Прескачане?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Прескачане?

Мнениеот Petar_vn » Съб Ное 29, 2014 11:48 pm

Здравейте. При педалиране, понякога се получава едно прескачане, но не мисля, че е от веригата, задните венци или предните, понеже ми се е получавало и при много лек натиск на педалите, което ме набеждава на мисълта, че е от фрихъба. Понякога се чува като изпъване или прещракване. Главината ми е почти нова shimano fh-m525. Реших да опитам да оправя проблема, като разглобя фрихъба, махнах едната от двете шайбички (по-тънката), които са под чашката, понеже имаше ненужен луфт според мен, изчистих фабричната смазка, която беше обилно нанесена по зъбите и кученцата. Единствено сложих смазка на съчмите, а храповия механизъм го оставих сух. След цялата тая процедура, имаше подобрение, но макар и по-рядко пак прескача, някъде 2-3 пъти за едно каране (2-4 часа). Има ли някой който да е оправял подобен проблем и може да ми помогне. Друго което ми направи впечатление и не ми хареса е асиметричното разположение на кученцата и това, че има трето легло, но е направено така, че да не може да се монтира още едно кученце.
Аватар
Petar_vn

Рейтинг: 1182

Re: Прескачане?

Мнениеот Yash » Нед Ное 30, 2014 7:06 am

Имах същия проблем със старата главина. Но при мен се получи след година и половина всекидневно каране. След същата процедура по почистване и смазване имаше подобрение за известно време, след което отново се появи. Смених главината и проблемът изчезна. Не знам колко ново е "почти нова", но си има износване и там.
И малко встрани от темата. Всеки нов продукт има две години гаранция. Защо не се възползвате?
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот MIKEY MOUSE » Нед Ное 30, 2014 8:26 am

От разстояние едва ли би могло да се прецени, но много често подобна грижа създава едно звено от веригата./Най често там където е съединена /ако е без съединително звено/. Нищо не ти пречи да провериш движението на всяко звено по-отделно. Най лесно става на стойка ,празен ход и веригата на най-малкия заден венец. След няколко оборота можеш да забележиш прескачането /ако го има /. Една вероятна причина е отхвърлена. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот penmark » Нед Ное 30, 2014 1:19 pm

Евтините Шимански главини са така, особено ако си малко по-тежък. :D В някоя дупчица да тропнеш и първото въртене след нея е прескачане. На мен вече ми е навик, след тропване на дупка или слизане от тротоар, леко врътвам назад и след това винаги захапва. :D
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pencho93 » Пон Дек 01, 2014 11:18 am

Така е и моята 525, но се случва доста рядко 3-4 пъти на 500км и то когато не напъвам много а при леко въртене, вече е на 13 000км и си е така от самото начало.
Pencho93

Рейтинг: 1428

Мнениеот evin » Пон Дек 01, 2014 11:30 am

Предполагам става дума за лош реглаж на задния дерейльор
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Insight » Пон Дек 01, 2014 2:25 pm

Petar_vn написа:Здравейте. При педалиране, понякога се получава едно прескачане, но не мисля, че е от веригата, задните венци или предните, понеже ми се е получавало и при много лек натиск на педалите, което ме набеждава на мисълта, че е от фрихъба. Понякога се чува като изпъване или прещракване. Главината ми е почти нова shimano fh-m525. Реших да опитам да оправя проблема, като разглобя фрихъба, махнах едната от двете шайбички (по-тънката), които са под чашката, понеже имаше ненужен луфт според мен, изчистих фабричната смазка, която беше обилно нанесена по зъбите и кученцата. Единствено сложих смазка на съчмите, а храповия механизъм го оставих сух. След цялата тая процедура, имаше подобрение, но макар и по-рядко пак прескача, някъде 2-3 пъти за едно каране (2-4 часа). Има ли някой който да е оправял подобен проблем и може да ми помогне. Друго което ми направи впечатление и не ми хареса е асиметричното разположение на кученцата и това, че има трето легло, но е направено така, че да не може да се монтира още едно кученце.

Същата история. Сам не съм разглобявал, но профилактика съм правил на 2 различни места, със същия временен ефект като тебе.
При мен има случаи с дни да не се появява прещракването, след това да го направи 3-4 пъти за ден. Случва се независимо от силата на натиска.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Petar_vn » Пон Дек 01, 2014 3:36 pm

Insight написа:
Petar_vn написа:Здравейте. При педалиране, понякога се получава едно прескачане, но не мисля, че е от веригата, задните венци или предните, понеже ми се е получавало и при много лек натиск на педалите, което ме набеждава на мисълта, че е от фрихъба. Понякога се чува като изпъване или прещракване. Главината ми е почти нова shimano fh-m525. Реших да опитам да оправя проблема, като разглобя фрихъба, махнах едната от двете шайбички (по-тънката), които са под чашката, понеже имаше ненужен луфт според мен, изчистих фабричната смазка, която беше обилно нанесена по зъбите и кученцата. Единствено сложих смазка на съчмите, а храповия механизъм го оставих сух. След цялата тая процедура, имаше подобрение, но макар и по-рядко пак прескача, някъде 2-3 пъти за едно каране (2-4 часа). Има ли някой който да е оправял подобен проблем и може да ми помогне. Друго което ми направи впечатление и не ми хареса е асиметричното разположение на кученцата и това, че има трето легло, но е направено така, че да не може да се монтира още едно кученце.

Същата история. Сам не съм разглобявал, но профилактика съм правил на 2 различни места, със същия временен ефект като тебе.
При мен има случаи с дни да не се появява прещракването, след това да го направи 3-4 пъти за ден. Случва се независимо от силата на натиска.

Да, явно като цяло не са много качествено измислени. Ето например това:
p4pb8948237.jpg
p4pb8948237.jpg (109.88 KiB) Прегледано 311 пъти

Token-Vigilante-Carbon-275-wheels-650b553.jpg
Token-Vigilante-Carbon-275-wheels-650b553.jpg (46.57 KiB) Прегледано 1297 пъти

industry_nine_wheelset12s.jpg
industry_nine_wheelset12s.jpg (52.11 KiB) Прегледано 1289 пъти

е доста по-интелигентно решение, но и цената..
Аватар
Petar_vn

Рейтинг: 1182

Назад към Веломеханик