Съживяване на вилка Zoom CH и луфт в задните венци

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съживяване на вилка Zoom CH и луфт в задните венци

Мнениеот Anbuch » Нед Фев 21, 2016 8:45 pm

Здравейте , стягам колелото на съпругата си Drag ZX2 Comp след презимуването му и имам нужда от малко насоки тък тато съм сравнително бос в тази материя
Колелото е на 3 години , карано сравнително малко ,но предимно по отъпкани горски пътеки. Не ми се наливат пари в този велосипед вече. Досега съм дал поне 150 лв за допълнително оборудване по него и идеята ми е след година най-късно да го продадем и да вземем чисто нов велосипед (вероятно RAM HT1.3 )
Вилката му е обикновен боклук ,но ми се иска да я посъживя, нещо взе да запъва . Не че няма да мога да си я разглобя сам ( разглобявал съм вилка за смяна на пружина rockshox xc 30) , но ми се иска ако някой има някакво ръководство или знае някакви особености за разглобяването на тази вилка да ги сподели с мен ,за да избегна евентуални щети . Вилката се води Zoom CH-327 или Zoom CH-410Е :dontknow:
Изображение
Изображение
Другото нещо което ме притеснява е ,че при завъртане на задното колело на празен ход , сякаш венците (7 броя) "плуват" в главината. Предполагам ,че главината си е наред ,защото колодките са почти долепени до каплата и тя не престъргва в тях като се завърти, а проблема е нещо между венците и главината. Ако е проблем ще е фабричен ,а не от претоварване, като зная кой и как го е карал този велосипед. Трябва ли да предприема нещо в случая , на пръв поглед ми изглежда ненормално и опасно. :look: На моят велосипед подобно нещо няма (Sprint Apolon Sram 3x8) Не съм съвсем на ясно с понятието "главина на шлици" и "главина на резба" , но предполагам ,че при нашия Драг е на резба.
Понеже не съм сигурен в обясненията си ,направих и клип:
http://vbox7.com/play:9b65253601
Anbuch

Рейтинг: 1200

Re: Съживяване на вилка Zoom CH и луфт в задните венци

Мнениеот vas69 » Нед Фев 21, 2016 9:29 pm

За венеца:
Нормално е да шава така, има леко кривене в оста. Карай смело, каране се иска.
Life is behind bars and between legs.
I'll be BACK.
Аватар
vas69

Рейтинг: 1290

Мнениеот jungleraver » Нед Фев 21, 2016 9:37 pm

Махаш двете пластмасови капачки отгоре на вилката (където са врътките за настройка на нормалните вилки), и с фенерче ще светнеш, за да видиш какъв точно инструмент ти трябва (дълъг шестогран или гедоре с удължение), отвиваш от двете страни и си ти. Прави го предпазливо, защото може да има някакво напрежение от пружината, като освободиш и двата шиша. После чистене, тефлонова грес и това е.
За задните венци - прав си, това на клипчето е главина на резба, и една от най-малко замятащите, които съм виждал, нищо и няма на оста :) Така че си ОК. Това са двата вида главини, за да добиеш г-д представа, присъединяването с резба е умиращ стандарт между другото:
Изображение
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот Valo » Вто Фев 23, 2016 8:32 pm

Виж това клипче.Може да ти свърши работа.
https://www.youtube.com/watch?v=GDIhFqT ... LwL166PVsw
Valo

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик