Твърде 'леки' скорости и въпрос относно инерцията

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Твърде 'леки' скорости и въпрос относно инерцията

Мнениеот daff4 » Пон Юли 27, 2015 6:15 pm

Здравейте

От известно време се питам кое как работи и все не намирам информация.
Не съм много наясно с устройството/механиката на велосипедните предавки (то и на велосипедите като цяло :D ), та затова реших да се допитам до вас.
Карам велосипед cross 26", 21 скорости, V-brake спирачки, твърда алуминиева рамка с преден амортисьор, ако това има значение.
Та забелязвам, че предавките ми са твърде "леки", което при изкачване не е проблем, но при спускане, например, въртя като луд и пак изоставам.
Въпросът ми е дали и как мога да оправя това и от какво зависи. Видях, че големият венец има по-малък диаметър от 'стандартните' (ако има някакъв стандарт), но не знам дали е от това.

Другият въпрос засяга инерцията и защо аджеба я губя толкова лесно? Гумите са напомпани, а велосипедът не е толкова тежък, та дали лагерите не са износени, или нещо такова.
Не, че ми пречи да въртя, все пак затова карам, просто от чисто любопитство питам, тъй като не успях да намеря информация точно за това. :beer:

Забележка: Скоростите не са регулирани/

Благодаря предварително
daff4

Рейтинг: 1200

Re: Твърде 'леки' скорости и въпрос относно инерцията

Мнениеот billclinton » Пон Юли 27, 2015 7:35 pm

Сменяш курбелите и проблемът ти е решен.Може да смениш и касетата отзад.
Аз съм отзад с касета 11-34 и отпред курбели 48-38-28.
Фактически най-високата предавка 11-48 я ползвам много рядко(само при спускане или попътен вятър на равно)
Но да си призная се изкушавам да сменя големия венец и да сложа нещо от сорта на 52
billclinton

Рейтинг: 1525

Re: Твърде 'леки' скорости и въпрос относно инерцията

Мнениеот Magicman » Пон Юли 27, 2015 7:55 pm

За инерцията: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair003
За друго: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair
Вероятно плочата ти е с 42 зъба. Ако не ти се брои, зачисти плочата и на нея ще пише нещо от рода на 42т. Дано курбелите да са със сменяеми плочи.
Magicman

Рейтинг: 1400

Назад към Веломеханик