Скърцане от спейсърите

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцане от спейсърите

Мнениеот Insidious » Пет Юни 19, 2015 1:20 pm

Здравейте! На 2 юни закупих колелото си ferrini r3. Още няколко след като го закупих, до ден днешен, при по-силен натиск/напрежение в кормилото или завой, се чува ужасно скрибуцане, за което всички ми казват, че е доста кофти. Постоянно затягам, но след няколко минути същата работа. Моля Ви, някои ако има решение на проблема да пише!
*Повече информация за колелото ми има в подписа.
Аватар
Insidious

Рейтинг: 1180

Re: Скърцане от спейсърите

Мнениеот sonscp » Пет Юни 19, 2015 1:51 pm

Да не би да затягаш с все сила? :D Затяга се докато изчезне луфта, не докато пресоваш лагерите вътре. Сложи грес на леглата на лагерите и по конуса на вилката. Също така преди да затягаш погледни дали лагерите са добре легнали в леглата, понеже някой път долния лагер застава на диагонал спрямо конуса и от там може да идва скърцането. Няма логика скърцането да е от спейсърите, те са просто преходник.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот heavymann » Пет Юни 19, 2015 1:54 pm

Проблема ми се струва че е в чашките .Не затягай повече от колкото трябва , чашките се притягат колкото да няма луфт и кормилото да се върти свободно.Повечето пъти почва да скърца като претегнеш повече от нужното.Лошото е че ако вече си ги стегнал прекалено много има шанс да си смазал лагерите и сега ще ти скърца дори и след като ги регулираш правилно...Ако чашките са отворен тип-сепараторчета и конуси , сваляш ,чистиш ,нова грес и регулираш. Ако е с капсуловани лагери и си ги смачкал ,трудно ще ги оправиш.. Успех!! :beer: :beer:
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот subritual » Пет Юни 19, 2015 2:23 pm

Надявам се правиш правилно процедурата?
Разхлабваш страничните болтове, обираш с горния в средата и после затягаш пак страничните.
Щото ако натягаш само горния е съвсем нормално да скърца така.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insidious » Пет Юни 19, 2015 3:45 pm

Проблемът е решен. Благодаря за помощта!
Аватар
Insidious

Мнениеот Insidious » Чет Юли 09, 2015 7:52 am

bump!
Оказа се, че проблема не е решен. След като регулирам, минават няколко минутки и отново скърца. Не знам вече какво да правя.. Моля, помогнете!
Аватар
Insidious

Мнениеот subritual » Чет Юли 09, 2015 10:32 am

Иди в сервиз, може и лапата да ти скърца, ако е при огъване на кормилото, а не толкова при въртене.
Тук не сме врачки.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот Insidious » Чет Юли 09, 2015 10:37 am

subritual написа:Иди в сервиз, може и лапата да ти скърца, ако е при огъване на кормилото, а не толкова при въртене.
Тук не сме врачки.

А дали имам възможност не те интересува, нали? Щом пиша тук, значи така съм преценил. Не съм карал никого да ми отговаря. Просто знам, че има потребители, които помагат, а не като тебе да хейтват по темите. Като нямаш интерес да помогнеш, недей да пишеш. :)
Аватар
Insidious

Мнениеот kobso1245 » Чет Юли 09, 2015 10:56 am

То и той е един от тези, които помагат, ама нещо не се разбира какъв точно е проблемът.
Какво точно трябва да означава "скрибуцане"? Смисъл прискърцва като въртиш кормилото ли, луфт ли отваря?
Те горе са го казали колегите и предполагам си го направил, ама ако не: сваляш вилката, проверяваш лагерите дали са изправни, гресираш, слагаш я отново, чистиш си хубаво стержена и лапата, слагаш вилката, обираш луфта, стягаш лапата(май имаше и тъториали как точно се натяга правилно и как се обира луфта), сваляш кормилото от лапата, чистиш мястото, където ляга кормилото, слагаш отново кормилото, като гледаш да го стегнеш равномерно.
Моето по едно време точно така прискърцваше, оказа се, че от едната страна на лапата са се развили болтовете, ама дали е такъв проблемът може само да гадаем.
Ако проблемът е бил в някоя от тези части и си направил правилно процедурата, всичко трябва да е наред.
Ако не е-наистина си за сервиз(или в краен случай някой приятел/познат/колега от форума, който е в същия град/село, където живееш, да го погледне), защото наистина така си е малко хвърляне на боб какво му е..Още няколко след като го закупих, до ден днешен, при по-силен натиск/напрежение в кормилото или завой, се чува ужасно скрибуцане, за което всички ми казват, че е
пс: Сега се сетих и още нещо-гледам, че си с дискова-има вариант, ако не си си затегнал кю-ар-а, при завой да ти се допират накладките до диска и оттам да е този звук. Това само като идея..
kobso1245

Рейтинг: 1416

Назад към Веломеханик