Прескачане на веригата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Прескачане на веригата

Мнениеот Bobeto » Пет Юни 05, 2015 7:57 pm

Така, ако може да помогнете със следната задача:
Веригата прескача. Ситемата е 3х9 SRAM. Миналата седмица унищожих оптегача отзад(х5) и изкривих ухото.
Понеже имах някоя друга по нова част реших да сменям до край.
- чисто нова верига срам951
- купих х9 оптегач на старо, като му сложих нови ролки
- касета относително нова срам 950 ( макс 500 км.)
- смених малка и средна плоча на курбела, че старите хруптяха с новата верига.
- ново ухо

Настроих по инструкция в т.ч. и b tension ( на 6мм) обаче неще....прескача ......И почнаха яко екперименти с b tension. Нещата варираха, но като цяло в най-добро си полужение, което успях да наместя, прескача само на най-малкия венец отзад при напън. Но някак не ме устройва.......

Върнах всички стари части, само оптегача остана. Пак след известно наместване и проби с b tension, системата може би се кротна .

Сега понеже смятам да дебютирам на Витоша100, спирам с ръчкането и само ще донастройвам колелото в този му вариант.

Но все пак, дайте акъл какво може да е проблема. все някога ще сложа новите части......
Bobeto

Рейтинг: 1200

Re: Прескачане на веригата

Мнениеот skulboy » Съб Юни 06, 2015 12:02 am

Bobeto написа:-верига чисто нова

Bobeto написа:-касета относително нова

От тук може да ти е единствения проблем :agree:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Съб Юни 06, 2015 1:10 am

Може веригата да няма контакт с достатъчно брой зъбци понякога при шимано това е причина да прескача, не виждам защо и при срам да няма такъв проблем.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот rimidalv2 » Съб Юни 06, 2015 10:40 am

Наскоро и при мен започна да прескача леко. Смених веригата без касетата и започна да прескача яко, смених касетата и след 100ина км леко "хруптене" се напаснаха идеално едно към друго. Но при мен и двете бяха нови от магазина.

Може да пробваш с новите като ги покараш дали веригата няма да се разтегне достатъчно, за да пасне на състоянието на венците или направо да вземеш нови венци. В горния ръб на зъбците можеш да видиш, лека деформация, ако са износени.

Успех
Аватар
rimidalv2

Рейтинг: 1205

Мнениеот Bobeto » Съб Юни 06, 2015 2:56 pm

Успях най-после! Разгадах мистерията :)

Днес покарах със старите части.....но малък зъб трагедия.....

В крайна сметка без да досаждам с подробности защо и как ситуацията е била следната.
Омешал съм малките венци на старата и "почти" нова касета преди време и тези 500км най-вероятно съм карал новия малък зъб с старата верига, която е доста разтегната. А стария малък венец е толкова износен вече, че и със старата верига прескача.

В крайна сметка сложих веригата(3-та която имам), която купих с "почти" новата касета и с малко донастройка от б tension може би успях :):):)
Тази верига умишлено не исках да я слагам, защото я бях скъсил...после снаждах, после се скъха на снадката 1-2 пъти....
Разбира се окончателното решение ще е нова касета и новата верига, но нали съм скръндзав :)

Важно е, че разгадах проблема :)

Мерси за насоките! Аз просто отказвах да повярвам , че съм прецакал новата касета :)

:beer:
Bobeto

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик