Корозия по алуминиев стержен

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Корозия по алуминиев стержен

Мнениеот zafirovp » Съб Мар 21, 2015 9:41 pm

Здравейте,
днес докато си мих колелото забелязах корозия по вътрешната част на стержена. Още от какво взех вилката забелязах, че е със черен стержен докато всички други са били със сиви. Мислех, че е някакво покритие което да предпазва от ръжда, но горната част, където е рязан стержена и е изпилен няма корозия. Стержена е изработен от CTS A7050, но идея си нямам какво е. Ако може да кажете дали е нормално.

Изображение
http://www.srsuntour-cycling.com/bike/f ... -4839.html

Сега намерих информация, че 1 1/8 стержените са от стомана. И все пак, горната част, където стержена е изпилен би трябвало да корозире веднага, понеже покритието е паднало, а на него му няма нищо.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Корозия по алуминиев стержен

Мнениеот Vorac » Съб Мар 21, 2015 11:03 pm

Пробвай с някой магнит дали е стомана или алуминий де.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот zafirovp » Съб Мар 21, 2015 11:09 pm

Стомана е, грешката е моя. Изрично си пише, че само 1.5 или Tapered стержените са от алуминий.

Cro-mo (reinforced type) Option: tapered or 1.5 alloy steerer

Някой казват, че Cro-mo стоманата не ръждясва толкова много, а по-скоро само повърхностно. Отделно Марзочи имат такива стержени, така че се надявам да не отслаби метала.
Аватар
zafirovp

Мнениеот compira » Нед Мар 22, 2015 8:42 am

Спокойно, и 20 години всеки ден с вода да го поливаш за да ръждясва няма да се счупи от ръждата. Колкото и да се напъваш да счупиш стержен преди това ще потрошиш безброй лапи. Като частен случай може да е само ако стержена е една педя над рамката... тогава има 1% вероятност да го скършиш!
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Нед Мар 22, 2015 10:21 am

И според мен това е съвсем повърхностно. Ако на мен ми се случи (на ваилка над 300лв), бих минал парцал с нещо дълго из вътре и после облял леко с масълце, за да съм спокоен.

Впрочем как се е случило това? Не си ли натъпкваш пеперудката с грес, преди да сложиш капачката? :popcorn:
Vorac

Мнениеот zafirovp » Нед Мар 22, 2015 5:55 pm

Не, даже не се бях замислял. Буквално ли трябва да я натъпча с грес?
Аватар
zafirovp

Мнениеот raptor1987 » Нед Мар 22, 2015 11:35 pm

Монтиране на пеперуда с грез за първи тът чувам.
Това е поглед от долу, нали? (то към короната)
Пък и да ползваш грес при монтирането и, какво ще пречи на калта и водата, която гумата хвърля от долу да я отмие?
Ако толкова те притеснава ръждата може да пробваш следното:
Премахваш сегашните следи от ръжда, по начин, който си те кефи.
Мажеш съвсем тънко с грес отвътре, и монтираш пеперудка и отдолу, която да пази от пръските на гумата :D
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот Vorac » Пон Мар 23, 2015 3:20 am

zafirovp написа:Не, даже не се бях замислял. Буквално ли трябва да я натъпча с грес?

Аз така правя, по принципа "няма твърде много грес". Като нищо може и да бъркам
Vorac

Мнениеот floydogi » Пон Мар 23, 2015 6:21 am

Преобразувател за ръжда струва стотинки. После отдолу все ще пасне някоя пластмасова капачка от нещо, защо пък пеперуда да слага?!?
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот Vorac » Пон Мар 23, 2015 7:53 am

Говоря за пеперудата където си е - в горния край на стержена. Аз там слагам много грес и се запечатва тръбата отгоре.
Vorac

Мнениеот raptor1987 » Пон Мар 23, 2015 8:42 am

Vorac написа:Говоря за пеперудата където си е - в горния край на стержена. Аз там слагам много грес и се запечатва тръбата отгоре.

Като я запечаташ отгоре, какво пречи на водата и калта да влиза отдолу?

floydogi написа:Преобразувател за ръжда струва стотинки. После отдолу все ще пасне някоя пластмасова капачка от нещо, защо пък пеперуда да слага?!?

Може да се сложат "хилди" неща, на мен просото препедудката ми беше първото нещо, което ми дойде на ум.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот did » Пон Мар 23, 2015 10:35 am

raptor1987 написа:Може да се сложат "хилди" неща, на мен просото препедудката ми беше първото нещо, което ми дойде на ум.

И ако в някой бъдещ момент се наложи да вадиш пеперудка, а се окажеш с две, поставени една срещу друга, к'во прайм? :eek3:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gosh6o » Пон Мар 23, 2015 11:38 am

Махане на ръждата с химия, спрей и тапа от долу. Как ще си пълните стержените с грес бе? А и съм убеден, че пеперудката е задължително да е на сухо, за да не тръгне да се мести :idea:
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот jungleraver » Пон Мар 23, 2015 12:09 pm

Малко в страни от темата, но все пак: някой кара ли без капачка и болт на пеперудката? Така или иначе се ползват само за обиране на луфта преди да се стегне лапата?
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот marsa » Пон Мар 23, 2015 1:09 pm

Да, аз карам така маунтинбайк и шосейка без сериозни проблеми. На метален стержен може да разкараш пеперудата и сваляш цялото тегло. При сглобяване обираш луфта с хедлок или подобно импровизирано устройство. Ако стержена е карбонов е малко по-сложно, понеже експандера играе роля не само на пеперудка, а освен това предпазва стержена от премазване от стягата на лапата. На шосейното колело съм с карбонов стержен и реших проблема със съответната алуминиева втулка:
Изображение Изображение
Стандартна пеперудка + капачка + болт са между 20 и 30гр.

Разбира се при необходимост от корекции в сглобката в полеви условия това е проблем.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот zafirovp » Пон Мар 23, 2015 7:49 pm

Пеперудките се махат със бормашина сравнително лесно. Тапа за затапване може да се ползва от калник. Сложих такава и напръсках всичко със ВД-40. Лошото е, че съм със лапа през която стержена е открит. Е това вече няма оправия. Явно ще карам със ръжда, пък повече стоманени стержени никога.
Аватар
zafirovp

Мнениеот bio » Вто Мар 24, 2015 10:10 am

тапата задължително с поне едно отворче. иначе ако влезне вода отгоре ще стане на чаша и тогава наистина ще си докараш голяма беля. ако имаш силиконов или тефлонов спрей може да ползваш него за филм )от това WD-40 нищо не остава).
за 20-30 гр бих си карал с тапа и болт. ако лапата изтърве ... директно си заминаваш.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот compira » Вто Мар 24, 2015 11:33 am

Аз пак да повторя... НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ!!!!! На стержена тази ръжда евентуално ще окаже някакво действие най-рано след 20 години!!!! Карай си и след седмица-две ще забравиш за нея. :beer:

Който не вярва да изкопае от някъде една стара и добре ръждясала ВиК тръба 25см и да пробва да я счупи... ако успее да качи клипче да видим при какви условия е успял!
Аватар
compira

Мнениеот zafirovp » Вто Мар 24, 2015 1:15 pm

Не ме притеснява здравината на стержена. Такава повърхностна ръжда нищо няма да му направи. Просто ОКР. :)
От тези хора съм, които си мерят разстоянието между гриповете и листчетата със шублер, за да са еднакви.
Аватар
zafirovp

Назад към Веломеханик