Питане относно пълно сервизиране на шок.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Питане относно пълно сервизиране на шок.

Мнениеот compira » Чет Апр 30, 2015 1:55 pm

Питането ми е следното: какво влияние ще окаже на шока ако IFP камерата се надуе с обикновен въздух вместо с азот. Или по-точно до какви негативи ще доведе?
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Re: Питане относно пълно сервизиране на шок.

Мнениеот sailman » Чет Апр 30, 2015 10:41 pm

До никакви. Всички сервизирани в България шокове са с въздух...Още не съм чул някой да се е преебал да си купи цялата система за помпане с азот. Теоретично има разлика, но на практика не се усеща.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот compira » Пет Май 01, 2015 10:38 am

Е това е добре. Аз така или иначе си го надух с въздух и не усетих да има някакви проблеми, но се чудех за какво помага азота освен евентуално да държи по-ниска температура на шока при интензивна работа когато би следвало маслото да загрява. Е ако трябва ще се направи и систима за азот, но да се инвестират едни 70-80 лева за да се надуе един шок не е работа.
Аватар
compira

Мнениеот Ozzie » Пет Май 01, 2015 11:01 am

Азота не променя обема си при промяна на температурата. Това му е предимството.
Но при толкова малък обем, какъвто има един амортисьор, както казваш, трудно би се усетила разлика дали е азот или въздух.
Освен това въздуха който дишаме съдържа 2/3 азот. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот keel » Пет Май 01, 2015 11:33 am

Азота принципно има някакви технически предимства, които едва ли може да се усетят ако не си професонален спускач примерно.
Това което не ме удоволетворява в помпането с помпа за вилки обаче е, че няма как да вдигна 400 PSI. Всички помпи, които съм виждал са до 300, а ако се напъва повече си мисля, че манометъра може да се разкалибрира.
Ама дори и при 300 единствената разлика, която съм забелязал с моето каране е усещането в лостчето за компресията - на оригинално напъленения шок е малко по-твърдо и по-приятно.
Аватар
keel

Рейтинг: 1384

Мнениеот bdz43r » Пет Май 01, 2015 12:18 pm

Целият смисъл от тази камера е да компенсира обема на шиша при свиване и да ограничи компресията на маслото под буталото при силен удар, за да няма гърмеж, като налягането има отношение само към второто. Едва ли може по усет да се хване разлика между азот и обикновен въздух. Разликата всъщност идва от водната пара, която кондензира под налягане и намалява обема си около 1000 пъти, но пък е само 0,03 % от въздуха и дори цялата да стане течна, налягането ще намалее твърде незначително.
Надуването с азот е предимно маркетингов трик без залежим практически ефект.
Аватар
bdz43r

Мнениеот keel » Пет Май 01, 2015 1:48 pm

Налягането има отношение спрямо кавитацията в маслената камерата и донякъде на прогресивността на шока. Щото и на атмосферно налгане да е IFP камерата, пак ще компенсира обема на навлизащия ствол на буталото.
Аватар
keel

Рейтинг: 1384

Назад към Веломеханик