По-голям пеходник от стандарта?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

По-голям пеходник от стандарта?

Мнениеот beattrix » Съб Окт 11, 2014 9:04 am

Здравейте приятели, имам питане за вас, понеже не можах да намеря във форума вече задаван такъв въпрос или съществуваща тема, та пускам нова, кво да правя...
Имам една задна спирачка Формула ОRО К24 и един диск Авид G3CS 180mm. Взех преходник на Формула, за 180, втора ръка от един столичен байкшоп. IS към рамката и PM към калипера - стандартен. Всичко ток, спира си яко, само че след 3-4 дни забелязах че следата от накладките върху чистоновия диск е само в горната му част. Залегнах да зяпам с едно фенерче къде, как и колко опират накладките в диска при спиране и установих че калипера седи по-нависоко, отколкото трябва. Съответно горните 2-3мм от накладките не се използват дефакто и стискат диска не в средата, а в горната половина само на предназначената спирачна площ на диска. И съответно накладките се износват само отдолу, а диска - от средата>нагоре. Нямам шайби между калипера и болтовете, които да махна и да го смъкна надолу. Според вас преходника ли е нестандартен? Калипера ли? Диска ли? Има някакво несъответствие, което ако можете да ми подскажете на какво се дължи, ще съм благодарен. Както и ако ми дадете акъл кво да правя. Единственото, което ми идва на ум, е да хвана преходника и да му изпиля с една едра пила по едни 3 мм откъм калипера( PM монтажа), но не знам дали е добра идея и се надявам да не ми е единствената оипция.
Рамката ми е AM от по-старите, ако изобщо има значение..
Благодаря предварително.
Изображение
Аватар
beattrix

Рейтинг: 1200

Re: По-голям пеходник от стандарта?

Мнениеот djogobg » Съб Окт 11, 2014 9:21 am

Да не би преходникът ти да е за 185?
Колко шайби си сложил при монтажа на калипера?
Дай снимка, ако искаш, за по-добра видимост на проблема.
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот spirov92 » Съб Окт 11, 2014 10:21 am

Ако нямаш шайби, вероятно наистина е за 185мм. Авид май наскоро почнаха да правят дисковете 180/200 вместо старото 185/203, съответно има малка разлика в преходниците.Аз не бих се занимавал да пиля - не се знае доколко ще се отрази на здравината, а и преходниците по спомен са 10-15 лв. :agree:
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот beattrix » Съб Окт 11, 2014 11:07 am

0 шайби. Преходника е за 180, пише го на него. Диска също - 180. Ще споделя снимка скоро, явно не е типичен проблема. Сравнявах преходника с друг такъв, за 180, и са идентични. На другото колело съответно този проблем го няма. Калипера си е стандартен, тъй като съм го карал и със 160мм преходник и диск, и със 203 преходник и диск и не е имало такова разминаване никога.
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот raptor1987 » Съб Окт 11, 2014 6:24 pm

Каква марка са дисковете и преходниците, които са ставали.
Да не е някакво "неразбирателство"можду марките(Formula-Avid) :dontknow:
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот Falcor » Нед Окт 12, 2014 6:21 am

1.Случайно може да си обърнал посоката на преходника, тоест да си го сложил наобратно.
2.Дефектен преходник, на един познат чисто нов преходник от магазина се оказа с грешна височина.
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот beattrix » Нед Окт 12, 2014 8:42 am

Вчера бях в един сервиз, където бяха много озадачени и не бяха виждали такова разминаване. Казаха ми да проверя формулските преходници специално, както и авидските. Извадиха от рафта чисто нов преходник 180мм, монтираха го и разминаването беше същото, съответно ми върнаха моя. Аз силно подозирам че Авид си правят дисковете специално за техни преходници, че и калипери, щото моя е чисто нов 180 от най-новите модели, този най-вентилирания. Някой знае ли къде продават специално Авид преходници?

Преди, Формулата я карах с преходник Магура и диск Шимано 203, а преди това с една 160-тка Тектро и пак преходник на Магура.
Пробвах и да обръщам преходника, не става работата, щото видно пада калипера докъм средата на диаметъра на диска.

Продължавам търсенето на правилния преходник и това е, ако ли не, скоро ще преосмисля дизайна на наличния ми формулски преходник и ще заръчам пластичната операция на някой фрезист или стругар(не знам как ще везе в цангата един преходник, но...може би те си имат начини).
Благодаря за съпорта!
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот penmark » Нед Окт 12, 2014 11:38 am

Продължаваш да не слагаш снимки да видим....
Avid G3 изобщо не е от най-новите дискове, пък и 180 зор ще намериш. Стандарта беше 185 когато се произвеждаше. Вече дори го няма на сайта на Срам. Avid G2 има 180мм. Адаптер ще си търсиш според марката на спирачката или ще трябва да преправяш което не е за препоръчване.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик