Може ли да се регулира това кормило?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Може ли да се регулира това кормило?

Мнениеот Lenza » Пон Авг 31, 2015 6:42 pm

Здравейте, нов съм във форума и моля да бъда извинен предварително в началото ако допускам грешки. :liplick: От скоро карам колело и тук намерих доста интересни неща. Разбира се изникна и първият ми новобрански въпрос. Колелото ми е "Интербайк". За сега се държи добре, но имам един проблем - не мога да разбера дали му се повдига кормилото нагоре. Седалката ми идва добре като височина, но като покарам повече ръцете започват да ме болят тъй като съм доста наведен и отпускам голяма тежест върху тях.
Изображение
Изображение
Изображение
Пробвах като развия шестограма на горната част, точно където се захваща лапата, развих и другите два шестограма които държат лапата за кормилната вилка, но вилката само излиза от оста на рамката и се показват лагерите горе и долу - до амортисьора и до лапата съответно. Огледах се дали не е от тип "колче", блъсках го, чуках го а да падне, но нищо не става. Пропускам ли нещо? Почти съм се решил да разглобя цялата вилка и да я измъкна от рамката, да не би да остава нещо скрито отдолу. Горният шестограм като го развия, самият болт не е дълъг, като от тип колче ами е по късичък и като се развие нацяло се освобождава черната кръгла ламаринка, на която пише "neco". Благодаря на всеки който се отзове със съвет или препоръка.
Lenza

Рейтинг: 1200

Re: Може ли да се регулира това кормило?

Мнениеот spirov92 » Пон Авг 31, 2015 7:10 pm

От тази картинка мисля ще ти се изяснят нещата:
Изображение
При горния лагер на чашките има един конус, който понякога се заклинва и вилката се вади с гумен чук, затова не си успял да я извадиш. :)
Горния болт трябва да е затегнат толкова, че да се движи свободно кормилото, но да няма луфт в лагерите – провери го, щом си ги разхлабвал.
Височината в малки граници се наглася чрез местене на спейсърите под/над лапата, но при теб няма повече накъде.
По-скоро търси проблема другаде. Вилката ти не е от най-работещите, така че гледай предната гума да не е съвсем "на камък", че всичките вибрации ги попиваш с ръце. Също така размера на рамката, дължината на лапата, позиция на лостчета и команди, неудобни грипове...
Едно клипче за последното: https://www.youtube.com/watch?v=j-a8_lQ8Jmk
А за цялостната позиция върху велосипеда, една статия от Любо: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Пон Авг 31, 2015 7:16 pm

Очевидно вилката ти е с гладък стержен 1 1/8 (размер известен като oversize).
Няма как да вдигнеш повече кормилото, освен да смениш лапата с такава с по- голямо издигане.
И повече не пипай нищо. Върни всичко в първоначалния му вид.

Силно препоръчвам запознаване със статиите от долните два раздела в сайта.
http://www.mtb-bg.com/index.php/special/focus
http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот floydogi » Пон Авг 31, 2015 7:17 pm

Не може да се регулира. Ако искаш да го повдигнеш си купуваш лапа с по-голям ъгъл. Не импровизирай с чукове, че ще влезеш в преразход ;)

P.S. Писали сме заедно с колегата.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот Lenza » Пон Авг 31, 2015 7:23 pm

Яснооо, благодаря на всички Ви за бързите отговори. Подозренията ми се потвърдиха. Няма значение и така става за каране, просто исках да бъда сигурен че не може да се повдигне. По нататък ще мисля за ъпгрейд евентуално. Лека вечер от мен :)
Lenza

Рейтинг: 1200

Мнениеот Ozzie » Пон Авг 31, 2015 7:28 pm

Дано не си пренатегнал (или пък оставил хлабави) лагерите в чашките, след като си пипал там.
И в двата случая не е добре да се кара велосипеда.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот did » Пон Авг 31, 2015 7:29 pm

Карай с ръце свити в лактите. Кормилото ти си е наред.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Янчо » Пон Авг 31, 2015 10:57 pm

Нещо подобно май ще ти свърши работа. http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... zx3-0.html
Виждал съм подобни удължители за стержена на вилките. Не знам точно този дали е твоят размер, но сигурно ще има подобни.
Аватар
Янчо

Рейтинг: 1284

Мнениеот ivcho3 » Вто Сеп 01, 2015 4:11 am

Най доброто решение в случая е да си купи раздвижена лапа. Аз карам с такава, вдига се нагоре с до 40 градуса и се сваля с до 30 градуса, стъпката е 5 градуса. При 0 градуса лапата е перпендикулярно на стержена. Стандартната лапа е повдигната на около 12 градуса. В моя случай нераздвижената лапа ми идва доста висока, обичам да карам силно приведен.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Назад към Веломеханик