Проблем с вилката и средното

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с вилката и средното

Мнениеот roshlev » Вто Юни 23, 2015 1:11 pm

Здравейте,

нов съм във форума и се надявам да пиша на правилното място, ако не, извинете ме.
Колелото ми е http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/8648-velosiped-drag-zx3-pro.html и е вече на ~1500км.
Първия проблем е във вилката (SR Suntour 3020 P TS) и сякаш стана по твърда и започна да скърца при натиск. Не разбирам много от колела, та сам ще мога ли да я оправя или да я водя на ремонт?
Втория ми въпроса е от какво може да опира така гадно тая верига в предния дерайльор, от както е купен е така и го нагласям долу горе колкото да си карам на максималната скорост (голям отпред и малък отзад венец) и да не ми стърже. Опирането на веригата става, когато натискам по здраво педалите и сякаш има някакъв лек луфт и в този момент стърже, иначе не стърже. Дали проблема е в средното? Играл съм си много да ги нагласям скоростите но ако реча да оправя стъргането при голяма предавка, то като сменя на малка си опира веригата от другата страна на дерайльора и откачам :D...

Това е всичко, ако може някой да помогне ще съм много благодарен, особенно по втория въпрос :D
Поздрави!
roshlev

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с вилката и средното

Мнениеот Stoyanov » Вто Юни 23, 2015 4:23 pm

Вилката смазваш ли я редовно? Хубаво е след всяко каране(или през едно - две) да се смазва с фино масло или специално предназначена за това смазка(което ме подсеща, че и моята не съм я поглеждал :crap: ) - почистваш, капваш на всеки крак 2-3 капки и раздвижваш :) А, предвид ниския клас, може вече да е влязъл прах и да се нуждае от разглобяване и почистване отвътре, което в твоя случай е добре да го направи професионалист.

Декланшорът може да не е добре притегнат към рамката или да се нуждае от по-внимателна настройка. Интересно е също къде опира - отстрани или отгоре?
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот roshlev » Вто Юни 23, 2015 4:59 pm

Stoyanov написа:Вилката смазваш ли я редовно? Хубаво е след всяко каране(или през едно - две) да се смазва с фино масло или специално предназначена за това смазка(което ме подсеща, че и моята не съм я поглеждал :crap: ) - почистваш, капваш на всеки крак 2-3 капки и раздвижваш :) А, предвид ниския клас, може вече да е влязъл прах и да се нуждае от разглобяване и почистване отвътре, което в твоя случай е добре да го направи професионалист.

Декланшорът може да не е добре притегнат към рамката или да се нуждае от по-внимателна настройка. Интересно е също къде опира - отстрани или отгоре?

Вилката съм я смазвал но чак след всяко каране, не. На седмица-две. А иначе ето снимка ( http://prikachi.com/images.php?images/255/8190255b.jpg ) където зелената стрелка сочи къде опира където е лилавата чарта когато натисна педалите по здраво. Дерайлора съм го захванал хубаво и регулирал според снимките тук от форума как се прави.
roshlev

Мнениеот Stoyanov » Чет Юни 25, 2015 1:17 pm

Хм, не разбрах това оригиналният декланшор ли е? Защото на моето колело(втора ръка) предният собственик му беше сложил декланшор, предвиден за по-малко задни предавки, от колкото има, съответно на крайните опираше. Смених го и заспа. Но ако е оригиналният, с който си купил колелото, не би трябвало да е това проблемът... Може би е добре някой по-опитен да го настрои :)
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот roshlev » Пет Юни 26, 2015 3:25 pm

Настройката на дерайльора си е както трябва.
С оригиналните си части е.
Смених средната касета но не се оправи проблема, моята беше малко пътник.
Можели да е от курбелите и да поддават при по голям натиск на педалите и от там да е това опиране? Някой няма ли да даде някакъв съвет :X ?
roshlev

Мнениеот ivcho3 » Пет Юни 26, 2015 5:50 pm

Провери за луфт на средното движение. Щом при по-силен натиск на педалите стърже, вероятно е оттам.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Назад към Веломеханик