот damon » Съб Юни 21, 2014 11:08 am

kobso1245 написа:Най-малкото ми е адски странна тая геометрия на С-ката--ще ти трябва сигурно 40см колче поне, за да стигне седалката нивото на лапата.
Иначе май е най-добре да измериш този параметър, който е подчертан с червено на твоята рамка-ще ти даде най-добра представа.
Успех с избора.

Ами аз го смятам така приблизително. Кракът ми е 81 см, седалковата тръба е 405, добавям курбел 175 и става 580, значи за да си изпъна крака напълно, трябва около 220 мм да е вдигната седалката т.е. не е нужно някакво нечовешко дълго колче за седалка. Пък и колегата по-горе е прав с височината J - ако взема М, значи тръбата ще ми опира в слабините при слизане - в момента съм така с 26цата и не е особено приятно. Може и да се бъркам, но мисля, че калкулатора им правилно си смята, макар че вероятно М също ще свърши работа - проблемът там е че доставката на М е обявена в сайта на Canyon за след 2 месеца, което не е много приятно, докато S е за 2 седмици.

Едит: ходих сега да меря рамката. Височината на горната тръба от земята е около 81 см, като ми е малко неудобно. Горната тръба е дълга 56, а на S-ката на каньона е 58, курбела е 175 също, а седалката ми е извадена нагоре 17 см и стига височината на лапата. Седалковата тръба на Каньона е с 10 см по-къса от Драг-а, което значи, че трябва да я извадя на височина около 27 см. Не знам това дали е много, но със стандартното 300 мм колче няма да стане - ще трябва по-дълго. Иначе ако взема М-ката, то тогава тръбата е с 4 см по-висока, и колчето ще е извадено на 23 см. Тогава, обаче горната тръба е с 1 см по-дълга, което може и да не е чак такъв проблем, като при слизане рамката ще ми опира в слабините по същия начин като сега. Явно съм граничен размер и се обърквам още повече - от една страна колчето се сменя лесно, а горната тръба не. От друга горната на М-ката е само със сантиметър по-дълга и ще може да се компенсира при нужда с по-къса лапа. Та не знам, чакам да се включи колегата с Каньона да каже как му е S-ката - след като също е 177 см би трябвало да не сме много различни.
damon

Мнениеот viggen » Съб Юни 21, 2014 3:00 pm

Tук съм. :)
Току що се връщам от кратко първо пробно каране.
Първите впечатления са, че ми е точен размера, с уговорката, че не съм кой знае колко навътре в материята и кой знае какъв профи колоездач. :)
Нямах проблеми или дискомфорт и с по-големия размер капли.
Щракнах две снимки на Sprinta "наложен" на Canyona, за придобиване на някаква относителна представа относно разликите в геометрията.
Изображение
Изображение
Sprint-a e 18'', доколкото помня.
Моя крак също е 80-тина см.
Имам подозрения, че с по-голяма рамка, при по рязко слизане от педалите, наистина може да я яхне болезнено човек. :)

А за доставката, преди 10-тина дена ми пратиха един мейл, че поради забавени доставки на някой компоненти, ще отложат пращането на колелото ми от 25-та на 29-та седмица, като за някаква компенсация, щели да пратят това:
http://www.canyon.com/accessories/#cate ... 4&id=23841
Не се забавиха и спазиха срока (съответно без компенсацията :) ).
Явно са успели да доставят всички необходими части и да поразчистят натрупаните поръчки. :)
viggen

Мнениеот xcrider » Съб Юни 21, 2014 7:46 pm

damon написа:
kobso1245 написа:Най-малкото ми е адски странна тая геометрия на С-ката--ще ти трябва сигурно 40см колче поне, за да стигне седалката нивото на лапата.
Успех с избора.

Ами аз го смятам така приблизително. Кракът ми е 81 см, седалковата тръба е 405, добавям курбел 175 и става 580, значи за да си изпъна крака напълно, трябва около 220 мм да е вдигната седалката т.е. не е нужно някакво нечовешко дълго колче за седалка. Пък и колегата по-горе е прав с височината J - ако взема М, значи тръбата ще ми опира в слабините при слизане - в момента съм така с 26цата и не е особено приятно. Може и да се бъркам, но мисля, че калкулатора им правилно си смята, макар че вероятно М също ще свърши работа - проблемът там е че доставката на М е обявена в сайта на Canyon за след 2 месеца, което не е много приятно, докато S е за 2 седмици.

[/i]

Не се мери така височината на седалката. Също така - мерси от центъра на средното движение до седалката, не от курбела.
Заповядай да прочетеш тук - много вероятно е да караш с твърде ниска седалка сега.http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008
Конкретно
Рамката : Как да определите размера, подходящ за вас? За максимална точност можете да използвате следната формула : измерете височината на чатала си в сантиметри и умножете получената стойност по 0,226, за да получите размера в инчове
Самата височина на седалката :
При първия метод отново трябва да измерите височината на чатала си и получената стойност в сантиметри да умножите по 0.885. Така получавате разстоянието, важащо при използване на курбели с дължина 175мм.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот damon » Съб Юни 21, 2014 10:59 pm

Така де, аз мерих просто рамката и тръбата, иначе явно не се мерило така.

При първия метод отново трябва да измерите височината на чатала си и получената стойност в сантиметри да умножите по 0.885. Така получавате разстоянието, важащо при използване на курбели с дължина 175мм. Ако курбелите ви са 170 мм, добавете още 5мм.

Разстоянието е приблизително точно в момента - около 70 см, толкова е по формулата. Въпросът е че опасението, което споделих по-горе си остава - при 10 см по-къса седалкова тръба на Каньона, колчето трябва да се извади от тръбата около 27 см за да спазим това разстояние правилно, което значи, че трябва по-дълго. Писах на viggen лично и той каза, че утре ще погледне тази статия и ще се опита да настрои по нея. Аз си мисля, че не е вдигнал седалката до където трябва, или пък колчето е по-дълго от 30 см - ще се разбере. Също му казах да види дали позицията на тялото му е приблизително правилната напред.

Още един фактор, с който трябва да се съобразите, като избирате размера на рамката си, е просветът (разстоянието) от чатала ви до горната тръба когато сте стъпили на земята и сте обкрачили байка. Излишно е да обяснявам защо! Препоръчва се това разстояние да е поне 10см. За съжаление, при някои рамки с окачване това е трудно постижимо (защото средното им движение е по-високо, а дизайнерите невинаги се сещат да компенсират това с по-скосена горна тръба) - в този случай може да направите компромис, но в никой случай просветът не трябва да е по-малко от 5см! Ако падне под тази граница, по-добрете вземете по-малка рамка или направо друг модел.

Тука става интересно. По този съвет наистина съм за S, и то просветът даже е по-малък от 5 см, но все пак не опирам (пък и обувките надигат още 1-2 см). При М размер, който е 81 см, ми е абсолютно точно (кракът ми е 81). Затова си и мисля, че затова калкулаторът на Каньон упорито твърди S, та S (16.5 инча) - идеята им явно е, че с по-високо колче и евентуално друга лапа това ще се компенсира, докато горната тръба не мога да я преместя надолу. Може би наистина S ми е размера за тая рамка, макар да си мисля, че и М ще става... Иначе по общата формула съм за 18.3 инча рамка, макар че сега съм с 20 (преди усещах, а вече съм сигурен, че ми е голяма) - кой да ти знае преди години, че колелетата имали и различни рамки, което било важно. :dontknow: Иначе не можах да намеря някаква съпоставка между размер на 26er и 29er - на няколко места се споменава, че 29er, трябва да е с по-малка рамка от 26-цата
damon

Мнениеот viggen » Нед Юни 22, 2014 7:27 am

damon написа:.........Писах на viggen лично и той каза, че утре ще погледне тази статия и ще се опита да настрои по нея. Аз си мисля, че не е вдигнал седалката до където трябва, или пък колчето е по-дълго от 30 см - ще се разбере. Също му казах да види дали позицията на тялото му е приблизително правилната напред.

Ето го колчето:
Изображение
Ще видя днес как е позицията, че сега се прибирам от работа умрял за сън. :)
viggen

Мнениеот xcrider » Нед Юни 22, 2014 10:22 am

Определено до сега си карал си прекалено ниска седалка, на старото колело също. Ясно е до какви последствия води това. Колчето е достатъчно дълго, за да си настроиш велосипеда правилно. Аз предпочитам да следвам простото и ефективно правило :
" При правилно стъпване на педалите и разполагане на курбелите в една линия със седалковата тръба, кракът върху педала в долно положение трябва да е с ъгъл 150-160 градуса при сгъвката зад коляното."
Или иначе казано почти изправен, следвай снимката :
Изображение
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот viggen » Нед Юни 22, 2014 3:34 pm

Направих няколко снимки, доколкото успях със самоснимачката и апарата на капака на колата. :)
С така вдигната седалка:
Изображение
Съм така:
Изображение
Изображение

Това е без да я пипам от първото регулиране.
Може би още малко да я вдигна или е добре? :dontknow:

А Sprint-a горе на снимките вече е с нов собственик и той си я мести преди да го подкара. :)
viggen

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 22, 2014 3:43 pm

Още около 15-20 мм. може да се вдигне. Това от пръв поглед.
Лично на мен, тази рамка ми изглежда къса за теб.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот penmark » Нед Юни 22, 2014 4:40 pm

Интересно защо производител като Canyon не е сложил размера на ефективната тръба в таблицата си. :dontknow:
Виж като вдигнеш седалката както трябва, може евентуално и лапата да обърнеш надолу.
Аватар
penmark

Мнениеот damon » Нед Юни 22, 2014 11:47 pm

viggen написа:Направих няколко снимки, доколкото успях със самоснимачката и апарата на капака на колата. :)

Благодаря за снимките. Наистина и аз мисля, че трябва да вдигнеш седалката още мъничко. Иначе байка изглежда малко "сбит", но това вероятно е от големите гуми. И аз, и колегата сме с около 80 см крак, което е гранично т.е. и S и М би свършила работа, но аз все пак смятам, че S е по-правилно - особено след като колчето е 400 мм и няма да се налага купуване на по-високо. Може да се наложи и евентуално обръщане или друга лапа за да се наведеш по-напред, но това лесно ще се оправи. С по-голямата рамка нищо няма да спечелим - 8 мм по-голямо междуосие и 10 мм по-изнесена напред челна тръба, но пък тогава по-високата горната тръба отива директо в т....е. Затова и калкулатора на Canyon казва S.

Иначе аз още сутринта, като видах, че колчето е 400 мм взех решение и поръчах S-ка. Още не е минала поръчката и мога да го сменя, но не мисля че е нужно. Пуснах им заявка да ми обърнат спирачките като на мотор - интересно е да видим дали ще го направят. :)
damon

Мнениеот viggen » Сря Юли 02, 2014 11:23 pm

Покарах, пробвах, колелцето си е с точния размер. След няколко резки слизания от педалите и обкрачвания, по-голяма рамка, мисля че би била болезнена. :)
viggen

Мнениеот viggen » Чет Юли 03, 2014 2:36 pm

Ето го обкрачено:
Изображение
Изображение
viggen

Следваща

Назад към Радост за окото (видео и снимки)