Изпуснах масло от хидравличната спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Изпуснах масло от хидравличната спирачка

Мнениеот Insidious » Пет Юни 19, 2015 3:52 pm

Явно пак ще се наложи да правя нова тема, защото нищо не намирам.. :(
Преди малко ми се наложи да сваля каплата, след което я сложих. Обаче диска не беше наместен добре, поради което се наложи да пипам, но за съжаление съм пипнал, където не трябва и потече зелена течност от спирачката. Какво стана всъщност? Разхлабих двете еврейски звезди и реших да натисна спирачката, за да мога да затегна, но явно не съм разхлабил на неправилните места и потече зелена течност и сега като натисна спирачката не става нищо :dontknow:
Моля Ви, помогнете! :(
Аватар
Insidious

Рейтинг: 1180

Re: Изпуснах масло от хидравличната спирачка

Мнениеот Pileto » Пет Юни 19, 2015 4:02 pm

доливане и обезвъздушаване...
това как става може да каже някой след като кажеш каква ти е спирачката
Pileto

Рейтинг: 1330

Мнениеот Insidious » Пет Юни 19, 2015 4:16 pm

http://imgur.com/ZkAVxYr,zcbh9cm,leCWBKB,jguPgwi
Прикачил съм 4 снимки. Сменяйте ги от бутона горе в ляво.
Аватар
Insidious

Мнениеот adasha » Пет Юни 19, 2015 9:26 pm

https://www.youtube.com/watch?v=zckHR3-MMnY
Моите ги допълних и обезвъздуших по начина показан в клипа.
adasha

Рейтинг: 1230

Мнениеот kobso1245 » Пет Юни 19, 2015 9:51 pm

Точно с тоя метод и с Дот-а на спирачките му не искам да знам на какво ще му заприличат лостчетата след това...
Иначе като съвет-читав майстор и обезвъздушаване...
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот moridinbg » Съб Юни 20, 2015 3:09 am

Нищо им няма на лостчетата от дота. Яко страх се насажда от него. Ръцете съм си оливал 5 пъти, мокета в единия апартамент, паркета в другия, карбоновите лостчета многократно - нищо им няма, не са окапали още.

Спиразката ти е Promax Decipher. От бърз преглед, системата се обеззвъздушава аналогично на съвременните Шимано спирачки. https://www.youtube.com/watch?v=H1-nFWgxVEo
Тоя е написал голяма глупост - Минерално масло Шимано DOT - такова не съществува. Минерално и DOT са съвсем различни места. Твоята спирачка не е с минерално масло, а е с DOT. Ако й сипеш минерално масло рискуваш да скапеш уплътненията. Може и нищо да не и стане - обратният процес е тегав - DOT в спирачка за минерално масло - изяжда уплътненията.
Търсиш DOT, използва се в коли и мотори - дали 4, дали 5.1, на тая спирачка няма голямо значение - което намериш по-лесно и евтино. 4 или 5.1 Има 5 (пет, не пет точка едно) - то абсолютно не ти върши работа - химически е коренно различно от 5.1 и също ще направи проблем с уплътненията.

С две думи - разхлабваш скобата на лостчето и го изправяш да е хориознтално. Отвиваш двата болта на капачато и го махаш. Доливаш DOT течност до малко под ръба. Помпаш лостчето. Внимаваш ако падне нивото на течност в лостчето, да не глътне въздух в маркуча - доливаш преди да се е случило. Накрая завиваш обратно капачката, като гледаш да има масло до 1-2мм под ръба.
Работи с ръкавици - DOT не е мн приятен за кожата и дори е вреден. Пръстите няма да ти опадат, но кожата изсъхва неприятно. Внимавай къде капе.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insidious » Съб Юни 20, 2015 7:33 am

Процесът на доливане вече е факт, но спирачката сега хваща доста по-лекичко от преди. V-brake в момента биха хващали повече.. :/
Аватар
Insidious

Мнениеот autosvet » Нед Юни 21, 2015 5:25 pm

Да не си омазал диска и накладките със "зелената течност"?
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Insidious » Пон Юни 22, 2015 6:48 am

Да, бяха нацапани. След това задържах спирачката на баир надолу докато започне да пуши, по съвет на приятел.
Аватар
Insidious

Назад към Веломеханик