колеги помагайте

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

колеги помагайте

Мнениеот longoza » Вто Сеп 08, 2015 2:55 pm

Здравейте колеги.Карам от 7 години Крос Ендуро, навъртях му 23 хил. км. В последно време много взе да мърда шарнирната връзка на рамката с вилката на задната капла.Като го понатегна намалява хлопането, но не изчезва. Ходих на 2-3 места и ми разправя,че имало някакви тефлонови втулки, които нямало никъде да намеря, освен да ми ги прави стругар. Иначе обтяжния болт се намира за около 5 лв. но проблема не бил в него. Един ми разправя,че колела под 2000 лв. със заден амортисьор били пълен боклук. Та някой ако има идея по въпроса моля помагайте.
longoza

Рейтинг: 1200

Re: колеги помагайте

Мнениеот half » Вто Сеп 08, 2015 3:28 pm

Не мога да ти помогна с проблема по велосипеда, но не се стърпях.
Понеже регистрацията ти е от 2006 година ще си позволя да съм по-груб. Първо пружината на рамката се нарича шок, вилка е това в което влиза предното колело. Второ велосипеди с шок, под 1000-2000 лева наистина не са това за което ги преставят, самото наименование предполага използване в планината, черни пътища, неравности. Съмнявам се да си карал в такива условия, за толкова време можеше да отделиш по 1 минута на ден и да си научил доста неща за планинските велосипеди.
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Рейтинг: 1293

Мнениеот yohan » Вто Сеп 08, 2015 4:16 pm

А къде по една рамка има ШАРНИРНА връзка?!?!?! :crazy: Смени колелото брат.Колкото и да поправяш тази рамка се нещо ще тропа,да не говорим,че тежи 100 кила и геометрията й е сбъркана :beer:
Аватар
yohan

Мнениеот half » Вто Сеп 08, 2015 4:32 pm

Според мен става въпрос за луфт на задната втулка на шока, но не съм 100% сигурен. То ако му върши работа (за каране в града, парка, близката гора) може да си го стяга, защо да дава пари за нещо което не ползва по предназначение.
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Мнениеот longoza » Вто Сеп 08, 2015 7:17 pm

Точно това е има луфт на връзката на шока с рамката. Аз съм го натегнал, но пак има леко мърдане и след 3-4 дена пак се разхлабва. А велосипеда го карам само из града и то с голямо пазене. Естествено, че това не е колело за планински спускания. А и да го хвърлям, след като съм сменил вилка, дискови спирачки, венци нещо не се връзва. Ако трябва ще намеря стругар и ще направи каквото има разбито.
longoza

Мнениеот half » Вто Сеп 08, 2015 9:42 pm

Както казах, не мога да ти помогна, но по-добре на сервиз и ако трябва стругар.
:beer:
Аватар
half

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Сеп 09, 2015 8:02 am

Сигурно стругаря ще ти излезе колкото да си вземеш твърдак втора ръка - това в случай, че въобще намериш някой, който му се занимава. С твърдак ще ти бъде много по-добре, като колелото ще олекне значително.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIKEY MOUSE » Сря Сеп 09, 2015 8:11 pm

longoza написа:Здравейте колеги.Карам от 7 години Крос Ендуро, навъртях му 23 хил. км. В последно време много взе да мърда шарнирната връзка на рамката с вилката на задната капла.Като го понатегна намалява хлопането, но не изчезва. Ходих на 2-3 места и ми разправя,че имало някакви тефлонови втулки, които нямало никъде да намеря, освен да ми ги прави стругар. Иначе обтяжния болт се намира за около 5 лв. но проблема не бил в него. Един ми разправя,че колела под 2000 лв. със заден амортисьор били пълен боклук. Та някой ако има идея по въпроса моля помагайте.

Не -тефлонови , по добре от удароустойчив полиамид. Използва се най-често за шарнирните болтове при автомобилите. Със старите втулки /за модел/ потърси стругар,който се занимава с подобна дейност - ще ти струва 10-20 лева. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Назад към Веломеханик