Луфт във вилката - чисто нови чашки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Луфт във вилката - чисто нови чашки

Мнениеот blqblq1 » Вто Май 19, 2015 11:09 pm

Здравейте, имам следния проблем.Преди няма и седмица вело майстор ми смени чашките, от начало всичко беше перфектно, но днеска забелязах, че има малък луфт, ако се опитам да дигна кормилото нагоре.Какъв може да е проблема и възможно ли е да се оправи?

-Вилката е Xсr с lockout.
blqblq1

Рейтинг: 1200

Re: Луфт във вилката - чисто нови чашки

Мнениеот sonscp » Сря Май 20, 2015 12:08 am

Нормално е при монтаж на нови чашки след малко каране да се получи лек луфт понеже се слягат.
Развий 2-та болта които са отстрани на лапата и я стягат към вилката. После затегни леко болта, който е над лапата, той обира луфта в чашките. Щом специалист ти е монтирал чашките се предполага че са подходящи и проблема трябва да се реши с притягането. :agree:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот blqblq1 » Чет Май 21, 2015 5:48 pm

Оправи се, мерси за бързия отговор.
blqblq1

Мнениеот DestructionDarkcore » Нед Май 24, 2015 8:20 am

и аз имам проблем с чашките и лагерите понеже взех рамката и вилката отделно и се получи разминаване. рамката е scott gambler a вилката е boxxer 2012. не зная как точно да наредя лагерите и като сложа всичко + горната корона не остава място за лапата ми а тя е такава дето се захваща за оста а не за короната и влиза в оста около полвин сантим има и дтруго долния лагер нещо не влиза до долу има 1 мм разтояние част ли липсва нямам си идея до сега не съм виждал такава машина на живо камоли да я карам но ето сега я пипнах и с нетърпение чакам момента в който ще я подкарам бих могъл да кача снимки ако искате и да погледнете за кво става дума.така че моля помагаите благодаря
DestructionDarkcore

Мнениеот sonscp » Нед Май 24, 2015 8:44 am

За горе се сещам за 2 варианта:
1. Ако си с дълбока корона търсиш плитка.
2. Direct Mount лапа, която се монтира към короната.
За долу, на вилката трябва да има конус, по който се върти лагера на чашките, има ли такъв? Той трябва да е влязъл докрай в стержена (тръбата), и над него се слага лагера.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот evin » Пон Май 25, 2015 9:16 am

Може проблемът да е в спейсърите - спейсърите с лапата трябва да излизат с 5 мм над стержена, за да може да се притегне добре сглобката

Ако са на ниво стержен, винаги ще имаш луфт

Също така първо се стяга болтът към детелината, чак след това се стяга лапата към стержена
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот DestructionDarkcore » Пон Май 25, 2015 1:38 pm

предложете ми къде да отида да ми сменят лагерите и чашките най близо ми е в драгзона в град враца но незная дали обслужват такъв клас велосипеди
DestructionDarkcore

Мнениеот DestructionDarkcore » Вто Май 26, 2015 6:51 am

Разбрах къде е проблема, нема спейсъри :) само лагерчета и чашките и капачките за тях и като сложа тапата отгоре с болта и опира на стержена и не се прикарва луфта. Днес ще го закарам в драгзоната в враца, че тва не ми е единствения проблем незнам как и с какво се пълнят спирачките и как се обезваздушават за да прекарам задната през рамата и предната е свалена че взех колелото без вилка и нея не мога да я сложа защото е стисната и не може да се промуши диска между накладките :) лапата не е интегрирана требва да взема и лапа водач също и команда за 9 скорости има бая за пипане.
DestructionDarkcore

Мнениеот skulboy » Вто Май 26, 2015 9:24 am

Като тръгвате да си купувате такива колела и части поне се интересувайте малко, поне как се стягат чашките трябва да се знае, дето се вика от обща култура (в тази сфера).
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот DestructionDarkcore » Вто Май 26, 2015 2:26 pm

ще се науча леко по леко просто така се получи аз исках да взема цяло сглобено колело но нямаше а това беше с еднокороонна вилка и го поръчах без вилката после поръчах боххсер 2012 и от там се почна лапа не съвпада спейсъри нема и тем подобни дреболии луфтове тук луфтове там но сега ми остана само предницата да се сглоби и това ще е утре или другиден
DestructionDarkcore

Назад към Веломеханик