Сервизиране на Sr Suntour Duro dj 100 мм

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Сервизиране на Sr Suntour Duro dj 100 мм

Мнениеот FreeRuner » Чет Дек 25, 2014 1:59 am

Здравейте , искам да попитам някой дося да е сервизирал такава вилка 100 мм , тоест смяна на Fork oil-a , почистване и т.н.т , защотот дося не съм правил такова нещо и ми трябва малко помощ ( а неми се дават отново пари , преди ми бяха взели 25лв ) , за първи път ще ми е да отварям вилка , и ми чудно от къде да започна и колко Fork Oil ще ми е нужно ? , не намирам и клипчета в youtube за този вид вилка . :dontknow: :confused:
FreeRuner

Рейтинг: 1160

Re: Сервизиране на Sr Suntour Duro dj 100 мм

Мнениеот sonscp » Чет Дек 25, 2014 7:35 pm

Първо дърпаш и махаш врътката на ребаунда. След това с шестограм (8 или 9 май беше, не съм сигурен, но е голям) развиваш кръглата част, която държи врътката. После развиваш болта, който е в долната част на другия ботуш и следователно ботушите се отделят от горната част на вилката. Ако не искат да излязат, завиваш леко болта, който преди малко си махнал и чукваш няколко пъти с чукче по него. След това, развиваш дясната врътка с гаечен ключ 27 (ако не се бъркам) и я махаш. Под нея има цилиндър, пълен с масло. Вземаш една чаша и обръщаш вилката така, че маслото да се излее в чашата. Ако искаш след това може да извадиш ребаунда и да го почистил, можеш и просто да му сипеш ново масло и да завиеш врътката обратно. В ребаунда се сипва 50-55 до максимум 60ml. масло. Аз лично ползвам 5W. Ако налееш повече от 60ml. ,маслото ще започне да сълзи през врътката. Това е всичко за ребаунда, нищо трудно няма.
Под лявата врътка на дурото има обикновена пружина, която се нуждае само от грес. Развиваш, чистиш, гресираш и затваряш.
Препоръчвам ти в края на профилактиката на вилката да сипеш по 10ml. масло във всеки от ботушите. Така вилката работи по-мазно.
Успех с начинанието! :agree:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот FreeRuner » Чет Дек 25, 2014 8:12 pm

След като ги развих и извадих ботушите , потече веднага масло , а според мен , не би трябвало да потече , и я затворих веднага , защото нямам налично в момента такова масло и ако ми изтече маслото няма как да и отида до магазина защото никой не работи тия дни . , смисъл колелото беше обърнато и дръпнах ботушите нагоре и потече масло . , А по обясненията ти разбирам , че не трябва да потече , след като се махнат ботушите .
FreeRuner

Мнениеот sonscp » Чет Дек 25, 2014 9:40 pm

От шиша на ребаунда ли тече? По принцип вътре в шиша трябва да има болт на шесто грам, който прави самата работа на ребаунда. Ако от него сълзи, значи най-вероятно ще се наложи да смениш едно уплътнение (гумено пръстенче). Ако е от друго място, напиши в детайли как и откъде точно тече.
Изгледай този клип. В него се вижда къде какво има и как се прави. http://youtu.be/gFxhkjxR8nw
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот FreeRuner » Пет Дек 26, 2014 1:04 am

То не сълзеше , човек , дърпам ботушите и бая трудно ги издърпах и се чу едно пуф ли кво беше и ги извадих малко и веднага потече масло надолу към короната ,но бързо върнах ботушите и се разля малко , но не е някво как да ти кажа да сължи , неми се видя сълзене , а този на клипа като развие ботушите му излизат нали ей така без да тече нищо , и всичко си е затворено от горе , нали дето 1ната му врътка е за пружината с грес , а другта за маслото . :crazy: :magnify: :boggled:
FreeRuner

Назад към Веломеханик