Home made спейсъри за средно?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Home made спейсъри за средно?

Мнениеот sonscp » Чет Апр 02, 2015 2:28 pm

Днес си купих курбели със средно движение "68/73мм." с нагласата, че ще станат на моята рамка, която е за 68мм, но в последствие разбрах, че няма да стане. Трябвали ми някакви спейсъри, които не присъстваха в комплекта. Има ли начин в домашни условия да си направя спейсъри?
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Re: Home made спейсъри за средно?

Мнениеот spirov92 » Чет Апр 02, 2015 2:44 pm

Спейсърите (поне на моето шиманско средно) са пластмасови, така че можеш да си направиш, ако имаш подходящи материали :) Моите са с вътрешен диаметър 35.1, външен 41, дебелина 2.5 мм.
Изглеждат така: https://www.google.bg/search?q=shimano+ ... B894%3B840
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Чет Апр 02, 2015 2:45 pm

И аз преди време се бях сблъскал със същото - купих си курбели от човек, но спейсърите липсваха. Тогава във Веломания ми поискаха 8 кинта за два спейсъра и си резнах съответните от някаква водопроводна ПВЦ тръба, каквото ми попадна под ръка. По онова време бях виждал само метални спейсъри на на новите средни и очаквах, че ПВЦ-то ще е пречка за достатъчно стягане и очаквах да се саморазвива чашката, но няколко години нямах проблеми, ползвал съм го до преди месец тоя правен спейсър. В последствие разбрах, че с някои средни заводските спейсъри също са пластмасови (което според мен е тъпо, но факт).

Спейсърите, които ти трябват са 2,5мм ширина за лявата страна и 5мм за дясната. Вътрешния диаметър трябва да е не по-малко от 34,8мм за да могат да се нанижат на чашките. 35мм е идеално.

В общи линии диаметъра на спейсъри извадени от венец касета ти върши работа след премахване на зъбчетата, но в зависимост от конкретната касета, ще трябва да модифицираш ширината.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот sonscp » Чет Апр 02, 2015 7:58 pm

Благодаря Ви! Мисля да напиша размерите които ми дадохте на един лист и да посетя стругар, за улеснение.
А може ли да ми кажете как точно се въртят чашките на средно на квадрат? Има ли обратна резба на някоя от тях?
Работата е там, че средното ми е затегнато здраво за рамката и не знам накъде да въртя. :smash:
Аватар
sonscp

Мнениеот jungleraver » Чет Апр 02, 2015 8:13 pm

Здрасти,
И двете чашки се развиват по посока все едно въртиш педалите напред (дясната е с обратна резба).
Стругар за тия спейсъри, само ако взема много евтино, по-добре пусни тук тема че търсиш, с всяко такова средно идват и к-т спейсъри, все някой ще си е запазил старите.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот windv » Пет Апр 03, 2015 10:45 am

/И аз години съм карал с пласмасови изрязани от pwc тръба, каквото ми попадна под ръка. Те не носят никакво усилие, просто държат отстояние.
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот marsa » Пет Апр 03, 2015 10:59 am

При средното движение принципно има сили в посока въртене и търкаляне на средното спрямо муфата... пък и предисаните около 40nm подсказват същото. Така че лично мен ме изненадва, че пластмаса върши работа на това място, но това е положението.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот sonscp » Съб Апр 04, 2015 6:25 pm

Ето какво се получи от тръба за сифон на мивка (поне от такова ми казаха, че е). :)
Изображение
Изображение
А старото средно ... ооо старото средно :erm: Не можахме да го извадим по добрия начин и преминахме към тежката артилерия. :lol:
Изображение
Благодаря на всички, които ми помогнахте. По една виртуална бира за всеки! :beer:
Аватар
sonscp

Мнениеот sonscp » Сря Апр 08, 2015 7:23 pm

Посетих и стругар, вече си имам и резервен комплект. :)
Изображение
Аватар
sonscp

Назад към Веломеханик