Тест на тръби - carbon vs aluminium vs titanium

В този форум публикувайте теми от следните видове:
1) Връзки и коментари за видеоматериали (клипове, пълнометражни филми и т.н.), свързани с колоезденето.
2) Теми, в които основната идея е да се пускат снимки с някаква определена тематика.
3) Теми, в които хората показват новите си велосипеди и компоненти, получават поздравления за тях и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 700 / 5

Re: Тест на тръби - carbon vs aluminium vs titanium

Мнениеот PtD » Пон Сеп 14, 2009 6:57 pm

endkuro написа:За разлика от карбона, той може да кородира -> има покритие(естествено се формира), което го защитава от бази и киселини

От какви бази? Туристически? Натовски? Бъди точен!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 7:20 pm

Под бази имах предвид основи, например натриева основа. Тя е много силна и покритието не би я спряло. И тъй като се съмнявам на някого колелото му да "срещне" натриева основа, затова не я споменах. Но ако искате направете експеримент -> алуминиево фолио + сода каустик :smokin: първо ще забележите как алуминия забелстява/избледнява още повече(това е защото основята "прояжда" покритието), а след това ще започне да кородира и самия метал.
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 14, 2009 7:22 pm

endkuro написа:Алуминия оксидира анодно и формира тънко защитно покритие(Al2O3)

Егати латерната. Рамките от чист алуминий ли се правят?

endkuro написа:Стоманата ръждясва, тя не формира никакво покритие.

:rofl:
Ти за неръждаема стомана чувАл ли си? Защо продължаваш да плещиш глупости наизуст и да си мислиш, че казваш нещо на някого?

endkuro написа:Stancho, чети внимателно преди да пишеш, ако трябва няколко пъти!

endkuro написа:Под бази имах предвид основи, например натриева основа.

Лелее, седнал да разказва компетентно химия за седмокласници :rofl:

Другарю лектор, я кажи нещо за сплави. Съпромат, туй-онуй, айде не се стискай.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 7:46 pm

Може и да си прав, но нещо не видях да си написал нещо полезно. Вместо нападки, напиши нещо интересно и/или полезно! Едва ли на някой му се четат интриги...
Аватар
endkuro

Мнениеот WestIce » Пон Сеп 14, 2009 8:52 pm

Тей - карбоновото колче, титаниевата пружина на шока, алуминиевата рамка, и едно парче неръждавейка са на приятен престой във ваната пълна със солена вода. След някой друг ден ще видим дали са ръждясали. :D Пробвайте го и вие!
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот veskoz » Пон Сеп 14, 2009 8:54 pm

:clap: :rofl: :clap:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот did » Пон Сеп 14, 2009 9:04 pm

Аз не си държа колелото във вана, пълна със солена вода.

При тези условия рамката е последното нещо, което ще се скапе. Преди нея ще замине всичко останало.
Аватар
did

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 9:10 pm

did написа:Аз не си държа колелото във вана, пълна със солена вода.

При тези условия рамката е последното нещо, което ще се скапе. Преди нея ще замине всичко останало.

Това като онези, които скачаха в езерото барабар с колелата :rofl:
Това е извратено, не мога да гледам :crap: ! Милост към велосипедите :smash:
Аватар
endkuro

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 14, 2009 9:37 pm

endkuro написа:Може и да си прав, но нещо не видях да си написал нещо полезно. Вместо нападки, напиши нещо интересно и/или полезно! Едва ли на някой му се четат интриги...

Ти си мислиш, че си написал нещо полезно ли? Напротив - вредата от твоите постове е доста голяма, но не можеш да осъзнаеш какво правиш с тия "тестове" и глупости, които пишеш "компетентно". Вече ти го казаха доста ясно, но явно си чугунена глава. Няма да си губя повече времето с теб, безсмислено е.
Аватар
bikerider

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 10:13 pm

bikerider написа:Напротив - вредата от твоите постове е доста голяма, но не можеш да осъзнаеш какво правиш с тия "тестове" и глупости, които пишеш "компетентно".

Е тук вече прекали, не мислиш ли? Посочи ми за какви тестове говориш, за какви вреди говориш? Поясни ми конкретно каква е огромната вреда в случая. Хубаво си помисли какво си написал и ми отговори конкретно. Дай ми шанс да се защитя или да разбера по какъв начин нанасям огромни вреди или се извини за празните си приказки. И не излизай с номера "няма да си губя времето с тебе", след като си писал веднъж, ще отговаряш за писаното. Да не си писал. Мислиш ли, че ми е приятно да чета интригантските ти коментари, поне веднъж се изкажи с факти и обосновка.
Аватар
endkuro

Мнениеот did » Пон Сеп 14, 2009 10:22 pm

endkuro написа:
bikerider написа:Напротив - вредата от твоите постове е доста голяма, но не можеш да осъзнаеш какво правиш с тия "тестове" и глупости, които пишеш "компетентно".

Е тук вече прекали, не мислиш ли? Посочи ми за какви тестове говориш, за какви вреди говориш? Поясни ми конкретно каква е огромната вреда в случая. Хубаво си помисли какво си написал и ми отговори конкретно. Дай ми шанс да се защитя или да разбера по какъв начин нанасям огромни вреди или се извини за празните си приказки. И не излизай с номера "няма да си губя времето с тебе", след като си писал веднъж, ще отговаряш за писаното. Да не си писал. Мислиш ли, че ми е приятно да чета интригантските ти коментари, поне веднъж се изкажи с факти и обосновка.

Е тук вече прекали, не мислиш ли?

Половината теми в ЧЗВ са там точно заради постовете на bikerider, написани там преди години и повтаряни по 5 пъти. Сега се появяваш ти и почваш да пишеш напълно неверни неща, които отдавна е обяснено защо са неверни.

Грешиш в толкова елементарни неща, че наистина не си струва да ти се отговаря.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот endkuro » Пон Сеп 14, 2009 10:37 pm

Ок, спирам да пиша и за ваше удоволствие ще избавя мъките породени от глупостите ми. Простете ми и всичко най-хубаво.
Аватар
endkuro

Мнениеот BlindVictim » Пон Сеп 14, 2009 10:53 pm

endkuro написа:Под бази имах предвид основи, например натриева основа. Тя е много силна и покритието не би я спряло. И тъй като се съмнявам на някого колелото му да "срещне" натриева основа, затова не я споменах. Но ако искате направете експеримент -> алуминиево фолио + сода каустик :smokin: първо ще забележите как алуминия забелстява/избледнява още повече(това е защото основята "прояжда" покритието), а след това ще започне да кородира и самия метал.

Покритието на алуминия се възстановява от само себе си при допир с въздуха. Има и други методи за пасивиране, но обикновено не са необходими. Не е толкова страшно, ако си надереш рамката. ;)

bikerider написа:
endkuro написа:Стоманата ръждясва, тя не формира никакво покритие.

Ти за неръждаема стомана чувАл ли си? Защо продължаваш да плещиш глупости наизуст и да си мислиш, че казваш нещо на някого?

Да, ама никой не прави рамки от неръждаема стомана. :D
Аватар
BlindVictim

Рейтинг: 1205

Мнениеот Stancho » Вто Сеп 15, 2009 10:05 pm

Хора още се чудя тая химия, за която говорите - къде в реални условия се среща? Улиците все още не ги мият със сода каустик и в планината толкова и разнообразни вещества пак не се среща в пряк контакт. А и при среща с такива химични елементи и работи - първо бих се притеснил за моето здраве (доколкото си спомням доста от споменатите вещества са с неблагоприятен ефект върху организма), пък после за колелото.

Доста в безсмислена посока отиде темата... а и при колелата всеки може да се досети че е преценено и изчислено енергията от ударите да се поема по доста по различен начин от показаният на клипа... Всъщност какво коментираме още? :crazy:

Поздрави!
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот did » Вто Сеп 15, 2009 10:08 pm

BlindVictim написа:Да, ама никой не прави рамки от неръждаема стомана. :D

Така ли? Всъщност, какво е това нещо "неръждаема стомана"?

:popcorn:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 15, 2009 10:19 pm

did написа:Половината теми в ЧЗВ са там точно заради постовете на bikerider

Ахааа ето защо не го четат :rofl:

@endkuro: поздравявам те с новия ми аватар :smokin:
Аватар
bikerider

Мнениеот 6a6ku » Вто Сеп 15, 2009 10:38 pm

Я колеги кажете си мнението за металът Дурал с него все пак се конструират самолетите и аз сам го използвал за един ултра лек самолет който, се намира на летището в Пловдив. Много добри харектеристики има този метал лек и мн здрав и наистина е така продава се в специализираните магазини за метали по скъп е от алуминият, стоманата и др. метали. Чувал сам от няколко много мъдри конструктори на самолети от София, Пловдив, Варна и Стара Загора че дуралат има мн добри харектеристики. Но пък другото е че не съм чувал за производството на рамки и каквито и компоненти изработени точно от този метал Дуралът. Ако сте чували нещичко повече за този метал ще чуя с удовоствие вашите отзиви. :wavey:
Аватар
6a6ku

Рейтинг: 1220

Мнениеот did » Вто Сеп 15, 2009 10:48 pm

дуралът не е метал, а общо наименование на над 100 различни алуминиеви сплави с много различни свойства. пълното наименование е "дуралуминий", което също не значи нищо.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BlindVictim » Вто Сеп 15, 2009 10:58 pm

did написа:
BlindVictim написа:Да, ама никой не прави рамки от неръждаема стомана. :D

Така ли? Всъщност, какво е това нещо "неръждаема стомана"?

Високолегирана със съдържание на хром над 12%. Ако знаеш за такива рамки, кажи.
Последна промяна BlindVictim на Вто Сеп 15, 2009 11:04 pm, променена общо 1 път
Аватар
BlindVictim

Мнениеот Daniel Panev » Вто Сеп 15, 2009 11:01 pm

6a6ku написа:Я колеги кажете си мнението за металът Дурал с него все пак се конструират самолетите и аз сам го използвал за един ултра лек самолет който, се намира на летището в Пловдив. Много добри харектеристики има този метал лек и мн здрав и наистина е така продава се в специализираните магазини за метали по скъп е от алуминият, стоманата и др. метали. Чувал сам от няколко много мъдри конструктори на самолети от София, Пловдив, Варна и Стара Загора че дуралат има мн добри харектеристики. Но пък другото е че не съм чувал за производството на рамки и каквито и компоненти изработени точно от този метал Дуралът. Ако сте чували нещичко повече за този метал ще чуя с удовоствие вашите отзиви. :wavey:

Бързо търсене из Google ми вади следното:
Google написа: Limited weldability. Used in aircraft and aerospace applications. Poor corrosion resistance.

Аз съм абсолютен лаик в тая област, ама това ми се виждат като основателни причини дуралът да не е подходящ за употреба в "нашия" случай. Сигурен съм, че инженерите, които проектират рамките са преценили, че алуминиевите сплави, изплозвани при производството на велосипедни рамки имат по-добро съотношение цена/тегло/якост(на опън/натиск/усукване и каквото още там трябва) от дурала, титана, скандия и прочие алтернативни материали.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот did » Вто Сеп 15, 2009 11:03 pm

@BlindVictim:
Аха... А защо не правят наистина рамки от материали за тави, а ги правят от 4130, замислял ли си се?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BlindVictim » Вто Сеп 15, 2009 11:06 pm

Трудни са за обработка, за заваряване, освен това са скъпи. Преди 1 месец трябваше да пробием 4 дупки в един резервоар от неръждаема стомана. Мъчихме се 2 часа.
Аватар
BlindVictim

Мнениеот Capoeira » Вто Сеп 15, 2009 11:14 pm

BlindVictim написа:Високолегирана със съдържание на хром над 12%. Ако знаеш за такива рамки, кажи.

:offtopic:
Похвално че си си направил труда да го потърсиш в инстернет, но личи си че си пускал търсенето в Google на български и си го прочел в WIkipedia.
Истината е че е необходино съдържанието да е над 11%, но това са подробности(за справка пусни търсенето на английски)
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот did » Вто Сеп 15, 2009 11:16 pm

BlindVictim написа:Трудни са за обработка, за заваряване, освен това са скъпи. Преди 1 месец трябваше да пробием 4 дупки в един резервоар от неръждаема стомана. Мъчихме се 2 часа.

Следващ въпрос: Хубуу де, а защо тогава има титанови рамки, които са още по-трудни за заваряване, още по-трудни за обработка и са още по-скъпи, да не говорим за пробиване на дупки. Ако това са проблемите на материала за тави, защо не го използват вместо титановите сплави?

Някак не мога да си представя че материал, от който се правят чайници, е твърде скъп, за да се правят рамки за велосипеди. Май тук има някакво заровено куче...

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BlindVictim » Вто Сеп 15, 2009 11:22 pm

Capoeira написа::offtopic:
Похвално че си си направил труда да го потърсиш в инстернет, но личи си че си пускал търсенето в Google на български и си го прочел в WIkipedia.
Истината е че е необходино съдържанието да е над 11%, но това са подробности(за справка пусни търсенето на английски)

Ами, това съм го учил едно време по материалознание. Имам спомен е беше 12 или 14. Ако държиш ще се разровя в учебниците.

П.П. Така специално за теб, цитирам точно. Не претендирам за абсолютна достоверност, но това е на което са ме учили преподавателите.

Неръждясващи са стомани, които съдържат над 12% Cr. Такива стомани са 12Х18Н9, 12НХ18Н9Т, 08Х18Н12Б и др.

did написа:
BlindVictim написа:Трудни са за обработка, за заваряване, освен това са скъпи. Преди 1 месец трябваше да пробием 4 дупки в един резервоар от неръждаема стомана. Мъчихме се 2 часа.

Следващ въпрос: Хубуу де, а защо тогава има титанови рамки, които са още по-трудни за заваряване, още по-трудни за обработка и са още по-скъпи, да не говорим за пробиване на дупки. Ако това са проблемите на материала за тави, защо не го използват вместо титановите сплави?

Далеч не претендирам да съм специалист в областта. Вероятно имат по подходящи характеристики. Една сплав има множество характеристики. Твърдост, жилавост, якост на опън, якост на натиск. Производителите си избират най-подходящият материал за целта. Въпросът беше, че никой не прави рамки от неръждаема стомана.

П.П. Така, сега видях чв тези хора твърдят, че най-новата им серия тръби са от неръждаема стомана. Нямам идея каква точно сплав използват, и каква технология за оформянето на тръбите. Водят ги реномиран производител. Харесал съм си един Cotic Soul направен от Reynolds 853, но ще си остане само мечта.
Аватар
BlindVictim

Мнениеот рс » Сря Сеп 16, 2009 12:15 pm

Алуминиевите ни рамки са си баш от дурал или от родните му, а алуминият наистина корозира от луга по улиците, за към хиляда години ще успее в Бг климата. Натриевата основа не е силна, ами алуминиевите сплави са слаби срещу нея. То иначе и водата е силна, че като пуснеш бучка захар и и се разказва играта (на захарта). Железните рамки може да изгният по-бързо - "само" за дестки години. А неръждавейката, в по-ефтините и обработваемите си варианти не е подходяща за колела, защото се гъне прекалено много, а обработва трудно. Но пък е супер жилава, и затова е идеална за някои места.
Обаче има цака на алуминиевите рамки - пробиването на устойчивия окисен слой става с живак. Живакът катализира далаверата и тогава за една зима може да се пробие рамката. Ако примерно има тикнат живак някъде вътре из тръбите.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот dzvongi » Сря Сеп 16, 2009 2:10 pm

:offtopic:
За % които спорите разликата идва от стандартите с които работи дадената страна.
Безмислено е да коментираме такива глупости при положение, че даже не знаем как се променят якостните и др. характеристики с добавянето на отделни примеси в сплавите.Като цяло темата е доста безсмислена.За дурала хората са си го открили(доста преди някой лаици като нас и си го използват в рамките под различни наименования).Не използват неръждавейка поради простата причина, че високо легираните стомани са крехки и се описват с малки деформации(без изразена площадка на провлачване).Само поради факта че не знаем на какви натоварвания е изложена конструкцията на колелото, прави темата безсмислена (отделно не знаем и характеристиките на използваните материали, защото са търговска тайна и резултати получени от интернет се характеризират с ниска достоверност).
Предлагам да спрем да си бъбрим. :agree:
Последна промяна dzvongi на Сря Сеп 16, 2009 2:13 pm, променена общо 1 път
dzvongi

Рейтинг: 1775

Мнениеот bozidar » Сря Сеп 16, 2009 2:24 pm

рс написа:То иначе и водата е силна, че като пуснеш бучка захар и и се разказва играта (на захарта).

Захарта се разтваря, тя не взаимодейства с водата!
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот рс » Сря Сеп 16, 2009 3:43 pm

Които не знаете къде и какви са натоварванията по колелото, що да не пишете? Пишете си, ако искате!
Аз погледнах и видеото. Карбоновата тръба е с насочено заздравяване (чрез армирането) и те я натоварват в най-безмислената посока. Обичайното предназначение на тръбите е да са натоварени на огъване, опън и изкълчване, и почти никога на смачкване по заснетия начин, напреко на оста.
Титаниум-а, който са показали, не е титанова тръба, а вероятно алуминиво-магнезиево-титанова сплав, или желязно-титанова, с доста титан - това само да уточня, не е важно. Ако ще се ползват титан, той ще е в сплав.

Титан или неръждавейка трябва да сложат отстрани на шините, и да интегрират спирачните дискове с шината. В-спирачките отвръщат на удара, ще се получи :)
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот endkuro » Сря Сеп 16, 2009 4:03 pm

рс написа:Които не знаете къде и какви са натоварванията по колелото, що да не пишете? Пишете си, ако искате!
Аз погледнах и видеото. Карбоновата тръба е с насочено заздравяване (чрез армирането) и те я натоварват в най-безмислената посока. Обичайното предназначение на тръбите е да са натоварени на огъване, опън и изкълчване, и почти никога на смачкване по заснетия начин, напреко на оста.
Титаниум-а, който са показали, не е титанова тръба, а вероятно алуминиво-магнезиево-титанова сплав, или желязно-титанова, с доста титан - това само да уточня, не е важно. Ако ще се ползват титан, той ще е в сплав.

Титан или неръждавейка трябва да сложат отстрани на шините, и да интегрират спирачните дискове с шината. В-спирачките отвръщат на удара, ще се получи :)

Изобщо някой прави ли тръби от чист титан, а не от сплав? :crazy: За такива тръби - съмнявам се.
Обикновено тръбите(за велосипеди) са примес с алуминий и ванадий(съответно 3% и 2.5%), само при някой по-скъпи са съответно 6% и 4%. То впрочем и при самолетите използват най-често тези сплави, а все пак повечето сплав от титаний се използва в тази индустрия. Не съм чувал/чел някой производител на рамки да слага желязо или магнезии :bigeyes: обикновено се използва примес алуминий, ванадий и желязо(и то под 2%) с титания за подсилки на бронираните автомобили, ама при рамките :crazy: да не говорим за магнезий, което е абсурдно някой изобщо за каквото и да е било да слага в примес с титаний. На мен постоянно ми се карате, че се изказвам неподготвен, а горния пост...
Спирам да пиша, да не си докарам гнева на Богоизбрания bikerider.
Последна промяна endkuro на Сря Сеп 16, 2009 4:19 pm, променена общо 1 път
Аватар
endkuro

ПредишнаСледваща

Назад към Радост за окото (видео и снимки)