Монтаж на хидравлики

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Монтаж на хидравлики

Мнениеот Fantomas23 » Чет Авг 13, 2015 9:43 pm

Предварително да се извиня за лаишките въпроси, но тия дни си взех хидравлички спирачки Shimano Deore BR-615 (предна и задна) и реших сам да си ги монтирам. Мисля че се справих като цяло, но все пак да попитам, тъй като ми останаха разни части от комплекта, да не направя някоя беля. Та това, което ми остана се вижда на долната снимка:
Изображение
Въпросът ми е, дали е възможно да не съм монтирал правилно спирачките, като не съм използвал горните части? Не съм използвал никъде преходници. И предния, и задния ротор са 160 мм.

И още един въпрос - маркучите ми идват малко дълги и отпред пред кормилото правят едни извивки. Освен лекото загрозяване на байка, фатално ли ще е да ги оставя така? Извивките са плавни, никъде не се пречупва под ъгъл маркуча. Питам, защото за първи път се сблъсквам с хидравлики.

п.п. Финално питане, за какво служат тези пластмасарии:
Изображение
Аватар
Fantomas23

Рейтинг: 1200

Re: Монтаж на хидравлики

Мнениеот xargs » Чет Авг 13, 2015 9:57 pm

Черните "ушета" се слагат на главита на болтовете на апаратите и са контрички против саморазвиване.

"Буренцето" и "игличката" се използват именно при скъсяването на маркуча - режеш, нанизваш "буренцето", набиваш новата "игличка" с помощта на жълтите блокчета (които ползваш за да стиснеш маркуча сигурно докато набиваш игличката) и след това пристягаш обратно.

Последната жълта част се слага вместо накладките, докато работиш по спирачната система, за да не изкараш буталата навън по невнимание.

Всичкото това трябва да го пише в книжката която ти е дадена със спирачките. В youtube също можеш да намериш многобройни клипчета как точно се извършват въпросните операции.

p.s. нещо днес ми бяга терминологията на български :dontknow:
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот Fantomas23 » Чет Авг 13, 2015 10:17 pm

Благодаря за разясненията! Иначе в книжката нищо не пише за монтажа, има само един куп глупости да се внимава с диска ако е нагорещен, да се внимава с маслото, при контакт с кожата и очите да се направи еди какво си и т.н. А в ютуб и в гугъл като цяло не намерих никъде добро упътване за монтажа конкретно на този модел на Шимано.
Аватар
Fantomas23

Мнениеот V.Georgiev » Съб Авг 15, 2015 3:07 pm

те само това ли ти остана от комплекта, нямаш ли едни червени нещица, като това жълтото само че са по тънки, те са ако си махнал каплите се слагат между накладките също да се предпазиш от евентуално избутване на буталата и може би взимане на въздух! :)

И при мен са по две тия неща, като си купих комплект SLX ми е всичко по две! :dontknow:
Изображение
Аватар
V.Georgiev

Назад към Веломеханик