Първо - billclinton е прав, че скърцането/пукането може да не е от самата касета, а причината да са педалите или захвата на курбелите за средното, особено ако не е сложена грес при монтажа и не е стегнато добре и дозатегнато след това. Може пукането да е и от чашките на средното, които са завити без резбите да се почистят добре и смажат леко с грес. Причини много. Понякога няма нищо по трудно за откриване и отстраняване от пукането по велосипеда - рамката действа като проводник за шума и може пукане в чашките на вилката да го чуваш като да е в средното.
Но от друга страна, повечето хора, купуващи си Drag C1, не го вземат за спокойно каране по улиците, а като ентри левел колело за по-аграрни изпълнения и тогава наистина системите за монтаж на курбели на квадрат рано или късно се показват недостатъчни.
Относно въпросите на Feelskill - мога да ти напиша как се монтират курбели Холоутек 2, но Админа вече го е направил, че и със снимки -
http://mtb-bg.com/index.php/special/repair/283-repair008. Там са споменати и инструментите които ти трябват, като примерно аз имам такъв, който комбинира ключа за завиване на чашките с малкото ключе, за гайката, която притяга курбела аксиално. Ето ти линк към него -
http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=707. Определено ми върши работа, въпреки че не ползвам точно Шимански курбели и едното приложение ми е излишно.
Относно здравината - може да се спори кое е по-здраво средно движение. Самите курбели Холоутек 2 са много по-добри от тези на квадрат. Особено ако си по тежък, ще се изненадаш, когато стъпиш на курбел дебела куха ос, колко по корави са - чуството е, че си стъпил на земята. А и са по-леки. Монтажа и демонтажа е по-лесен, не се бориш с екстрактори, не дозатягаш 100 пъти и т.н. От друга страна, доста хора се оплакват от проблеми с лагерите на чашките. Те на теория са капсуловани и защитени от вода и кал, ама реалността е, че нищо не може да бъде 100 защитено. От друга страна, практически всеки, който кара по-сериозно е с такава система курбели и сравнението е трудно - изобщо не може да се прави паралел между кротко въртене по равно и насилието върху лагерите на средното, носещи почти цялото тегло на велосипедиста, при преминаване на скорост през прагове, каменни градини и т.н. препяствия, характерини за планинското колоездене. Теоритичната постановка е, че Холоутек 2 движенията би следвало да са по-здрави - ползват по-големи лагери, които разпределят натоварванията на по-голяма площ, а и са самите лагери са разположени по-близо до самите курбели, спрямо традиционния вариант, което трябва да придава допълнителна здравина. Дали е така - не се наемам да кажа.
Директно на въпроса ти за XTR средното - не, че не можеш да го сложиш на аливио курбелите, но не знам, дали ти е необходимо. Всъщност е добре да провериш първо, дали в комплект с курбелите не си идва такова. Поне в част от западните сайтове ги дават в комплект. Иначе, дори да не е включено, има доста по-евтини варианти. Относно качеството на различните класове, не смея да те съветвам, защото аз самият ползвам курбели Рейс Фейс X-Type, а не Шимано. Обаче има една дългичка тема във форума, какви опции имаш, та да не ти преразказвам - чети си тук
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=87861&hilit=%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+hollowtech