Проблем с freehub

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с freehub

Мнениеот petarr222 » Нед Май 10, 2015 10:32 am

Здравейте колеги, имам зверски шум и пукане (като на заминали лагери) във фрихъба. Главината е Bontrager с интегрирани лагери. Въпросът ми е подлежи ли фрихъба на ремонт или трябва да се смени цялата главина ? Може ли да се ползва фрихъб от друга главина ?
Аватар
petarr222

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с freehub

Мнениеот skulboy » Нед Май 10, 2015 8:14 pm

Главината би трябвало да подлежи на ремонт, ако се опиташ. За ползване на части от друга главина не знам, но първо я отвори и виж какво е, що е. Погледни лагера на фрийхъба (ако той е със отделен лагер) дали не си е заминал.
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот marsa » Нед Май 10, 2015 8:39 pm

Ако носещото лагеруване на главината е на конуси и чашки, то същото ще е и на фриихъба. Тоест тип "Шимано". Фриихъба може да се повреди, макар че ще е необходимо много каране, евентуално в лоши условия. Възможно е само сачмите да са износени, или да няма значителни износване, а само нужда от обслужване (почистване и смазване), ако няма осезаем луфт. Проблемът е, че тези механизми понякога се отварят много трудно, да не кажа невъзможно. Ако ти трябва, ще дам повече инфо за разглобяването.

Впрочем имам здрав работещ фриихъб от Bontrager шосейна главина с 24 групирани в чифтове дупки. Ако е нещо подобно при теб, вероятно ще ти пасне. Проблемът е, че има едно уплътнение, което много трудно ще свалиш без да повредиш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот petarr222 » Нед Май 10, 2015 10:00 pm

Ще съм благодарен на всякакъв вид помощ :) Вчера бях във вело сервиз и човека там каза, че лагерите са интегрирани (за предната главина лично съм се убедил) и за да свали фрихъба трябвало да избива лагери и само го смаза. По информация, която намирам в нета лагера във фрихъба също е капсолован. Луфт няма почти никакъв . За разглобяване имам желание и нерви, но на този етап нямам необходимите инструменти за сваляне на касетата и тънкия ключ за конусите.
Аватар
petarr222

Мнениеот petarr222 » Вто Май 12, 2015 10:37 am

Едно хубаво видео на тема "как се избиват интегрирани лагери"
https://www.youtube.com/watch?v=BGflbxGAzwE

....вече съм с нов лагер на предната главина :)
Аватар
petarr222

Назад към Веломеханик