проблем със свличащо се колче

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

проблем със свличащо се колче

Мнениеот MacLeod » Вто Авг 18, 2015 9:27 pm

Здравейте, имам следния неприятен проблем.
Колчето на седалката ми бавно и сигурно се свлича надолу при дълго каране. Аз съм 1.89, 89 килограма. Пробвах с 3 скоби, едната с болт. И при трите се свлича. Може би при тази с болта малко по - малко.
Четох за разни решения от рода на течност за сцепление в седалковата тръба, паста за зъби също вършила работа ( това с пастата утре ще го пробвам, че е лесно ).
Попаднах и на това, което ми се струва най - доброто:

http://www.ebay.com/itm/New-KCNC-SC14-Seat-Post-Grip-31-6-34-9mm-Black-/151219321154 даже вече го поръчах. Не е кой знае какви пари, дано да свърши работа.

Някой да е имал подобен проблем и да има решение ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: проблем със свличащо се колче

Мнениеот penmark » Вто Авг 18, 2015 9:53 pm

Каква е рамката?
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Вто Авг 18, 2015 10:09 pm

http://www.on-one.co.uk/i/q/FRTITFL29DP/titus-ti-fireline-evo-29er-frame
Имам чувството, че седалковата тръба е малко по - широка от необходимото. Има лек луфт на колчето, при разхлабена скоба. Но луфта го обирам, с контриращата шайба на скобата преди да затегна.
Аватар
MacLeod

Мнениеот penmark » Вто Авг 18, 2015 10:36 pm

Извади колчето и светни с нещо в тръбата, да няма осенък случайно. Колчето достатъчно навътре ли влиза? Алуминиево ли е? Матово или глоси? С друго колче пробвал ли си?
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Вто Авг 18, 2015 11:00 pm

Колчето влиза както си трябва под сглобката на седалковата тръба с другите тръби. Тоест достатъчно. Колчето е алуминиево, цвят металик. Даже мисля, че това е точният модел:
http://www.chainreactioncycles.com/bg/en/thomson-elite-inline-seatpost/rp-prod6066, дължина 410 мм. Доста стърчи навън при 20 инчова рамка, но това за мен е ок. За жалост няма как да пробвам с други колчета точно в момента. Нямам мой лични други. Мога да питам приятели да пробвам с техните, но си трябва известно време да потъне. Тоест трябва да се кара, а и трябва да станат на рамката ми. Сложна работа. :) За осенъци не виждам нищо специално. Какво би означавал подобен осенък ? Че ми е омазнена седалковата тръба/колчето ли ?
Иначе това което мисля да пробвам е да сложа малко паста за зъби в седалковата тръба. По форумите в нета, четох че това бил лесен заместител на: http://www.amazon.com/Park-Tool-Supergrip-Assembly-Compound/dp/B00AZ2NY2Y. Такава течност за сцепление мисля, че няма да намеря по българските магазини, така че остава пастата за зъби за бърза проба. Ще пиша какво се е получило с нея. Ако някой има други идеи и предложения, то те са добре дошли.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 18, 2015 11:49 pm

При мен го имаше този момент, когато chro-mo рамката ми беше нова и допълнителното покритие отвътре беше още ново. С повече затягане проблема се решаваше - скобата е Hope. С какви скоби пробва до момента?

Идеята с friction пастата би трябвало да помогне - значително увеличава съпротивлението в случая при мен между лостче за спирачка/команда и карбоново кормило.

:offtopic:
Как вози титаниевата рамка? : - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Петър Велков » Сря Авг 19, 2015 1:00 am

Откакто карам с монтажна паста (такава!), скобата се отваря и затваря с малко пръстче, а колчето не помръдва при 70-километрови преходи със 100-килограмовото ми туловище с раница на гърба ;) Карам карбонова рамка с много леко халюминово колче.
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот MacLeod » Сря Авг 19, 2015 7:22 am

Да, това мисля и аз да пробвам. Ще питам днес по нашите магазини дали имат карбонова паста, ако не ще го поръчам това флаконче от сайта.
Интересно с паста за зъби като вид "гето" карбонова паста какво ще се получи.
Вчера си поръчах онлайн една интересна джаджа. Линкът е в първия ми пост: KCNC SC14 Seat Post Grip. Това е добавка към скобата на седалката с 2 гумички. Като се стегне скобата, това също се стяга и гумичките захапват колчето. Изглежда елегантно решение. Проблемът е, че трябва да пристигне от Тайван до английското гъбко и от там да дойде тук. Сложна схема, дано да не се затрие по пътя. Месец чакане не ми мърда :eek3:

Скобите, с които съм пробвал са тези:
1. Tune: https://www.bike-discount.de/en/buy/tune-strangler-seat-clamp-with-quick-release-black-24925
2. Thomson: http://www.chainreactioncycles.com/bg/en/thomson-seat-collar/rp-prod36479
3. Не знам модела, но е за 10 лева. От тези където ги слагат по рамовете в магазина.

Pr3d4t0R написа:Как вози титаниевата рамка? : - )

Твърдението, че твърда рамка може да е като мека е мит според мен. Дори да се гъне леко, това е нещо което не се усеща много и не може да се разчита че ще ти даде сцепление на задната гума като шок. Големият плюс на титановата рамка е, че е лека и здрава. За разлика от карбона издържа на всякакви механични удари. Удрял съм я в камъни, в бордюр после гледам да видя къде е ударена и не мога да го намеря. Удряла ме е веднъж кола, като удари задната част на рамката и каплата. Каплата естествено стана на пихтия при страничен удар. На рамката се вижда съвсем малка следа от удара. Явно е покрита с някакъв гланц, той е изчезнал където ме е ударила колата. Изкривяване няма, просто цвета е различен. Изглежда това да е най - здравата част по колелото за 2-те години, през които я карам.
Аватар
MacLeod

Мнениеот evin » Сря Авг 19, 2015 8:39 am

Аз също имах такъв проблем и общо взето му хванах цаката - срезът на тръбата не трябва да съвпада със среза на скобата. Ако се разминават - колчето не потъва. За тази цел старата скоба я бях завъртял леко встрани. Върши работа и завъртяна на 180 градуса. Новата ми скоба е ексцентрична като от втория горен линк и държи бетон.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот MacLeod » Сря Авг 19, 2015 12:21 pm

Хм това със завъртането не ми звучи като логично решение.
Защо да хваща по - добре ако го завъртиш ? Може би при теб е проработило на късмет.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Chavi » Сря Авг 19, 2015 9:50 pm

От 2 години без проблем - паста за зъби напръскана с малко лак за коса - не съм го измислил аз, прочетох го и за мен работи без грешка. Карбоново колче в алуминиева рамка. Подновявам не повече от 2-3 пъти годишно. Когато съм на по-сериозно каране, си свалям/дигам седалката без притеснение.
Аватар
Chavi

Рейтинг: 1332

Мнениеот MacLeod » Сря Авг 19, 2015 10:17 pm

Потвърждавам, че пастата за зъби работи. Днес съм с малко sensodyne в седалковата тръба и е идеално. Никакво свличане.
Обаче мисля, че няма нужда от подобни гето изпълнения, след като оригиналният спрей за добро сцепление е на цената на sensodyne-а. :)

А защо ти е лака за коса ? :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот Chavi » Пет Авг 21, 2015 7:41 pm

Ами така прочетох "рецептата" в два-три форума навремето :) и понеже жена ми така или иначе ползва... Спомням си също, че преди близо три години като гледах цените на оригиналните пасти за карбон и бяха обидно скъпи :crazy: , иначе щях да си купя. Може би вече има на достъпни цени, но така ми залепна, че не съм се замислял оттогава :dontknow:

evin написа:Аз също имах такъв проблем и общо взето му хванах цаката - срезът на тръбата не трябва да съвпада със среза на скобата. Ако се разминават - колчето не потъва. За тази цел старата скоба я бях завъртял леко встрани. Върши работа и завъртяна на 180 градуса.

Това сега го видях и бих казал, че от нормалната логика за триене на скобата с тръбата, би следвало да е точно обратното или казано с други думи, ако държи по-добре когато срезовете не съвпадат, значи проблема е, че скобата "изпуска" тръбата. Ако скобата не изпуска тръбата, максимална ефективност би трябвало да има когато срезовете съвпадат.
Аватар
Chavi

Рейтинг: 1332

Мнениеот ikovachev » Съб Авг 22, 2015 8:58 am

Chavi написа:Това сега го видях и бих казал, че от нормалната логика...

Обаче много производители правят така: http://bikelab.bg/media/catalog/product ... 217375.jpg

процепа на моята скоба (Pro) е изнесен встрани по същия начин за да не съвпада с процепа на седалковата тръба. Друг въпрос е обаче, ако скобата не е проектирана по тази схема и я завъртиш дали ще държи по-добре, понеже тия с изместения процеп имат и някакъв вертикален ъгъл на въпросния.
ikovachev

Рейтинг: 1220

Мнениеот MacLeod » Сря Сеп 09, 2015 7:47 pm

Петър Велков написа:Откакто карам с монтажна паста (такава!), скобата се отваря и затваря с малко пръстче, а колчето не помръдва при 70-километрови преходи със 100-килограмовото ми туловище с раница на гърба ;) Карам карбонова рамка с много леко халюминово колче.

При мен много интересно се получиха нещата. Бях си направил колчето с паста за зъби и всичко беше перфектно, докато въпросната монтажна паста не пристигна при мен.
След като пристигна, измих пастата за зъби, сложих монтажната пастата и колчето почна отново да се свлича. :)
Можеш ли да поясниш как точно тази монтажна паста ( доста мазна между другото - бих я нарекъл трудно отмиваем мазноч) ти помогна на скобата и колчето ? :) При мен не върши никаква работа. Че даже и по - зле. :)
Какво може да съм объркал ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот penmark » Сря Сеп 09, 2015 7:56 pm

Не е мазна пастата на Динамик. Лесно се забърсва. Има пластмасови гранули които не надират колчето. Аз я ползвам с карбонов кол на алуминиева рамка и не плъзга.
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Сря Сеп 09, 2015 9:16 pm

penmark написа:Не е мазна пастата на Динамик. Лесно се забърсва. Има пластмасови гранули които не надират колчето. Аз я ползвам с карбонов кол на алуминиева рамка и не плъзга.

Хм да, май и аз се изказах прибързано.
Вчера доста изморен от работа директно сложих пастата без много да чистя вътре тръбата и колчето. Не хвана.
Обаче сега след като прочетох толкова позитивни коментари, направих втори опит. Този път изчистих старателно преди това колчето и седалковата тръба. Мисля че хвана, няма плъзгане вече. :)

@Penmark и @Петър Велков понеже явно ползвате тази паста как се справя тя с вдигането и свалянето на колчето ? Издържа ли на това или се маха ? На колко време я обновявате.
Последна промяна MacLeod на Сря Сеп 09, 2015 9:23 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
MacLeod

Мнениеот penmark » Сря Сеп 09, 2015 9:22 pm

Не си местя колчето. :D
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Сря Сеп 09, 2015 9:29 pm

Аз от време на време я свалям, все пак се кара и планинско. Става дума за хц твърдак ( титаниева рамка и алуминиево колче ).
Много ме дразни тая свличаща се седалка. Поръчах си и това, ако пастата се окаже неефективна в случай че колчето се сваля понякога: http://www.dolan-bikes.com/double-bolt-seatpost-clamp.html

Хидравличен кол за това колело не искам - все пак е хц твърдак около 11 кила. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот Петър Велков » Сря Сеп 09, 2015 10:59 pm

И аз не си местя колчето (халюминово в карбонова рамка), независимо къде карам. Съответно и не ми се е налагало да сменям пастата - освен на лапата, защото миналата седмица правих профилактика на вилката. По принцип наложи ли ми се да свалям нещо, ако не съм в полеви условия, правя пълно почистване и подновяване на де що има пасти, смазки и т.н. То и колелото е ново, де - на има-няма 3 месеца.
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот MacLeod » Чет Сеп 17, 2015 5:59 pm

Моят опит с карбоновата паста и колчето като цяло не е добър. При първото сваляне на колчето, пастата пое всичката мръсотия от горната част на кола и стана на гняз. След като вдигнах кола обратно и почнах да карам се чуваше силно пукане от полепналия прах по пастата. Като се прибрах трябваше да отмия всичко, за да не пука.
Как ги карате тия колелета с вдигнати седалки постоянно ? :) Може би по не много стръмно ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот Петър Велков » Чет Сеп 17, 2015 8:05 pm

Че карам основно крос-кънтри - факт, но пътеката от вр. Ком към хижата си е стръмничка, а веднъж дори се "натресох" и под драгалевския лифт. Караме с вдигнати гащи и тесни седалки, предполагам :D

Ако започна да карам по по-стръмни спускания, най-вероятно бих минал на хидравлично колче. Едва ли бих имал нерви постоянно да свалям и вдигам седалката. Да не говорим, че съм си "нацелил" една перфектна позиция и ако някой ми размести колчето ще ми трябват поне 2-3 намествания.

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот evin » Пет Сеп 18, 2015 10:12 am

Аз не мога да проумея защо никой производител до сега не се е сетил да сложи един водач на колчето, за да не се върти странично. Или да го направи триъгълно/четириъгълно като профил. Движението му е само нагоре-надолу, защо трябва да се върти и странично? Ако имаше ограничител, човек би могъл и докато кара да го вдига и сваля с прост QR, хващайки седалката с бедра. И тия тежки хидравлични колчета ще се обезсмислят като покупка до голяма степен. По-важно е да се измислят 27.5" гуми, направо има вакуум в тази пазарна ниша :D
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот marsa » Пет Сеп 18, 2015 10:55 am

Сетили са се и има колчета с различно от кръгло сечение. Предполагам изработката е по-сложна и затова масовата форма е кръгла. Също така по-разчупено сечение ще се стандартизира по-трудно и биха се получили множество "собствени" стандарти. Такива има при някои аеро велосипеди. Не се съмнявам, че покрай все по-силното навлизане на карбона, такива ще се появят и в планинското колоездене (може и да има вече).

Но все пак ще се съгласиш, че дисциплините в които се движи колчето са само една малка ниша, част от огромния пазар на велосипеди.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот MacLeod » Пон Сеп 21, 2015 10:25 pm

evin написа:Аз не мога да проумея защо никой производител до сега не се е сетил да сложи един водач на колчето, за да не се върти странично.

Хм странично не мога да си представя как го въртиш ? Номерът е да се реши проблема със свличането надолу, като седне 90 кг човек отгоре. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот kaliopo » Вто Сеп 22, 2015 7:09 pm

Някои производители са го решили проблема! Колчето има напречно оребряване и не мърда. Десетина дни имах ужсно пукане в седалковата тръба, но не можех да открия пукнатина нито в колчето, нито в рамата. Оказа се развит болт на клампата. Кола не беше мръднал. И аз съм 90 кг и съм имал проблеми със свличането на нелоши колчета на PZ и Race Face. Пренатягах клампи, въртях ги наопъки (което върши работа, не знам защо), носих рамата да и райбероват седалковата тръба и т.н. глупости. Вече почти три години никакви грижи на две различни рамки, а килограмите от 83 станаха 90.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот MacLeod » Нед Сеп 27, 2015 12:43 am

На мен точно оребрено колче томпсън ми се свличаше. Но рамката е титанова. Може би ребрата се изхлъзват или не закачат добре. Плюс това точно на мястото, където се хваща, може би от хлъзгането, ребрата бяха частично унищожени. Но аз пробвах да захвана на друго място, където ребрата на кола бяха добре. Там по - трудно но пак свлече. Важното е че на рамката и няма нищо.
Аз си реших проблема със скоба с болт томпсън, която срязах малко откъм отвора, за да стане по - голям. Иначе беше малък и двата края на скобата опираха един в друг при стягане. Сега не опират и като стегна една идея повече, колът не мърда. Свалям си седалката като развия болта. Друг вариант е хидравличен кол. Прехвалените грип пасти не вършат никаква работа ако си сваляш и вдигаш кола. Събират боклуци и след второто сваляне/вдигане почва страшна пукотевица откъм седалковата тръба. Не знам как на колегите, писали по - горе, им е удобно да спускат с вдигнати седалки. :) Аз лично след определен градус на наклона предпочитам да имам място при спускане и седалката да е ниско.
Аватар
MacLeod

Мнениеот beco_ » Пет Окт 23, 2015 9:07 pm

...аз си мисля, че ако се занесе седалковото колче на един стругар, да му направи една 'накатка' в областта на мястото, където я стяга скобата (болта),ще си дойдат нещата на место,тази операция струва 1 или 2 лева.
за тези които не се сещат - накатка е това граправото, което се получава и вдига дебелината - диаметъра с няколко микрона.
при автомобилите ги ползват, за да преправят леглата на превъртяли лагери :) поздрави.
beco_

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик